|
Autor
|
Wiadomość |
boooor
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 01:56, 09 Lut '09
Temat postu: |
|
|
Tyle dni a nikt nie pomyślał że to lipa do kwadratu normalnie ręce opadają raz w jedną stronę raz w drugą.Bulba.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
prostynick
|
Wysłany: 19:19, 09 Lut '09
|
|
@up: ???
Widzieliście to? (Oczywiście otwórzcie żeby się powiększyło bo forum pomniejsza)
Dobre dla tych którzy nie mogą zobaczyć jak kręci się w przeciwną stronę
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
one1
|
Wysłany: 00:18, 01 Kwi '09
|
|
Pytam sie powaznie - w ktora strone ona sie kreci? (ta w srodku)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
neira
|
Wysłany: 00:24, 01 Kwi '09
|
|
tak powaznie, to raz w prawo raz w lewo zalezy jak patrzysz
_________________ www.varia.pinger.pl
Prawda jest dziwniejsza od fikcji, a to dlatego, że fikcja musi być prawdopodobna. Prawda - nie.
— Mark Twain
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
one1
|
Wysłany: 00:28, 01 Kwi '09
|
|
Ja nie pytam jak patrzysz, tylko w ktora strone ONA sie kreci? Ty to widzisz - raz w ta, a raz w tamta. Ale w ktora strone ona sie kreci?
W ktora strone sie kreci jak nie patrzysz?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lech
|
Wysłany: 00:34, 01 Kwi '09
|
|
Człowieku, zrozum, że ona się WCALE NIE KRĘCI - to tylko animacja dająca złudzenie, które twój mózg interpretuje tak, że Ty widzisz, że coś się tam "kręci". To tylko czarna plama, która zmienia kształt, tak JAKBY się kręciła.
L.
_________________ lechszukapracy@gmail.com
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
one1
|
Wysłany: 00:58, 01 Kwi '09
|
|
To prawda. Czyli jej tam wogole nie ma, wymyslilem ja sobie.
Tylko teraz skad mam wiedziec, ze animacja tam jest? Moze animacje tez sobie wymyslilem?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 07:12, 01 Kwi '09
|
|
@one1 - ja też początkowo tak myślałem, że ona zmienia cyklicznie kierunek obrotu, ale spróbuj kilka razy odrywać wzrok i popatrzeć ponownie i zobaczysz, że kierunek ruchu się zmienia jakby w sposób losowy.
W rzeczywistości, kobieta wykonuje ruchy wahadłowe w lewo i w prawo (urozmaicone podskokiem) , a całe oszustwo bazuje na obserwowaniu jedynie cienia ruchu obrotowego na płaszczyźnie, pozbawionego jakiejkolwiek plastyczności. Ten czynnik powoduje, że ten sam poziomy ruch nogi może zostać zakwalifikowany jako element obrotu wykonywanego w lewo lub w prawo. Podobnie, dwuznacznie może być zakwalifikowane, na której nodze ona stoi - zwróć uwagę, że jeżeli obraca się w prawo, to stoi na lewej nodze, natomiast jak obraca się w lewo - to stoi na prawej nodze, a jest to cały czas ta sama animacja. Jednak mózg jakby automatycznie przyjmuje jedną wersję obrotu (żeby człowiek nie zwariował) i przez dłuższy czas ją podtrzymuje.
Tego typu sztuczki można zakwalifikować do złudzeń optycznych, tylko nietypowych ze względu na ruch.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
one1
|
Wysłany: 12:27, 01 Kwi '09
|
|
No wlasnie chodzi o to, ze nie ma tam zadnej kobiety. To nie jest kobieta. To nie jest nawet zdjecie kobiety, czy rysunek kobiety, to jest plama - to Ty robisz z niej kobiete, twoj mozg daje sie oszukac.
Blad pojawia sie w momencie, w ktorym plame nazywasz kobieta.
Zludzenie optyczne to jedno, a sklonnosc mozgu do "upraszczania" i widzenia tego, co chce sie widziec, to drugie.
Ja rozumiem,dlaczego "ona" kreci sie raz w jedna, raz w druga strone - To nie "ona" sie kreci, tylko JA to tak widze (ja sie krece, lub raczej zakrecam, lub moj mozg mnie robi w konia).
(Jezeli ktos uznaje, ze jest to koieta, to aktualne pozostaje pytanie: w ktora strone sie kreci, jak nie patrzysz? I tu konkluzja (dla mnie) jest, ze sam sie oszukalem nazywajac plame kobieta.)
Jak latwo moj mozg mnie oszukal. Zobaczylem plame i nazwalem ja kobieta. Dalsze pomylki sa wynikiem tej pierwszej.
Jak teraz moge ufac swojemu muzgowi?
Odpowiedz - nie moge.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
astrit
|