|
Autor
|
Wiadomość |
JerzyS
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 17:17, 11 Gru '09
Temat postu: |
|
|
http://wiadomosci.onet.pl/2094084,11,sen.....,item.html
Senator Krzysztof Piesiewicz zapłacił pół miliona złotych szantażystom, którzy już w ubiegłym roku grozili opublikowaniem kompromitujących go zdjęć i filmów - twierdzą informatorzy reporterów śledczych RMF FM Marka Balawajdra i Romana Osicy.
Piesiewicz przyznaje: brałem kokainę, ale dawno
Wtedy wszczęte już śledztwo umorzono. Według informacji RMF FM, senator Krzysztof Piesiewicz nie współpracował z prokuraturą, twierdził że sprawy po prostu nie ma.
"Wprost": to element szerszego śledztwa
Jak z kolei podał "Wprost", sprawa jest elementem szerszego śledztwa prowadzonego przez warszawską prokuraturę okręgową. Według tygodnika, wszystko zaczęło się od doniesienia samego Piesiewicza, który twierdził, że padł ofiarą grupy szantażystów. 18 listopada na zlecenie śledczych doszło do zatrzymania osób wskazanych przez parlamentarzystę Platformy.
Jak nieoficjalnie dowiedział się "Wprost", zatrzymani oskarżyli Piesiewicza o posiadanie kokainy. Prokuratura, chcąc przesłuchać polityka, wystąpiła do marszałka Senatu Bogdana Borusewicza o zgodę na pociągnięcie go do odpowiedzialności karnej.
Piesiewicz: nie mogę powiedzieć nic więcej
Piesiewicz powiedział "Wprost", że wyprzedzając działanie marszałka Senatu, sam poprosił o uchylenie immunitetu i wyraził zgodę na pociągnięcie go do odpowiedzialności karnej. - To prawda, złożyłem pismo do Marszałka Senatu. Zostałem pomówiony i chcę złożyć w tej sprawie wyjaśnienia w prokuraturze. Na temat samego śledztwa nie mogę się wypowiadać. Mogę tylko powiedzieć, że pomówienia są jego niewielkim fragmentem - mówił tygodnikowi senator PO. Na pytanie, czy oskarżenia dotyczą posiadania narkotyków, odpowiedział: - Tak, ale nie mogę powiedzieć nic więcej.
Pytana o sprawę rzeczniczka Prokuratury Okręgowej Warszawa-Praga nie chciała ujawnić żadnych szczegółów śledztwa; powiedziała jedynie, że dotyczy ono ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii. Dodała również, że praska prokuratura na początku grudnia wystąpiła z wnioskiem o uchylenie immunitetu senatorowi Piesiewiczowi. - Dotychczas nie otrzymaliśmy z Senatu wiążącej informacji. Dopóki nie przesłuchamy pana senatora, nie możemy ujawniać żadnych szczegółów sprawy - dodała.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 21:05, 12 Gru '09
|
|
Stanowisko Kościoła:
Życiński broni Piesiewicza: Media mówią językiem przestępców
ga KAI
2009-12-12, ostatnia aktualizacja 2009-12-12 14:07
- Przyjąłem z bólem i szokiem sposób potraktowania dramatu Krzysztofa Piesiewicza przez część polskich mediów - powiedział arcybiskup Józef Życiński, komentując sprawę znanego scenarzysty i senatora pomawianego o posiadanie narkotyków.
Senator Krzysztof Piesiewicz
ZOBACZ TAKŻE
* Maleńczuk: "Odczepcie się od Piesiewicza, artystom więcej wolno" (11-12-09, 21:42)
* Niszczenie Piesiewicza (11-12-09, 19:19)
* Piesiewicz szantażowany o posiadanie kokainy? Senator złożył immunitet (09-12-09, 21:1Cool
Metropolita lubelski zaapelował do twórców kultury o przeciwdziałanie jej barbaryzacji, co jego zdaniem prowadzi do "wykańczania autorytetów". - Media, i to nie tylko tabloidy, wyraźnie mówią językiem nihilizmu, powtarzając na niektórych łamach wątek: nie mamy autorytetów moralnych - powiedział KAI abp Józef Życiński.
"Co trzecie słowo na k"
- W tym tkwi wielka satysfakcja: wykończyć kolejny autorytet - to wielkie osiągnięcie pewnego środowiska, a obok jako kontrpropozycja obszerne cytaty z wypowiedzi jednej z szantażystek; cytaty, w których co trzecie pojawiające się słowo to słowo na k - dodał hierarcha.
Jego zdaniem, w ten sposób "środowisko dziennikarskie, tak zasłużone dla rozwijania polskiej kultury, zmienia radykalnie swoją tożsamość, przemawiając językiem przestępców, identyfikując się z szantażystami". - I to jest zasadniczy krok świadczący o odejściu od etosu dziennikarskiego - stwierdził metropolita lubelski.
Szantażowani mają rodziny
Zaapelował także, aby "środowiska twórców kultury nie pozwoliły na ten etap barbaryzacji naszej kultury, żeby szantażystki czuły się osamotnione, a ci, którzy chcą tworzyć sojusz z szantażystami, by kończyć autorytety, uświadomili sobie, że szantażowani mają także rodziny, które cierpią, są ludźmi". Dodał, że "obowiązują nas minimalne zasady humanizmu, które jeśli zlekceważymy w naszej prasie, to nie będzie ona godna miana nawet tabloidu".
Kilka dni temu w mediach pojawiła się informacja, że Krzysztof Piesiewicz znany scenarzysta filmowy, działacz Solidarności z lat 80., obecnie senator PO, jest szantażowany nagraniami i pomawiany o branie narkotyków. Polityk zawiadomił o wszystkim prokuraturę i zrzekł się immunitetu. Z kolei dziś "Super Express" zamieścił na swojej stronie internetowej film, który ma być dowodem, że oprócz posiadania narkotyków, Piesiewicz także je zażywał.
_________________ JerzyS
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn."
Arystoteles
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 13:13, 15 Gru '09
|
|
Wiadomość nie była jedynie dziennikarskim chochlikiem. Nowe prawo wchodzi w życie już od pierwszego stycznia 2010.
Cytat: | Czesi zmieniają antynarkotykowe prawo. Od pierwszego stycznia wejdą w życie przepisy umożliwiające posiadanie marihuany czy haszyszu. Minister sprawiedliwości twierdzi, że dotychczasowe prawo nie sprawdziło się.
Czesi doszli do wniosku, że bezwzględne karanie za posiadanie nawet minimalnych ilości narkotyków nie ma sensu. Chcą zmienić kodeks karny tak, żeby każdy obywatel mógł mieć np.: 15 gramów marihuany albo 2 gramy metamfetaminy, kokainy czy heroiny. Prawo dopuści też posiadanie 15 tabletek ekstazy oraz 5 gramów haszyszu czy 40 grzybków halucynogennych.
Za posiadanie większych ilości haszyszu czy marihuany będzie grozić rok więzienia, a pozostałych narkotyków dwa lata. Minister sprawiedliwości Daniela Kovarova mówi, że restrykcyjne przepisy nie spełniły pokładanych w nich nadziei. Nie spadła przez nie narkotykowa przestępczość, a uzależnionych nie ubywa. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1.....chach.html |
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kenboi
|
Wysłany: 15:47, 15 Gru '09
|
|
Wiadomość w wersji TVN24
http://www.tvn24.pl/12691,1633668,0,2,ma.....omosc.html
Zdjęcie narkomańskiej strzykawki oraz wymienienie w pierwszej kolejności heroiny.
Cytat: |
Mała koka dozwolona w Czechach
ZMIANY W PRAWIE PRZYCHYLNE MIŁOŚNIKOM UŻYWEK
Mała koka dozwolona w Czechach
Czesi łagodzą swoje podejście do narkotyków
Nowy rok przynosi zmiany w antynarkotykowym prawie w Czechach. Od 1 stycznia 2010 roku, posiadanie niewielkiej ilości narkotyków nie będzie u naszych południowych sąsiadów karane.
W poniedziałek czeski rząd opublikował dokładne dane dotyczące tego, jakie ilości narkotyków będzie można posiadać i nie trafić do za kratki.
Otóż będzie to 1,5 grama heroiny, 1 gram kokainy, 2 gramy metamfetaminy, do 15 gramów marihuany, do 4 tabletek ecstasy i do 5 tabletek LSD.
Propozycję takich "limitów bezkarności" przygotował resort sprawiedliwości, a rząd je zaakceptował. Rzeczniczka czeskiego gabinetu Daniela Kovarova powiedziała, że podstawą była "obecna praktyka sądowa".
Poddane ocenie
Jak sprawdza się nowe prawo, będą monitorować resorty sprawiedliwości i spraw wewnętrznych. Agencja CTK podkreśla, że "po jakimś czasie" ocenią funkcjonowanie nowych reguł. |
[/code]
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
slidexman
|
Wysłany: 11:47, 16 Gru '09
|
|
tak, chcalbym aby nasze nowe wspolne panswo UE stalo sie jednym wielkim azylem czyli by zalegalizowano posiadania, handel i wyrob wszelkich narkotykow
_________________ Otwarte Piramidy Finansowe
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Storczyk
|
Wysłany: 14:55, 16 Gru '09
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzysiak
|
Wysłany: 21:15, 16 Gru '09
|
|
Smieszy mnie takie cos. Wg mnie moze byc rownie dobrze odwrotnie - to dziecko izoluje sie od rodzicow, pogarsza sie w nauce i siega po trawke. Nie na odwrot. Marihuana sama w sobie (przynajmniej moim zdaniem) nie powoduje efektow jak te wyzej opisane.
_________________ Nikt nie ma monopolu na prawdę
www.chomikuj.pl/Filmyprawdy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 19:04, 27 Gru '09
|
|
105 posiedzenie - 101 głosowanie
Ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii, w brzmieniu proponowanym przez Komisję Sprawiedliwości i Praw Człowieka, Komisję Zdrowia oraz Komisję Ustawodawczą, wraz z przyjętymi poprawkami
GŁOSOWAŁO: 367
ZA: 336 PRZECIW: 21 WSTRZYMAŁO SIĘ: 10 NIE GŁOSOWAŁO: 93
SLD (169) GŁOSOWAŁO:137 ZA:136
PRZECIW:1 pr Tuszyński Zdzisław
WSTRZYMAŁO SIĘ:0 NIE GŁOSOWAŁO:32
PSL (128)
GŁOSOWAŁO:108 ZA:103
PRZECIW:1 pr Pęk Bogdan
WSTRZYMAŁO SIĘ:4
NIE GŁOSOWAŁO:20
UW (64) GŁOSOWAŁO:47 ZA:38
PRZECIW:6 pr Borusewicz Bogdan pr Kracik Stanisław pr Lipowicz Irena
pr Nowina-Konopka Piotr pr Wyrowiński Jan pr Zajączkowska Maria
WSTRZYMAŁO SIĘ:3 NIE GŁOSOWAŁO:17
UP (33)
GŁOSOWAŁO:27 ZA:27 PRZECIW:0 WSTRZYMAŁO SIĘ:0 NIE GŁOSOWAŁO:6
BBWR_i_KPN (19)
GŁOSOWAŁO:16 ZA:13
PRZECIW:3
pr Kowolik Stanisław pr Laga Krzysztof pr Zieliński Leszek
WSTRZYMAŁO SIĘ:0 NIE GŁOSOWAŁO:3
NP (5)
GŁOSOWAŁO:2 ZA:0 PRZECIW:0
WSTRZYMAŁO SIĘ:2
MN (4) GŁOSOWAŁO:1 ZA:1 PRZECIW:0 WSTRZYMAŁO SIĘ:0 NIE GŁOSOWAŁO:3
PPS (3)
GŁOSOWAŁO:3 ZA:3 PRZECIW:0 WSTRZYMAŁO SIĘ:0 NIE GŁOSOWAŁO:0
niez. (11)
GŁOSOWAŁO:9 ZA:8
PRZECIW:1 pr Skrobisz Jan (UPR)
WSTRZYMAŁO SIĘ:0
NIE GŁOSOWAŁO:2
Warto pamiętać
Przypomninać ciągle młodym wyborcom nazwiska swoich przedstawicieli którzy mają ich za bydło.
Zapominają starą zasadę rzymską:
"Chcącemu nie dzieje się krzywda"
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 21:24, 27 Gru '09
|
|
Przeciwdziałanie narkomanii
25.10.2000 - Sprawozdanie Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka oraz Komisji Zdrowia o stanowisku Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii
Poseł Ryszard Ulicki:
Chciałem postawić kilka pytań. Czy rząd przewiduje przeprowadzenie badań epidemiologicznych, które określiłyby skalę zagrożenia? Moje pytanie jest spowodowane tym, iż mam świadomość, że dotąd takich badań w Polsce nie przeprowadzono, nie skwantyfikowano wielkości zjawiska i bez tej kwantyfikacji trudno jest mówić o skali środków zaradczych, jakie należy zastosować, o wysokości nakładów finansowych itd. Jeśli chodzi o takie ustawy jak ta, ich modyfikację, mówi się o tym, że nie poniesiemy żadnych kosztów.
Chciałbym zapytać, czy rząd ma świadomość konieczności zwiększenia nakładów na zapobieganie? Wszystkie tu postawione pytania wyrażają niepokój i obawy o to, czy nie nastąpi kryminalizowanie tego zjawiska. Ja również mam taką obawę i w związku z tym uważam, że zasadne będzie przekazanie znacznych nakładów na zapobieganie, by nie dochodziło do sytuacji, w której będziemy zmuszeni penalizować, karać. Wierzę w to, że sądy będą umiały odróżnić przestępcę od chorego, ale jednak ten problem powstaje.
Czy polskie więziennictwo także otrzyma wsparcie finansowe w związku z realizacją tej ustawy dlatego że niewątpliwie, bez względu na to, jak selektywnie będzie się do tych ocen podchodziło, wzrośnie jednak liczba osób, które będą karane. Istnieją obawy, że w zakładach karnych powstanie nowa subkultura, którą przyniosą dealerzy czy niepoprawni narkomani, którzy nie będą chcieli się poddać leczeniu. Myślę, że stajemy przed takim problemem.
Większość organizacji pozarządowych także zgłasza pytanie, czy te organizacje, które zajmują się zapobieganiem, pracą z narkomanami, przywracaniem ich do normalnego życia, także zostaną w jakiś sposób wsparte? Do tej pory praktycznie wszystko się odbywa przy nikczemnie niskich nakładach, co powoduje, że w istocie to zjawisko zaczyna się plenić coraz intensywniej, a moim zdaniem, i zdaniem tego towarzystwa, któremu przewodzę, a także innych bratnich organizacji, gwałtownie narasta. Dziękuję.
Poseł Ryszard Ulicki:
Panie Ministrze! Nie do końca jestem usatysfakcjonowany tą odpowiedzią, bo pan mówi o 25 mln zł, a mnie interesuje struktura wydatków. Jak te 25 mln zł będzie podzielone? Czy pan wie, na co są one przeznaczane? Większość tych kwot pochłania utrzymanie personelu w niedostatecznej liczbie ośrodków leczenia i zapobiegania, te ośrodki stoją w kolejce po pieniądze. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, ale są także przykłady likwidacji niektórych oddziałów.
Czy w strukturze wydatków przewidziane jest także sfinansowanie zwiększenia ilości miejsc na detoks? Przecież pan sobie zdaje sprawę z tego, że to jest podstawowy problem, podstawowa bariera. Detoks jest podstawowym warunkiem podjęcia trwałego leczenia i wyprowadzenia z narkomanii dziecka, młodego czy dorosłego człowieka. W większości placówek służby zdrowia, w szpitalach nie ma tych miejsc, a więc te 25 mln zł w ocenie wszystkich ludzi, którzy pracują na froncie antynarkotykowym, w stosunku do potrzeb jest po prostu niewielką kwotą.
Pan mówił o strategicznym planie, ale on nie odpowiada normom masterplanu, który musi być opracowany przez każdy kraj chcący wpisać się w międzynarodowe działania zapobiegające nielegalnemu obrotowi środkami uzależniającymi, psychotropowymi itd. Chcę więc dowiedzieć się, jak te 25 mln zł jest dzielone, dlatego że jeszcze raz powiadam w mojej ocenie i w ocenie ludzi, którzy pracują na tym froncie, to jest w stosunku do potrzeb po prostu nikczemnie mało pieniędzy.
Nie wiem na przykład, na jakiej podstawie pan mówi, że nie ma wzrostu zjawiska narkomanii. Jakie badania to potwierdzają? Zapytałem się o to, czy te badania będą prowadzone, bo od iluś lat funkcjonuje mitologiczna liczba 40 tys. narkomanów, niektórzy mówią o 50 tys. Nigdy nie zostały określone sposoby obliczania. Wymiar sprawiedliwości, Policja, organizacje pozarządowe każdy ma swoją metodę liczenia. Trzeba po prostu powiedzieć, kiedy my to zrobimy, bo wtedy rzeczywiście spojrzymy prawdzie w oczy.
Poseł Zbigniew Wawak:
Kończy się niemal dwuletnia dyskusja nad tym projektem, w którym rzeczywiście zasadniczą zmianą i zasadniczym problemem jest pytanie o dopuszczalność posiadania niewielkiej ilości narkotyków na własny użytek. W czasie tej dyskusji, a szczególnie w publicznej dyskusji toczonej poza parlamentem już po uchwaleniu ustawy przypomnę, że uchwalono ustawę w Sejmie większością niemalże 300 głosów, a tak często się nie zdarza, by było tak wielkie poparcie dla ustawy w mediach prowadzono wiele dyskusji, w których próbowano zakwestionować sensowność takiego rozwiązania.
Dobrze, że dzisiaj, kiedy mamy ostatnią możliwość debaty nad tą ustawą, która mam nadzieję jutro zostanie ostatecznie, po poprawkach Senatu, uchwalona przez Sejm i w możliwie krótkim czasie podpisana przez prezydenta, stając się prawem, dobrze, że w tej debacie stawiane są jeszcze raz pytania, aby jeszcze raz rozwiać wszystkie wątpliwości.
(...) mówiłem, że ustawa nie jest skierowana przeciw uzależnionym, jest skierowana przeciwko zjawisku narkomanii, w tym zjawisku uzależnieni są bardzo ważnym elementem, ustawa daje prymat leczeniu. Natomiast nie można przechodzić do porządku dziennego nad zjawiskiem takim, że dzisiaj nawet nie wiemy, mówił o tym pan poseł Ulicki, ilu jest narkomanów. Oczywiście osobną sprawą jest tworzenie bardzo trudnego systemu, jeszcze aktualizowanego, statystyki narkomanii.
To jest bardzo trudne, wszyscy, którzy zajmują się statystyką, o tym dobrze wiedzą. Natomiast najlepszym, najprostszym wskaźnikiem jest tu statystyka przestępczości. No i w tej chwili, przy tej dziurze, która jest niekarania za posiadanie tworzy się potężna szara strefa, a właściwie czarna strefa, strefa śmierci, której nikt nie kontroluje. Nie wiadomo, ilu jest takich narkomanów, którzy odurzają się i tak naprawdę żyją na marginesie społeczeństwa. To właśnie wprowadzenie tego przepisu może pozwolić chociażby na sporządzenie takiej statystyki.
Pani poseł pytała, czy uzależniony musi być karany mówiłem o tym, przepisy o tym wyraźnie mówią nie musi być karany. Natomiast pamiętajmy, że w tej ustawie jest również przyjęty tryb przymusowego leczenia narkomanów na wniosek rodziny, na wniosek jeszcze innych organów, przymusowego leczenia narkomanów w trybie cywilnym, bez związku z posiadaniem narkotyku. Natomiast ktoś tego narkomana w jakiś sposób musi namierzyć, być może to posiadanie, to złapanie go podczas kupowania czy sprzedawania małych działek narkotyków temu pomoże.
Pani poseł Fabisiak przedstawiła bardzo ładną triadę w postaci pytania. Czy to jest prawda? Tak: karać dealerów, leczyć narkomanów, chronić młodzież. Chronić młodzież przede wszystkim przez kształtowanie tej świadomości społecznej, tej postawy, tego obyczaju, że narkotyki są złe i od narkotyków należy stronić, że narkotyki to przestępstwo.
To pytanie już padło wcześniej, oczywiście w moim przekonaniu wygląda na to, że także w przekonaniu większości parlamentu, nieprzeprowadzenie tej nowelizacji przyczyni się do dalszego niepohamowanego, niekontrolowanego, przebiegającego poza statystyką, wzrostu narkomanii.
Pan poseł Ulicki zadawał pytania właściwie pod adresem rządu, ale w jednej sprawy chciałbym się odnieść do jego wypowiedzi. Czy organizacje społeczne, a takich jest sporo, organizacje kościelne zostaną wsparte w swojej bardzo trudnej działalności polegającej na leczeniu i resocjalizacji narkomanów. Mówiłem już o swoich doświadczeniach ze współpracy z ośrodkiem w Bielsku. Urywają się w nim telefony od zrozpaczonych rodziców, którzy błagają, żeby ich dzieci przyjąć na leczenie. Ich dzieci, ponieważ w ośrodki leczą się dzieci i młodzież od 8 do 19 roku życia. Jest tam tylko 30 miejsc. Aż 30 miejsc i tylko 30 miejsc.
Dobrze wiem, że gdyby fundacja prowadząca ośrodek potrafiła zdobyć większe fundusze, to można by było stworzyć kolejnych 30 miejsc. To jest oczywiście poważny problem finansowy dla państwa, które ciągle jest na dorobku, któremu się nie przelewa i w którym jest wiele potrzeb do opędzenia. Ta sprawa jest jednak bardzo ważna, a wsparcie jest potrzebne. Wiedzą o tym wszyscy, którzy się tym zajmują, z Monarem włącznie.
W okresie komunizmu, kiedy problem powstawał, udawano, że go nie ma. Zajęły się nim tak naprawdę jedynie organizacje społeczne, ponieważ państwo, udając, że problemu nie ma, było bezradne. Działały one na zasadzie pospolitego ruszenia, dobrej woli, wolontariatu. Niestety, dzisiaj tego rodzaju działania są trudniejsze. Zaraz powiem dlaczego, bo doświadczamy tego w Bielsku Białej. Prowadzenie czy założenie jakiegokolwiek ośrodka, hostelu, który ma wspomagać leczenie czy później przywracanie społeczeństwu już wyleczonego narkomana jest regulowane przez liczne przepisy. 15 lat temu nikt o to nie pytał. Dzisiaj działalność musi być zgodna z przepisami sanepidu, prawa pracy, z wynagrodzeniami.
Nie da się w ośrodku zatrudniać wychowawców po godzinach, nie wypłacając im godzin nadliczbowych. Pewnych rzeczy nie da się robić. Z wolontariatem też są kłopoty. Być może jest to sposób pracy, którym powinniśmy się zająć. Nałożyliśmy na ośrodki resocjalizacyjne, wychowawcze pewne reguły, które muszą być stosowane. Nie można już w jakimś domku, w którym są problemy z kanalizacją, z bieżącą wodą, prowadzić ośrodka dla narkomanów. To, co kiedyś było możliwe, teraz jest coraz trudniejsze. Tym większe potrzebne są na to pieniądze, im większy jest to problem społeczny, a co za tym idzie, problem dla rządu.
Przypomnę z satysfakcją, że w projekcie budżetu środki przewidziane dla pełnomocnika rządu ds. przeciwdziałania narkomanii są o kilkadziesiąt procent wyższe niż w roku ubiegłym. To jest pewna realność. Od nas znajdujących się na tej sali i od prac komisji może zależeć, czy te środki nie mogłyby być większe o 100 albo 200%.
Kolejnym problemem jest redystrybucja środków. System redystrybucji poprzez województwa funkcjonuje słabo, ponieważ o środki rządowe organizacje pozarządowe muszą się jakoś starać, muszą pisać programy, startować w przetargach czy quasi-przetargach, w konkursach. To wszystko jest trudne, kosztowne i skomplikowane. Ten system należy usprawniać. Dobrze to cieszy że jest ogromna rzesza ludzi dobrej woli, którzy niezależnie od swoich przekonań światopoglądowych czy politycznych zajmują się tą problematyką.(...)
Od redakcji
Gdyby brać pod uwagę ilość konkursów i nagród przyznawanych "za działalność społeczną" można by uznać, że działalność organizacji pozarządowych doceniana jest przez wszystkich. Przecież nawet konkursy dla prasy lokalnej w coraz większym stopniu zwracają uwagę na aktywizującą rolę i wkład w budowę społeczeństwa obywatelskiego (Nagrody, nagrody). Oto okazuje się, że ilość wspólnych cech między prywatną lokalną gazetą a organizacją pozarządową jest znaczna, a w ostatecznym rozrachunku "władza, która umie współdziałać ze swoimi obywatelami, jest władzą na pewno godną popierania przez każdą gazetę lokalną" (Wszystko, co chcielibyście wiedzieć...).
Niestety, prawna rzeczywistość stawia ten optymistyczny obraz pod znakiem zapytania. Co prawda, Sejm odrzucił poprawki Senatu nakazujące nawet małym, biednym fundacjom przeprowadzanie audytu (Rachunkowość), jednak wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w sposób znaczący ograniczył możliwość finansowania działalności społecznej ze środków niepublicznych (Wyrok NSA). Również los projektu ustawy o współpracy administracji publicznej i organizacji pozarządowych ciągle nie jest pewny (List Prezesa Forum Inicjatyw Pozarządowych).
Kontynuujemy dyskusję na temat Karty Etycznej, i choć pretekstem są tu ekologowie, to temat niewątpliwie dotyczy wszystkich organizacji (W poszukiwaniu Zielonej Karty). Podobnie nie tylko ekologiczny wymiar ma tekst na temat uspołecznienia procesów decyzyjnych jako istotnego warunku efektywności konstruowanych programów, a także, w szerszym ujęciu, jako samoistna wartość w kształtowaniu się społeczeństwa obywatelskiego opartego na społecznej aktywności i dialogu (Koncepcja udziału społecznego).
http://wiadomosci.ngo.pl/files/bibliotek.....2000_9.htm
_________________ JerzyS
Arystoteles
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AndyPSV
|
Wysłany: 18:43, 30 Gru '09
|
|
Popularna 'trawka' powinna byc karana wiezieniem, pobijcie mi za to. Ludzie robia sobie ogromna krzywde palac to scierwo. Ludzie, sa inne narkotyki (procz fety), chocby glupie extasy. Trawka moze cie nie zniszczy, ale zrobi zamulonego idiote bez mozgu do przyswajania nowej wiedzy pracujacego w tempie 1 mysl/godzine.
ZLE sie wyrazilem. Trawka powinna byc w ogole niedostepna na rynku. Jesli ktos chce byc idiota i palic to scierwo to powinien dostac nielimitowane ilosci.
_________________ pl,Technologia.Niewolnictwa-opis.pdf
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 20:06, 30 Gru '09
|
|
AndyPSV napisał: | Popularna 'trawka' powinna byc karana wiezieniem, pobijcie mi za to. Ludzie robia sobie ogromna krzywde palac to scierwo. Ludzie, sa inne narkotyki (procz fety), chocby glupie extasy. Trawka moze cie nie zniszczy, ale zrobi zamulonego idiote bez mozgu do przyswajania nowej wiedzy pracujacego w tempie 1 mysl/godzine.
ZLE sie wyrazilem. Trawka powinna byc w ogole niedostepna na rynku. Jesli ktos chce byc idiota i palic to scierwo to powinien dostac nielimitowane ilosci. |
"Chcącemu nie dzieje się krzywda!"
dlatego też uważam , że cukier nadal powinien być legalny!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzysiak
|
Wysłany: 12:08, 31 Gru '09
|
|
AndyPSV napisał: | Popularna 'trawka' powinna byc karana wiezieniem, pobijcie mi za to. Ludzie robia sobie ogromna krzywde palac to scierwo. Ludzie, sa inne narkotyki (procz fety), chocby glupie extasy. Trawka moze cie nie zniszczy, ale zrobi zamulonego idiote bez mozgu do przyswajania nowej wiedzy pracujacego w tempie 1 mysl/godzine.
ZLE sie wyrazilem. Trawka powinna byc w ogole niedostepna na rynku. Jesli ktos chce byc idiota i palic to scierwo to powinien dostac nielimitowane ilosci. |
hehh
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 12:13, 31 Gru '09
|
|
andy nie ćpaj tyle bo bredzisz.
to w końcu ma byc w ogole niedostepna na rynku, powinna byc karana wiezieniem, czy może jednak: jesli ktoś chce to powinien dostac nielimitowane ilosci?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 12:20, 02 Sty '10
|
|
Bimi napisał: | andy nie ćpaj tyle bo bredzisz.
to w końcu ma byc w ogole niedostepna na rynku, powinna byc karana wiezieniem, czy może jednak: jesli ktoś chce to powinien dostac nielimitowane ilosci? |
Podlasie: zlikwidowano plantację konopi indyjskich
30 kilogramów ściętych konopi indyjskich i ponad 120 sadzonek tych roślin było m.in. w zlikwidowanej w Suchowoli (Podlaskie) nielegalnej plantacji tych roślin - poinformował w piątek rzecznik podlaskiej policji Andrzej Baranowski.
Oprócz gotowych do suszenia krzewów i sadzonek konopi policjanci zabezpieczyli także kilkaset gramów już gotowego suszu. Według policji, z takiej ilości konopi można wyprodukować nie mniej niż 12 tysięcy porcji narkotyku o wartości co najmniej 200 tysięcy złotych.
W czwartek sąd aresztował w tej sprawie 29-letniego mężczyznę, zatrzymanego na miejscu właściciela uprawy. Jak podkreśla policja, niewykluczone są kolejne zatrzymania. Mężczyźnie grozi do 8 lat więzienia.
Uprawa konopi znajdowała się w specjalnej skrytce pod podłogą w jednym z budynków gospodarczych, do której prowadziło specjalne, ukryte wejście. Policja wkroczyła na posesję, bo z ustaleń wynikało, że mieszkający tam 29-latek uprawia marihuanę.
"Wewnątrz znajdowała się plantacja konopi. Uprawiane tam rośliny miały cieplarniane warunki. Pomieszczenia były ogrzewane i miały specjalny połączony w obieg zamknięty system nawadniający, który umożliwiał uprawę bez ziemi. Zainstalowana była tam również pozwalająca na ciągłą wymianę powietrza wentylacja. W niej też zamontowane zostały specjalne filtry zabezpieczające przed wydostawaniem się na zewnątrz budynku specyficznej woni konopi" - poinformował Baranowski. Dodał, że pomieszczenie miało także ruchomy system oświetleniowy, który "imitował roślinom naturalny ruch słońca".
Według wstępnych ustaleń policji, zatrzymany mężczyzna zajmował się nielegalną uprawą od około roku. Policjanci z Dąbrowy Białostoskiej ustalają gdzie trafiały narkotyki z tej plantacji i kto był ich odbiorcą.
http://wiadomosci.onet.pl/2104005,11,pod.....,item.html
===================================
W Czechach na 5 osobową rodzinę to 30 krzaczków legalnie można uprawiać.
120 podzielone na 30 to jakieś cztery rodziny!
Całkiem legalnie, ale oni mają Klausa , a my rzymskiego katolika
W Polsce zamiast konopi to legalnie można uprawiać Kult Tumana.
Nawożony Patriotyzmem, Socjalizmem i Rzymskim katolicyzmem
plony daje zadziwiająco wysokie!
==================================================
Ciekawe kiedy w końcu "nasze" władze przestaną traktować nas jak bydło?
Ciekawe jest równiez stanowisko KK w sprawie kadzidła
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
M. Janasik
|
Wysłany: 02:23, 06 Sty '10
|
|
BZDURY gadasz. MASA artystów, naukowców, filozofów używała marihuany i pochodnych, często sięgali po dalej idące środki, żeby rozwijać sie, przekraczać swoje ograniczenia i tworzyć wspaniałe rzeczy. Jeżeli obracasz się wśród dresiarzy, którzy po joincie zarzucają speedy i idą się nap...lać pod blok albo szukają koki to przykro mi bardzo. Wpadnij kiedyś do mnie na medytacje Przebudzenia, zobaczysz jak można to kontrolować i osiągać kolejne poziomy rozwoju duchowego i intelektualnego. O ile nie jest się kretynem szukającym odlotu, tylko istotą świadomą szukającą środków uruchamiających uśpione obszary mózgu, marihuana i jej syntetyczne odpowiedniki naprawdę może dać ludzkości wiele dobrego. Karabinu też można użyć do rewolucji by obalić tyranów albo walić serią po Bogu ducha winnych ludziach w centrum handlowym, czy w szkole. Ale czy to powód, by karabiny mogli posiadać tylko słudzy systemu?
Założę się, że cała grupa Bilderberga wspomaga się różnymi naturalnymi dopalaczami, dzięki temu są mądrzejsi od ciemnych mas, którymi jak na razie swobodnie manipulują... A odcięcie ludzi od substancji używanych przez szamanów od tysięcy lat jest po prostu monopolizowaniem drogi duchowego rozwoju wyłącznie dla członków elity. Zastanów się komu kibicujesz.
_________________ www.lepszyswiat.org.pl
www.przebudzenie.org.pl
www.lepszyswiat.salon24.pl
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 11:15, 06 Sty '10
|
|
M. Janasik napisał: | [
Założę się, że cała grupa Bilderberga wspomaga się różnymi naturalnymi dopalaczami, dzięki temu są mądrzejsi od ciemnych mas, którymi jak na razie swobodnie manipulują... A odcięcie ludzi od substancji używanych przez szamanów od tysięcy lat jest po prostu monopolizowaniem drogi duchowego rozwoju wyłącznie dla członków elity. Zastanów się komu kibicujesz. |
Jest coś takiego jak dieta kapłańska
A starożytności była karana śmiercia wszystkich nieuprawnionych któtrzy po nią sięgnęli
Dziś natomiast masz żreć to co sprzedadzą w TESCO, a za Marihuana pójdziesz siedzieć.
Dziś tak hoduje się niewolników
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzysiak
|
Wysłany: 16:44, 07 Sty '10
|
|
M. Janasik napisał: | AndyPSV napisał: | Popularna 'trawka' powinna byc karana wiezieniem, pobijcie mi za to. Ludzie robia sobie ogromna krzywde palac to scierwo. Ludzie, sa inne narkotyki (procz fety), chocby glupie extasy. Trawka moze cie nie zniszczy, ale zrobi zamulonego idiote bez mozgu do przyswajania nowej wiedzy pracujacego w tempie 1 mysl/godzine.
BZDURY gadasz. MASA artystów, naukowców, filozofów używała marihuany i pochodnych, często sięgali po dalej idące środki, żeby rozwijać sie, przekraczać swoje ograniczenia i tworzyć wspaniałe rzeczy. Jeżeli obracasz się wśród dresiarzy, którzy po joincie zarzucają speedy i idą się nap...lać pod blok albo szukają koki to przykro mi bardzo. Wpadnij kiedyś do mnie na medytacje Przebudzenia, zobaczysz jak można to kontrolować i osiągać kolejne poziomy rozwoju duchowego i intelektualnego. O ile nie jest się kretynem szukającym odlotu, tylko istotą świadomą szukającą środków uruchamiających uśpione obszary mózgu, marihuana i jej syntetyczne odpowiedniki naprawdę może dać ludzkości wiele dobrego. Karabinu też można użyć do rewolucji by obalić tyranów albo walić serią po Bogu ducha winnych ludziach w centrum handlowym, czy w szkole. Ale czy to powód, by karabiny mogli posiadać tylko słudzy systemu?
Założę się, że cała grupa Bilderberga wspomaga się różnymi naturalnymi dopalaczami, dzięki temu są mądrzejsi od ciemnych mas, którymi jak na razie swobodnie manipulują... A odcięcie ludzi od substancji używanych przez szamanów od tysięcy lat jest po prostu monopolizowaniem drogi duchowego rozwoju wyłącznie dla członków elity. Zastanów się komu kibicujesz. |
Ja bym chetnie wpadl na taki meeting
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 23:38, 15 Sty '10
|
|
czesi mają zajebiście.
a tymczasem u nas...
Cytat: | Śledztwo nauczycielki w damskiej toalecie
Policjanci z patrolu szkolnego w Warszawie zatrzymali młodego chłopaka, który posiadał przy sobie torebkę z narkotykami.
Wczoraj nauczycielka z jednej z bielańskich szkół zawiadomiła policję, że jeden z uczniów prawdopodobnie posiada środki odurzające. Dochodzący z damskiej toalety zapach marihuany zainteresował jedną z nauczycielek. W łazience zastała kilkoro uczniów. Część z nich weszła do łazienki aby z niej skorzystać, lecz uczeń wszedł tam w zupełnie innym celu. Mężczyzna trafił do gabinetu pani dyrektor. Kilka minut później na miejscu był już patrol szkolny.
Podczas przeszukania ucznia, policjanci znaleźli w kieszeni bluzy, torebkę z suszem. Po zbadaniu, okazało się, że znajdująca się w niej substancja to marihuana. Uczeń powiedział, że torebkę z suszem znalazł, idąc do szkoły. Chłopak został zatrzymany i przewieziony na komendę.
Dzisiaj funkcjonariusze z wydziału dochodzeniowo- śledczego przedstawią 19-latkowi zarzut. Za posiadania prawie 1 grama marihuany grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.
http://wiadomosci.onet.pl/2682,2112360,wydarzenie_lokalne.html |
jedne nauczycielki same łapią uczniów i wydają pałom, a drugie same boją się że zostaną złapane by podzielić podobny los. a łapanki gorsze niż za okupacji - wszak nasi policjanci mają spore doświadczenie w represjonowaniu. zero tolerancji na drogach, więc co dopiero w takich sprawach - wszak każdy wie, że narkotyki to śmierć. pewnie nawet gorsza niż pijani kierowcy
i jak ten kraj ma się stać normalny?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rasta Soul
|
Wysłany: 03:32, 16 Sty '10
|
|
Ja też kiedyś miałem przykry przypadek ...
Otóż poszliśmy z kumplem przed j.polskim do ubikacji rozjaśnić świadomość przed wypracowaniem klasowym małym jointem i niestety zostaliśmy przyłapani przez konserwatora. Na szczęście skończyło się tylko na dyrekcji naganie i wezwaniu rodziców do szkoły.
Ale wypracowanie chociaż w lekkim szoku na 5 !
Mogę tylko powiedzieć, że marihuana jest jedyną używką, która mi odpowiada, nie pale fajek, czasami alkohol.
Jako, że żyje na dosyć bandyckim osiedlu zdarzyło mi się spróbować też innych 'narkotyków', amfetaminy, extasy, grzybków, ekstraktu z szałwi wieszczej i calej gamy legalów z dopalaczy. Wszystkiego spróbowałem tylko raz, prócz szałwii, ponieważ to co się po niej dzieje jest poprostu nie do opisania (uważam ze każdy człowiek powinien to przeżyć choć raz).
Jakieś pól roku temu postanowiłem sobie, że jeżeli już jakieś używki to tylko trawa bo szkodliwość jest znikoma a stan umysłu wyśmienity.
Paląc uwielbiam mieć inteligentne towarzystwo do dyskusji na wszelakie przedziwne tematy począwszy od grawitacji czarnej dziury kończąc na tłumaczeniu czym jest NWO, Illuminati itp
Planuje jeszcze kiedyś spróbować LSD, ale to daleka przyszłość.
Palę już 2 lata co 2-3 dni i nie czuje się jakos upośledzony, wręcz przeciwnie, czuję się lepszym człowiekiem.
Mogę jeszcze tylko dodać że na 'haju' trafiłem na to forum, ale to dosyć skomplikowana historia, wieć moze kiedy indziej
p.s. polecam pare maszków przed oobe, łatwiej wchodzi się w stan wibracji
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
bacardi
|
Wysłany: 04:02, 16 Sty '10
|
|
a ja mam pytanie: od kiedy czeski rząd pracował nad takim "wolnościowym" pomysłem?
pomyślałem sobie (niekoniecznie na trzeźwo), że to swego rodzaju zemsta kabalistycznego nwo na malutkim narodzie czeskim, żeby zniszczyc ich tożsamość,
wiadomo - czech przyjazny człowiek, lubiący piwo, śmiech i pogaduchy, potrafiący oprzeć się płynącej westernizacji zachodu i w dodatku popierający klausa
nie dość że maja już sporo problemów z romami, to teraz wciska się im jeszcze na tacy wycieczki opętanych narkusów z całego świata, już nawet nie MJ ale kokaina/heroina na bank wpłynie negatywnie na dorastające pokolenie. większa dostępność, więcej klientów. taki poligon doświadczalny? czy narzucanie hedonistycznego stylu w małym bastionie prawych obywateli nie-europy?
_________________ wiedza bez działania jest pusta, działanie bez wiedzy - głupie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rasta Soul
|
Wysłany: 04:12, 16 Sty '10
|
|
bacardi napisał: | a ja mam pytanie: od kiedy czeski rząd pracował nad takim "wolnościowym" pomysłem?
pomyślałem sobie (niekoniecznie na trzeźwo), że to swego rodzaju zemsta kabalistycznego nwo na malutkim narodzie czeskim, żeby zniszczyc ich tożsamość,
wiadomo - czech przyjazny człowiek, lubiący piwo, śmiech i pogaduchy, potrafiący oprzeć się płynącej westernizacji zachodu i w dodatku popierający klausa
nie dość że maja już sporo problemów z romami, to teraz wciska się im jeszcze na tacy wycieczki opętanych narkusów z całego świata, już nawet nie MJ ale kokaina na bank wpłynie negatywnie na dorastające pokolenie. taki poligon doświadczalny? czy narzucanie hedonistycznego stylu w małym bastionie prawych obywateli nie-europy? |
Bardzo wątpie aby legalizacja narkotyków w jakimkolwiek kraju służyła NWO, poniewąz po pierwsze ludzie zaczna troche inaczej myslec, a po drugie Czechy mogą pociągnąć za sobą inne kraje za legalizacją lub złagodzeniem kar za posiadanie itd.
Bardziej byłym skłonny spodziewać się ogólnoeuropejskiego zakazu (po wejściu traktatu juz wyszstko jest mozliwe ).
Dzięki Klausowi i mądrym ludziom są alternatywą dla Europy, nie zdziwię się jeżeli Czechy będą pierwszym krajem, który opuści EU w niedalekiej przyszłości.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 09:23, 18 Lut '10
|
|
Tak wygląda ostatnia sonda na ONET
Tak, jestem za pełną legalizacją narkotyków 233 8%
Tak, chcę zniesienia kar za niewielkie ilości używek 496 17%
Nie, przepisy powinny pozostać bez zmian 826 29%
Nie, chcę surowszych kar za posiadanie narkotyków 1210 42%
Trudno powiedzieć 40 1%
Nie mam zdania na ten temat 84 3%
_________________ JerzyS
Arystoteles
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Naznaczony
|
Wysłany: 10:03, 18 Lut '10
|
|
fuck co za manipulacja.
_________________ nie ma żadnej prawdy, wszystko jest tym samym, wielu się załamie, wielu parsknie śmiechem, to wszystko jedno
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 18:55, 20 Lut '10
|
|
Czescy narkomani masowo wykupują w Cieszynie leki, z których produkują amfetaminę
Napisał GL.
poniedziałek, 15 luty 2010
Czescy narkomani masowo wykupują w Cieszynie leki, z których produkują amfetaminę. Zjawisko zaczyna niepokoić polską inspekcję farmaceutyczną. Policja jest bezradna.
W aptece na Rynku w Cieszynie chcę kupić trzy opakowania Ibupromu. To lek udrażniający zatkane zatoki i działający przeciwbólowo. Farmaceutka nie chce mi sprzedać więcej niż dwa pudełka. Takie ograniczenia narzuciła inspekcja farmaceutyczna. Mają uprzykrzyć życie czeskim narkomanom, którzy w Cieszynie na potęgę wykupują lekarstwa zawierające pseudoefedrynę, a potem produkują z nich amfetaminę, czy perwitynę – w RC najbardziej popularny narkotyk. Czeskim narkomanom łatwiej kupić je na polskim, niż rodzimym rynku. Od maja ub. roku w Czechach leki z pseudoefedryną można dostać tylko na receptę albo podając pełne dane osobowe, łącznie z numerem pesel. Dlatego narkomani przestali chodzić do czeskich aptek, a zaczęli odwiedzać polskie. Farmaceuci to potwierdzają. — Są tacy, co chcą pięć, dziesięć opakowań. Sprzedaję im najwyżej dwa, ale następnego dnia znowu się pojawiają. Chodzą też do innych aptek w mieście, więc nie jest im trudno zaopatrzyć się w większą ilość leku — przyznaje Damian Kazek, kierownik apteki przy ul. Głębokiej w Cieszynie.
W Polsce zarejestrowanych jest dużo więcej medykamentów z pseudoefedryną niż w RC. Stosowane są przy przeziębieniach i grypie. Sprzedawane są bez recepty, a żaden przepis nie określa, jaką ilość może nabyć jedna osoba. Nie można też sprawdzać tożsamości klientów. Kiedy jednak w województwach przygranicznych dramatycznie wzrosła liczba sprzedanych opakowań np. Ibupromu, organy nadzoru farmaceutycznego postanowiły działać. — W samym województwie śląskim w 2009 roku sprzedano w aptekach o 100 tys. opakowań leków z pseudoefedryną więcej niż w roku poprzednim — mówi „Głosowi Ludu” Izabela Majewska ze Śląskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Farmaceutycznego w Katowicach. Inspektorzy odkryli, że niektóre apteki wydają ogromne ilości jednego leku. — Pewna apteka internetowa sprzedała jednemu klientowi 900 opakowań. Apteka to nie hurtownia, nie może sprzedawać takich ilości. Kierownik został ukarany przez Izbę Aptekarską, dostał te zakaz pracy na stanowisku kierowniczym — dodaje inspektor. Inspektorat wydał komunikat ograniczający liczbę sprzedawanych opakowań i w tej chwili przymierza się do przeprowadzania kontroli w aptekach w rejonie przygranicznym.
Policja niewiele może zdziałać, dopóki nie udowodni, że leki są wykorzystywane do nielegalnej produkcji narkotyków. — Leki, o których mowa, są sprzedawane w aptekach bez recepty. Podejmowanie przez nas działań represyjnych lub nawet prewencyjnych wobec osób robiących zakupy w naszych aptekach, byłoby swego rodzaju nadużyciem, na które nie możemy sobie pozwolić — przekonuje Ireneusz Brachaczek, oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Cieszynie.
Podobnie mówi rzecznik prasowy Wojewódzkiej Komendy Policji w Ostrawie, Soňa Štětínská. — Wiemy o tym, że narkomani zaopatrują się w leki w sąsiednich krajach. Nie możemy jednak nikomu tego zabronić, skoro jest to legalne. Dopiero gdy udowodnimy, że lekarstwa są wykorzystywane do produkcji narkotyków, możemy podjąć odpowiednie działania — informuje Soňa Štětínská.
Nie oznacza to, że policja nie interesuje się problemem. Choć nie prowadzi oficjalnego dochodzenia, zbiera informacje. Jeden z cieszyńskich farmaceutów powiedział nam, że policjanci byli w jego aptece i pytali o sprzedaż leków zawierających pseudoefedrynę.
Za ; http://gazetacodzienna.pl/index.php?p=wwiad&id=3569
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 19:16, 20 Lut '10
|
|
czescy narkomani wykupują ibuprom z polskich aptek? dawno nie słyszałem większej bzdury.
a co z polskimi narkomanami? no tak - ci pewnie znają prostsze metody niż robić włada z ibupromu... w końcu polak potrafi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|