Genearlnie fajny temat:) tak, ze dorzucę moje trzy grosze:))
pazuzu napisał: |
od lat nie ogladam tv. nie slucham tez radia - radio uwazam nawet za gorsze od tv pod wzgledem wplywu na psychike. nie chodzi o tresci. kluczem jest forma.
co jakis czas bywam u znajomych albo rodzicow i tam zdarza sie ze pudlo jest wlaczone. ostatnio zlapalem sie na tym, ze jestem w szoku ogladajac wiadomosci w tv. sposob w jaki prezenterzy zwracaja sie do widzow jest tak nienaturalny i groteskowy, ze szczeka opada. teatralnosc to za malo powiedziane. to jest cos w rodzaju agresywnej, nachalnej hipnozy, jak u bazarowych sprzedawcow albo sprawnych zebrakow...(ciach)
|
Wszystko co piszesz ma sens, ale muszę ci powiedzieć tak:
To właśnie Polska TV! Ja tez nie oglądam polskiej TV, miałem jednak w domu przez parę miesięcy (może dwa lub trzy) i miałem identyczne odczucie jak ty!!!!
Na co dzień zaglądam na BBC czy SKY News. Oczywiście oglądam mecze i rożne dyscypliny sportowe bo lubię. Czasem Politic show:)
Jak zainstalowałem Polska TV (Cyfra Plus) tak wymiękłem, dałem rade chyba trzy miesiące i poszło do skipa:) Tak jak piszesz, wiadomości, to rewia prezentująca ciuchy sponsora, prezenterka sztywna jak by kija połknęła lub właśnie dostała sraczki i zaciska nogi, zresztą nie wiem, co w intencji wiadomości ma oglądać widz? Ja, jej ciuchy czy wiadomości? Nie wiem, czy to wzorowanie się na jakaś stacje z USA, ale wygląda to wręcz głupio. Wydawało mi się, ze tak sadze, bo przywykłem do BBC news czy SKY News... ale po tym co napisałeś widać to nie przyzwyczajenie ale tak w istocie to wygląda:)
Poza trym w Polskiej TV to programy sa przerywnikami do reklam - to bylo nie do zniesienia, nie dość, ze masa i non stop to jeszcze ich wdzięk przerażał. A 90% reklam dotyczy leków (Polacy to lekomani czy jak?) Na głowę, na włosa przy dupie, czy małego ... palca u nogi. Na wszystko lekarstwo.
Jak dobrze, ze w UK na BBC nie ma reklam:) A na innych kanałach to jedynie spoty reklamowe, krótkie są z dźwiękiem nie różniącym się od programu.
Generalnie na koniec: Polska TV to kompletny złom, zero!
Malo kto w Polsce to dostrzeże, jak wspominasz, ludzie się przyzwyczaili, i tego nie widza.
Co gorsza, wiedzę, ze wśród emigrantów, ok 80% "jedzie" tylko na polskiej TV! Są tak od niej uzależnieni (lub braki językowe), ze nie chcą widzieć angielskiej która jest o 1000% lepsza i treściwsza.
Co do radia. RMF czy Zetka, nie słucham bo to chlam reklamowy. Owszem czasem posłucham PR1 (warto, przynajmniej jeszcze dwa lata temu, po zmianie zarządu się zmieniło, ale jeszcze jako tako da się słuchać - polecam!) i to wszystko.
W UK słucham praktycznie tylko BBC R2 lub R4, Five Live. - dostępne przez internet, wiec możecie sami posłuchać.
Tak więc zarówno TV jak i radio - to komercyjne (jeszcze poza PR1) to dosłownie zero!
A co Wiadomości to jeszcze jedno, tam nie ma dziennikarki ale jest prezenterka i to też nie wygląda za profesjonalnie. Na BBC czy SKY News może nie są to modelki czy modele, ale przynajmniej w rozmowach tel. potrafią zadawać pytania... tak, że się dobrze to ogląda, bo dostajesz treść z która ty masz się oswoić i ją przetworzyć tu mało kto za ciebie to będzie robić.