A się kłócicie o pierdoły.
Jedynie
Fanalityk wypowiedział się do tematu i z sensem:)
Mogę dodać do tego tylko tyle, że w UK tez murzynów jak psów.
I są najbardziej rasistowską grupą na wyspach.
Kiedyś doszło do ciekawego zdarzenia, był jakiś mecz Chelsea z francuską drużyną - już nawet nie pamiętam ale w LM. Po meczy (Chelsea przegrało) nie wyłączono mikrofonu a komentator, bardzo znany sportowy dziennikarz, nie wytrzymał i coś powiedział o jednym czarnoskórym zawodniku Chelsea w stylu "bo ten leniwy czarnuch". Halo się o to zrobiło jak w piekle, a każdemu się może wyrwać, zwłaszcza pod wpływem emocji np. takie stwierdzenie "No kurwa znowu przez tego popierdolonego Rasiaka przegraliśmy mecz"
Zrobiono z tego potężną aferę, do tego stopnia, że na BBC powstał program, którego głównym sponsorem był sam oskarżony:)) Program resocjalizacji, w którym jeździł po różnych organizacjach murzyńskich w UK i USA. Jeden z murzynów, taki trochę już leciwy powiedział spokojnie "ja go absolutnie nie obwiniam bo on faktycznie grał jak leniwy czarnuch...", inny stwierdził bardzo ważne spostrzeżenie: "panie (do komentatora), ten kraj (UK) to już nie jest ten sam co w latach 50-siąych. Wy (odnośnie białych) już nie macie tyle tu do powiedzenia co kiedyś".
A swoją drogą to w UK mają wyjątkowego bzika na punkcie rasizmu... czy wiecie, że w szkołach nie ma czarnej tablicy i białej kredy!
Autentycznie - właśnie ze względu na rasizm... Dochodzi do paranoi.
A co do słowa "murzyn" ja się uczyłem w szkole, że murzyni są z Afryki i było to stwierdzenie na równi z Indianami, Arabami, Chińczykami, Japończykami...
Teraz
Lara W Polsce kreuje się na siłę amerykanizmy, stąd niektórzy mówią, że "kolorowy" to poprawie bo tak mówi się w USA. Niestety, ktoś kto to na siłę wciska ma blade pojęcie o całej Polskiej kulturze i chce na siłę i sztucznie zmieniać by było jak w USA.
W moich oczach, powiedzenie o kimś "kolorowy" jest obraźliwe, natomiast "murzyn" całkowicie poprawne.
Za dużo i na siłę tych amerykanizmów, mamy walentynki a co z Polskim świętem zakochanych na Jana w czerwcu? Mamy Halloween - kompletnie obce zwyczaje. Takich można by mnożyć. A potem zamieszanie, bo powiedzieć murzyn czy kolorowy a może czarny? Broncie ludzie swojego języka i zwyczajów.
Lara bez urazy, ale też świętością nie grzeszysz i nie pisz, że tu schamiałaś, bo ja pamiętam i moja z Tobą sprzeczkę dawno temu:) ja też nie lubię używać do adwersarza stwierdzeń: idiota, debil. I chyba w bezpośredni sposób nie użyłem nigdy.
A sprzeczki i ataki są jak najbardziej pożądane na forum, no chyba, że zakładamy kółko różańcowe..
)