W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

1 grudnia 2009 - początek konca suwerennosci RP  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
7 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 2099
Strona:  «   1, 2 Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pswierq

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:24, 01 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

goral_, nie doceniasz pewnej sprawy. UK od dawna byla panstwem podbijajacym, majacym kolonie. Jak sie kolonie skonczyly, to przyszla bida, dopiero Tatcher slusznie, badz nie, wyprowadzila kraj ze strajkow i biedy (to od Niej zaczal sie szal na ocieplanie klimatu, Jej koronny dowod na to, ze kopalnie musza zniknac z powierzchni UK), bo znalazly sie poklady gazu w.. Smile. Myslisz, ze kolonistyczna polityka UK sie skonczyla? Pomysl, jaki jest lepszy pomysl na czerpanie kolonialnych danin niz czerpanie ich z nowoskolonijalizowanych krajow = nowych czlonkow UE? Z tego co kiedys czytalem, np. Polska placi niezla kase na takzwany dlug brytyjski. Stoisz na stanowisku, ktore wyraza poglad, ze nasi o nas nie dbaja, to pewnie obcy o nas w imie standardow zadbaja lepiej. Jestes tego pewien?
goral_

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:07, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pswierq napisał:
goral_, nie doceniasz pewnej sprawy. UK od dawna byla panstwem podbijajacym, majacym kolonie.

To prawda i tego nie negujemy.
Jednak, UE ma tez wpływ na UK. I zalecenia lub nakazy UE są honorowane w UK.
UK też podpisała traktat. I też będzie musiała się jemu podporządkować.

Cytat:

Jak sie kolonie skonczyly, to przyszla bida, dopiero Tatcher slusznie, badz nie, wyprowadzila kraj ze strajkow i biedy (to od Niej zaczal sie szal na ocieplanie klimatu, Jej koronny dowod na to, ze kopalnie musza zniknac z powierzchni UK),

No widzisz, nie ona... Co do kopalń, to pamiętaj, że Po zamknięciu cześć kopalń, cześć nadal jest:) Odprawy dla górników były wręcz kosmiczne! Górnicy dostali wcześniejsze emerytury (tak to nazwijmy dla uproszczenia) w wysokości swoich zarobków. Umorzenie spłat kredytów pobranych w czasie pracy łącznie z hipotecznymi. Możliwość pracy bez utraty "emerytury". Ilu by na to nie poszło?
A Poza tym, do dziś czkawka się w UK odbija sprzedaż (prywatyzacja) BT, BG i reszty państwowych firm energetycznych.
W UK M. Thatcher nienawidzi 50% społeczeństwa, 30 ja toleruje, 20 ma o niej bardzo dobre zdanie:)). Tak naprawdę to ona zakończyła rządy "konserw" aż po dzień dzisiejszy.
Tak ja ukochali Anglicy, że od ponad 20 lat "konserwy" odpoczywają i nie widać wcale by byli popularni.
Poza tym pamiętaj, że na początku lat 80-siątych był ogólnoświatowy kryzys, który zakończył się w okolicy lat 87-90 pompowaniem baniek, które właśnie dziś pękająSmile

Cytat:

bo znalazly sie poklady gazu w.. Smile. Myslisz, ze kolonistyczna polityka UK sie skonczyla?

Żaden gaz się nie znalazł. Zamknięcie kopalń było stricte biznesowym ruchem w stronę prywatnych właścicieli tych że w Ameryce południowej i głównie w RPA.
A co do kolonializmu. Oczywiście, że się nie zakończyłSmile Wystarczy popatrzeć do kogo należą firmy naftowe w afryce, uprawy roślin w afryce, hodowle bydła w Ameryce południowej, głownie Argentyna. Z pewnością państwa na terenie których działają te firmy przeżywają rozkwit - hehe Jak np. Kenia:)

Cytat:

Pomysl, jaki jest lepszy pomysl na czerpanie kolonialnych danin niz czerpanie ich z nowoskolonijalizowanych krajow = nowych czlonkow UE? Z tego co kiedys czytalem, np. Polska placi niezla kase na takzwany dlug brytyjski. Stoisz na stanowisku, ktore wyraza poglad, ze nasi o nas nie dbaja, to pewnie obcy o nas w imie standardow zadbaja lepiej. Jestes tego pewien?

Tak! Jestem tego pewien, że UE lepiej zadba o obywateli Polski niż tak zwane polskie rządy. Jak by miało być inaczej, to w Polsce było nie gorzej niż w takiej Francji czy choćby Hiszpanii.
Zobacz na mordy polskich władców... to wszystko ekipa postsolidarnościowa z 1989 roku. W szoku byłem jak usłyszałem, ze Boni wraca do rządu a tu kolejna terapia... Bielecki na prezydenta... no masz, pierwszy złodziej na prezydenta... super!
Co z tego, że dziś nazywa się to PO i PiS jak mordy są te same od 20 lat.... nie bez przesady w TV na żywo, podczas wieczoru wyborczego 1997 Kaczyński powiedział: "Teraz Kurwa My"! Słynne TKM - jak by ktoś nie wiedział.
Tak, jestem peny, że obywatelowi się polepszy. Przykro to pisać, że lepszy obcy "but" od własnego...
To właśnie dzięki tym panom z PO i PiS za granica polakiem pomiatają, to im zawdzięczamy taką opinię. Dla własnych doraźnych i dłuższych korzyści sprzedawali obywateli jak już pisałem,, prawie na kilogramy. Skoro nasze Polskie władze miały obywatela w dupie dlaczego za granica polak miał by być traktowany inaczej? Przykre - ale prawdziwe.

ps.
W Kent (na południowy wschód od Londynu) Powstaje największa w UK elektrownia... węglowa:))) Budowana przez właściciela większości kopalń w RPA. A przy okazji planuje eis zamknąć elektrownie nuklearna w Dungeness. I nie ma planów na nowe nuklearne elektrownie, jeśli elektrownia w Kent będzie sukcesem, powstanie ich nie mniej niż 3 następne... a ponoć klimat się ociepla:) No ale wg. rządu ta elektorwnia będzie czysta jak łza. Hehehe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pswierq

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:27, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki, ogladalem dokument o MT na BBC i teraz dopiero stwierdzam, ze nie chodzilo o gaz, tylko o ROPE na Morzu Polnocnym (
Cytat:
Największe złoża należały do Wielkiej Brytanii i Norwegii. Znacznie mniej miała do dyspozycji Dania. Śladowymi ilościami musiały zadowolić się Holandia i Niemcy. Odkrycie ropy było zrządzeniem niebios szczególnie dla Zjednoczonego Królestwa nękanego pogarszającą się z roku na rok sytuacją gospodarczą, rosnącym bezrobociem, coraz częstszymi strajkami. „Ropa z Morza Północnego to dla Wielkiej Brytanii kwestia przeżycia. Nawet krytycy twierdzący, że nie jest ona uniwersalnym panaceum, przyznają, że przyniesie ożywienie gospodarcze” – pisał w 1975 r. tygodnik „Time”, podkreślając, o jaką stawkę toczy się gra. I nie pomylił się, bo ropa okazała się błogosławieństwem dla Brytyjczyków, a szczególnie dla Margaret Thatcher. Gdy obejmowała rządy w 1979 r., wydobycie szybko rosło, a Wielka Brytania stała się wkrótce ważnym eksporterem tego surowca. Potężny zastrzyk finansowy bardzo ułatwił Brytyjczykom uzdrawianie chorej gospodarki. Podupadające miasto Aberdeen stało się centrum przemysłu wydobywczego, choć szkoccy nacjonaliści przez lata twierdzili, że pieniądze z ropy szły do wspólnej kasy, a Szkocja skorzystała za mało na naftowym boomie.

http://archiwum.polityka.pl/art/kariera-polnocnej-ropy,361476.html

Akurat tutaj uwazam, ze sie mylisz. Historia mowi mi, ze nikt o nas nie zadbal, pomimo paktow i glejtow. Dlaczego mialo by byc inaczej teraz? Oczywiscie przyjmuje do wiadomosci poglad, ze jestesmy tak dupczasci, ze cokolwiek sie innego statnie nie za nasza sprawa bedzie lepsze dla nas niz uchwaly naszych rzadow. Smiem tylko twierdzic, ze to chwilowe, i potem bedziemy juz tylko suwerenem. Haczyk zawsze bedzie. No i za 20 lat powstanie nowa mapa, i nas juz tam nie bedzie, a i wsponienia o wspolczesnych rozbiorach tez nie.

Trzeba tez przyznac, ze UE idzie na duze ustepstwa wobec UK.
Zachowali swoje pinty miast litry wprowadzic, nie musza miec wlaczonych swiatel mijania w dzien, nie obowiazuje ich traktat z Shengen, itd itp. Wiec kto tu rzadzi? Na jakie ustepswa UE poszla Polsce?
Chociaz by kurwa uznali jej historyczna role w walce z hitlerowkimi niemcami i z komunizmem. A nie, nie ma przykladow.

Jak sie kluce z Zona na te tematy, i mowie Jej, ze tutaj (w UK) jest inaczej, Ona zawsze mi mowi: bo to potezny kraj i raczej UE musi sie z nim liczyc, niz on z UE...

My sie odrodzimy sami, przykladem jest nasz przyrost PKB pomimo kryzysu. Nikt tylko sie nie zastanawia, jaki by byl, gdyby nas rzad tak nie nie uciskal. Nikt nie chce Polski na szczycie, nie tozumiesz tego?
goral_

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:08, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Akurat tutaj uwazam, ze sie mylisz. Historia mowi mi, ze nikt o nas nie zadbal, pomimo paktow i glejtow. Dlaczego mialo by byc inaczej teraz?

Bo będą nas obowiązywać te same prawa i obowiązki co anglika czy Niemca.
Za rok czy tam półtorej, kończy się okres ochronny niemieckiego i Austriackiego rynku pracy. By przejechać do Paryża nie musisz mieć paszportu, kontroli granicznej. Już zobacz jakie to udogodnienie. Masz 100% swobodę w poruszaniu się po nieomal całej europie!
Jak pisałem za chwile ostatnie dwa kraje otworzą rynki pracy dla polaków. Jest to o tyle ważne, że wówczas naprawdę tylko znajomość języka ograniczy ci możliwość wyboru miejsca zamieszkania... (w Polsce języki obce dosłownie leżą... aż dziw bierze, w UK na gwałt ludzie zaczynają się uczyć francuskiego i hiszpańskiego, w szkołach -coś ala, gimnazjum wiek 11-15,16 lat- na francuski nie idzie się dostać) czy to już nie jest zachęcające? Nie lubisz zimy, jedziesz mieszkać na południu europy, co cie trzyma?
A frazesy o niepodległości, patriotyzmie... wiesz, ja się nie najem patriotyzmem, poza tym, ja mam tylko jedno życie i mam w dupie patriotyzm, ja chce je przeżyć a nie prze wegetować bo będę patriotyczny i będę zdychać z głodu... Jak na pierwsza linie frontu na miesiąc pojedzie ktoś z rodziny Kaczyńskiego czy Tuska, to może się zastanowię, ale skoro oni z innej gliny ulepieni to czy ja jestem gorszy od nich?

Cytat:

Oczywiscie przyjmuje do wiadomosci poglad, ze jestesmy tak dupczasci, ze cokolwiek sie innego statnie nie za nasza sprawa bedzie lepsze dla nas niz uchwaly naszych rzadow. Smiem tylko twierdzic, ze to chwilowe, i potem bedziemy juz tylko suwerenem. Haczyk zawsze bedzie. No i za 20 lat powstanie nowa mapa, i nas juz tam nie bedzie, a i wsponienia o wspolczesnych rozbiorach tez nie.

I co daje ci obecnie państwo Polskie: możesz wymienić co dostajesz w zamian za bycie patriotą? Porównaj potem to do tego jak wygląda życie Tuska, Kaczyńskiego, Dorna, Ziobry, Boniego, Bieleckiego (przeglądnij jego życiorys, zobaczysz jakie to patrioty)
Co może być gorzej od tego co masz dziś?
Zamiast płacić za konto w banku, założysz sobie za darmo w UK... Samochód ubezpieczysz w Niemczech taniej niż w Polsce... Co może być gorzej?
UE obowiązywać będzie wszystkich tak samo. Tak samo będzie traktowany Niemiec jak i ty, tak samo francuz czy anglik.
A jeśli chodzi ci o religie to przypominam, ze Prymas Glemp przed referendum akcesyjnym powiedział: "jeśli nie Bruksela to co? Władywostok?".

Cytat:

Trzeba tez przyznac, ze UE idzie na duze ustepstwa wobec UK.
Zachowali swoje pinty miast litry wprowadzic, nie musza miec wlaczonych swiatel mijania w dzien, nie obowiazuje ich traktat z Shengen, itd itp. Wiec kto tu rzadzi?

Naturalnie, że UK ma duży wpływ na to co się dzieje, wszak UK to jedno z najmocniejszych krajów świata. Ale tez nie znaczy to, że w UK może swoje a UE swoje...
Co do jednostek miar i wag. Oficjalnymi są jednostki SI. Na stacji benzynowej płacisz za litry a nie galony (choć na niektórych do niedawna były jeszcze takie małe tabelki by sobie przeliczyć, ale nie widziałem ich od dobrych 3 lat) W sklepie masz podaną cenę za kilogram, choć może być obok waga podana w lb. W szkołach uczy się jednostek SI.
Zniknęły ze sklepów DIY (sklepy typu śrubki itp) jednostki imperialne, jedynie w niektórych działach zostały przejściówki z imperialnych na SI czy jak kto woli metryczne.
Pint'a pozostała, głównie mleko. Ale to też odejdzie.
Natomiast długo nie znikną mile, jardy czy stopy jako miara odległości, oraz ruch lewostronny. Za duże koszty.
A propos świateł, ja przeklinam angoli, że nie włączają świateł w tak zwanej "godzinie wilka" czy przy ostrym słońcu zwłaszcza w grudniu, kiedy jest nisko. I choć nie lubię obowiązków to jednak tu bym wprowadził zdecydowanie obowiązek jazdy na światłach od 15:30 do 8:00 oraz zalecił bym używać przez cały dzień. Anglicy w większości nie wiedzą po co są światłaSmile
Schengen
UK ma to do kitu, że to wyspa. Ale to nie prawda, że w UK nie obowiązuje Schengen. Jest w ograniczonym zakresie, i z pewnością będzie w pełni.
Do UK nie potrzeba paszportu, wystarczy byle dowód ze zdjęciem. Być może problemem jest tu stare brytyjskie prawo, że nie masz obowiązku mieć dokumentów przy sobie.
Zresztą to mi w zasadzie nie przeszkadza. mam prawo jazdy na którym mogę do Francji wjechać a jak już jestem we Francji, to...
Powrót do góry
JimmyB

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 04:49, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla przypomnienia - http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc <--- W tym BARDZO interesującym wykładzie znajdziecie informacje o tym, kto zakładał UE i kim są Ci, którzy w UE rządzą. Prezydent (A właściwie przewodniczący rady Unii Europejskiej, bo oficjalnie takie stanowisko ten Pan będzie pełnił) i Minister SZ to tylko marionetki. Rządzi Barosso i ludzie, których nazwisk nie zna opinia publiczna Smile. Studiuję Europeistykę, czytałem traktat Lizboński i powszechną wiedzą jest (przynajmniej dla tych, którzy się choć trochę UE interesują) jest jego podobieństwo do odrzuconej euro-konstytucji.

Goral ma wiele racji, z punktu widzenia zwykłego obywatela byłego kraju komunistycznego ŻYJE SIĘ LEPIEJ i nikt tej tezie nie może zaprzeczyć. Kto mówi że za komuny było lepiej, jest - przepraszam - idiotą (lub był częścią aparatu ówczesnej władzy).

Mnie osobiście najbardziej martwi gwałcenie podstawowych zasad demokracji na samym szczycie UE. Parlament Europejski to marionetkowy twór, co twierdzą zgodnie wszyscy moi profesorowie Smile. Rządzi klika kilkunastu osób(zwana Komisją Europejska) , KTÓRE SAME SIEBIE WYBIERAJĄ. To że ty głosujesz na "europosła" nie oznacza, że twój wybraniec ma wpływ na to, kto zasiada w KE. Europarlament jedynie zatwierdza skład KE Smile. Europie na siłę wpycha się to, co politycy na szczytach i w pozakulisowych rozmowach sobie zaplanują. Nie przeszło referendum w Irlandii - zróbmy je jeszcze raz, tym razem należało odpowiednio dofinansować i postraszyć Irlandczyków. Nie przeszła Eurokonstytucja? wprowadźmy ją pod inna nazwą, w rozproszonej formie kilkunastu aktów prawnych. Takie przykłady można mnożyć. A co najważniejsze - EU NIE JEST TWOREM DEMOKRATYCZNYM. Dlaczego? Bo obywatele NIE mają wpływu na wybranie tych, którzy w UE rządzą. Demo kracja to władza ludu.
Powrót do góry
DarkTech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:19, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Konferencja Klimatyczna w Kopenhadze za 9 dni 16 i godzin .
Rekordowa ilość 20 tysięcy delegatów – o czym będą obradować ?

Szczegóły tutaj: http://newworldorder.com.pl/artykul.php?.....jaki+znamy

Nie widzę powodów dla których miałbym się cieszyć z kierunku jaki obrała sobie EU, choć przyznaję rację tym którzy twierdzą że nasz "POLSKI" rząd w rzeczywistości zajmował się rozkradaniem naszej polskości, więc nie ma czego żałować. Nareszcie ubecja straci grunt do działań. Tak, czy inaczej - nie tylko Polska wchodzi w skład Unii, więc w razie czego - dojdzie do międzynarodowego ruchu antyunijnego.
JerzyS

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:25, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DarkTech napisał:
Cytat:
Konferencja Klimatyczna w Kopenhadze za 9 dni 16 i godzin .
Rekordowa ilość 20 tysięcy delegatów – o czym będą obradować ?

Szczegóły tutaj: http://newworldorder.com.pl/artykul.php?.....jaki+znamy

Nie widzę powodów dla których miałbym się cieszyć z kierunku jaki obrała sobie EU, choć przyznaję rację tym którzy twierdzą że nasz "POLSKI" rząd w rzeczywistości zajmował się rozkradaniem naszej polskości, więc nie ma czego żałować. Nareszcie ubecja straci grunt do działań. Tak, czy inaczej - nie tylko Polska wchodzi w skład Unii, więc w razie czego - dojdzie do międzynarodowego ruchu antyunijnego.

Trochę lat temu JKM chyba z Panam SM obwozili po Polsce wypożyczonego szpiega angielskiego o nazwisku Bukowski. Miał nas straszyć Unią.
W czasie dyskusji zapytałem dlaczego mnie straszy tym czego sie nie boję.
Przeżyłem Sowietów , to i przeżyje Unie.
I co mi odpowiedzieli?
Nic, bo wiedzieli ,że ja wiem to co on wie , a dyskusja spowodowała by , że dowie się tego wiecej osób

Ciekawe kto zamówił i sfinasował to turne?
Powrót do góry
JAR

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:59, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Herodot"]Żeby temu zaradzić, trzeba popracować kilkaset lat, wykupić parę firemek niemieckich, fra i eng, które nadwyrężyły się po kryzysie a potem co zrobić? Wprowadzić tam prezesów, którzy wydoją ichniejsze aktywa i wewnętrznym kanałem przerzutowym ściągną je tutaj, potem firemkę do upadłości i spierdolić. Uczmy się jak to robią inni.[quote]

Racja, podobna polityke prowadza juz emigranci:) Zabieraja miejsca pracy w Anglii i transferuja pieniadze do Polski. Ile juz w sumie wytransferowali tego co moglo zostac w przeciwnym wypadku zainwestowane w Anglii czy Irlandii? Teraz trzeba zwiekszyc tempo zakladania firm w Anglii i innych panstwach i niedlugo to co SB-ecja pod kierownictwem starej KGB rozkradla, wroci ale w prywatne rece gdzie sluzby juz swoich brudnych lap nie wsadza. No chyba ze historia zatoczy kolo i znow bedziemy mieli nacjonalizacje, tudziez wojne..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:10, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wlk Brytania działa w interesie anglosaskim, Unia - niemiecko francuskim, w każdym razie UE to nic innego jak kolejne wcielenie Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego tyle że w wersji komunistycznej Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Aya Sophia

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:28, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Herodot napisał:
Sądzę, że nie wiesz o czym mówisz, niestety może być to wynikiem tego, że po prostu powtarzasz po rzekomych autorytetach i uważasz, że te autorytety tylko dlatego, że są w opozycji już zostały błogosławione do odarcia rzeczywistości z matrixa i wygłoszenia całej prawdy o systemie.

Kolejny zwolennik Nju Dilu w ekonomii, spoko - rozumiem. O nic nie pytać, nic nie kwestionować, skoro nawet prawnicy tego nie rozumieją Wink

Herodot napisał:

Przede wszystkim prawa pracownicze to nie prawa związkowe. Prawa pracownicze to element kodeksu, który gwarantuje Ci, że na przykład pracodawca zalegający Ci z wypłatą pójdzie przed sąd, jeżeli nie ureguluje zobowiązania. Zamierzasz działać aktywnie na rzecz zniesienia samemu sobie prawa do sprawiedliwego traktowania? A co do związków zawodowych - naczelnym problemem likwidacji przywilejów związkowych jest to, że mamy postkomunistyczne oligopole, które wybierają władzę w powszechnym głosowaniu, więc każdy cynicznie daje w łapkę górnikom i hutnikom, jeszcze się nie pojawiła ekipa, co by nie zabiegała o te mandaty.

Zgadza się, widzę że już zaczynasz kojarzyć fakty. Wyraźnie napisałem też że prawa pracownicze nie są tożsame ze związkowymi umieszczając spójnik "i" pomiędzy nimi, także spokojnie z tym wyciąganiem wniosków. Zamierzam działać aktywnie na rzecz zniesienia idiotycznych przepisów, wskazując je jako potencjalne zagrożenia w rozwoju ekonomicznym RP, tfu - UE-RP. Pozwól też że sam będę określał czy pracodawce zalegającego mi z wypłatą podam do SĄDU (PRACY chyba), czy nie. To że mam takie prawo, wiem bez KPP, z czego najwyraźniej nie zdajesz sobie sprawy.

Herodot napisał:

Nie wrzucaj do jednego wora keynesizmu i interwencjonizmu. Nie powinno się mieszać makroekonomii z ekonomią polityczną. Teorie pieniądza są jednakowoż poważniejszym problemem niż to, czy kibicuje się tacherowskiej arystokracji czy laburzystowskiemu etatyzmowi. Precz z Keynesem to hasło tej samej rangi co Balcerowicz musi odejść, w ogóle nie uważam, że porządny człowiek powinien się na ten temat wypowiadać, bez studiów źródeł ekonomicznych - a takich studiujących jest garstka, wielu natomiast powtarza bezmyślnie, co przeczyta w gazecie lub oglądnie w TV.

Błędnie rozumiesz pojęcia. Keynesizm trzyma pion dzięki interwencjonizmowi który jest koncepcją opracowaną na nowo (tak, istniała wcześniej) przez Keynes'a. Novum u tego wybitnego acz krótkowzrocznego ekonomisty było pewne specyficzne pojmowanie roli instrumentów państwa:

- Według Keynes'a należy zapewnić w miarę dużą ilość pieniądza w gospodarce oraz obniżyć stopy procentowe. Operowanie stopami procentowymi powinno zapewnić wzrost inwestycji (RPP, NBP, KNF)

- Finansowanie inwestycji publicznych nie powinno się jednak odbywać poprzez zwiększanie obciążeń podatkowych, ale poprzez np. dług publiczny (Keynes niechętnie odpowiadał na pytanie - kto sfinansuje ów dług publiczny)

- Keynes uważał, że najważniejszym problemem do rozwiązania we współczesnych gospodarkach jest bezrobocie, z którym należy walczyć nawet kosztem rosnących cen. (rosnące ceny są albo wypadkową inflacji i
kosztów pracy, albo każdym z osobna)

I w końcu, reasumując:

- Państwo powinno "dostrajać" koniunkturę (łagodzić spadki, stymulować wzrost). (wiadomo jak łagodzić, i stymulować - wszystko z pieniędzy podatników)

W tym ujęciu są to definicje jak widzisz (lub nie) tożsame. Także pojęcia ekonomia polityczna i makroekonomia w ujeciu nauki o gospodarce to dziedziny pokrewne, siostrzane - makroekonomia jest bowiem narzędziem prowadzenia polityki ekonomicznej, z czego garściami czerpie ekonomia polityczna jako nauka teoretyczna (głównie opisowa i porównawcza)

Cytat:

Polska zawdzięcza sukces w dużym stopniu temu, że mamy słabo rozwinięty rynek kredytowy. A także temu, że dzięki polityce Balcerowicza stopa procentowa była przez lata bardzo wysoka. A koszty pracy w naszym kraju są ogromne, na dodatek ZUS za moment zbankrutuje. Nie mamy eksportu, bo nie ma czego eksportować - nie mamy dużych przemysłów i żadnego lidera w branży usługowej.

Czyli jak napisałem, dość zamknięty system finansowy. Orędownik Balcerowicza, niech będzie - ja Ci się przyznam że od lat 90tych byłem gorącym zwolennikiem Pana Profesora. Pan Leszek "otworzył kran" (właściwie ZASTAŁ GO otwartym) by potem systematycznie go dokręcać. Mam nadzieję że łapiesz o co chodzi;) Z Twojego opisu wynika że sytuacja przedstawia się beznadziejnie, a jednak wzrost JEST :] "C.U.D. - ale tej licencji nam nie sprzedają" (cyt. z Kabaretu Tey). Mam wrażenie że po prostu wtrąciłeś się w dyskusję i zszedłeś na temat o którym w ogóle nie masz pojęcia, bez urazy Wink Otóż, drogi Herodocie - zapewniam Cię że Polska EXPORTEM (wzrost wg szacunków +10% w skali rocznej) stoi (+ szarą strefą), mamy duży przemysł (dzięki drożejącym surowcom i relacjom walutowym) i lidera usługowego na poziomie europejskim:) (baa! przejmującego podczas kryzysu konkurencję z Zachodu!)

Herodot napisał:

Przypomnę, nie trafiłeś na forum fanatyków Korwina Mikkego, ale na forum ludzi myślących i co ważne - starających się wiedzieć.

Przypominam sobie również o mechanizmach wolnorynkowych, sukcesywnie wykorzenianych czy to za czasów III RP czy w objęciach dumnego narodu Europejskiego. Patrzysz, ale nie widzisz Wink

Coś o KPP, nieprzypadkowo na stronach związkowych :
http://www.solidarnosc.org.pl/pl/karta-praw-podstawowych.html

Pozdro
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
8N

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:44, 02 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arwena

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:30, 03 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja krociotko:

wole byc wolny w szczerym polu, niz zniewolony w zlotej klatce.
goral_

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:19, 03 Gru '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arwena napisał:
ja krociotko:

wole byc wolny w szczerym polu, niz zniewolony w zlotej klatce.

A jeśli to teraz jesteś zniewolony i to w zardzewiałej śmierdzącej moczem klatce?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona:  «   1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: