|
Autor
|
Wiadomość |
wunderwaffel
|
Wysłany: 16:52, 08 Lis '08
Temat postu: |
|
|
Cytat: | Chodzi mi o usunięcie sytuacji w w których może się pojawić korupcja, czyli takich gdzie coś zależy od decyzji urzędnika. |
Widzisz jak będzie 1 urząd to wg mnie korupcja wzrośnie gdyż będziesz wiedział komu dać w łapę. Jeśli będzie już 5 chociażby urzędów a każdy ściśle powiązany i będzie patrzał między sobą na ręce korupcja już taka łatwa nie będzie gdyż nie będziesz wiedział czy dobrej osobie dałeś forsę.
Cytat: | ropppson, trzeba pieniędzy, trzeba ludzi chętnych do działania, tych dwóch ograniczeń nie przeskoczysz. Więc zarabiajmy, bogaćmy się aby mieć z czego finansować naszą działalność. |
Z tego co mi wiadomo to partie są finansowane s funduszu państwa . . .
Cytat: | To jak będą rozwiązywane spory nie objęte ustawami ? |
Teraz ustawy też wszystkiego nie przewidują. Aborcja nie jest legalna ALE dziecko może zostać usunięte jeśli zagraża zdrowiu matki. A to czasem nie jest aborcja? Bo można chyba każdą chorobę podpiąć pod "zagrażające życie" nawet nie leczona grypę.
Cytat: | Co zaoferujesz setkom urzędników wyrzuconych z pracy, jakąś wcześniejszą emeryturkę ? Smile |
Właśnie to też mnie zastanawia - system M8 jest niedopracowany. Można by ich przekwalifikować ale raczej z tych 10 % tego nie zrobisz.
Cytat: | Jeżeli sprywatyzujemy służbę zdrowia to lekarze nie będą brać łapówek, bo i po co ? |
Po to by mieć więcej kasy? Ja bym poprostu doliczył do rachunku "Datki własne" w które by uściśliły iż MOŻESZ lekarzowi dać powiedzmy od 5 - 10 % kwoty leczenia ale NIE MUSISZ. Wg mnie wtedy lekarz nie musiał by brac łapówki bo i po co skoro pacjent sam zapłaci?
Poza tym widze pewną nieścisłość M8 a mianowicie:
Cytat: | usunięcie państwowych: szkolnictwa, służby zdrowia, i dokładnie wszystkiego co państwowe |
To co w końcu robisz likwidujesz czy prywatyzujesz?
Cytat: | W polsce jest ograniczona ilość ziemi.
Ci co mieszkają w blokach będą mieli przejebane. Smile |
Cytat: | Właśnie oni dostają najwięcej. A nie płacą nic, płacą Ci którzy posiadają ziemie. Widzę że muszę rozwinąć tą koncepcje, postaram się to zrobić w tym tygodniu. |
Wg mnie sam M8 nie ma planu co do tego bo rzucił myśl której nie rozwinął i stara się teraz wymyśleć jakiś sposób na wyjście obronną ręką. No ale zobaczymy jak to przedstawi.
Cytat: |
Z tym rozdysponowaniem lasow pod obywateli mialem raczej na mysli cos na wzor obligacji, tylko ze faktycznym pokryciem w postaci skrawka ziemi, w tym wypadku lasu. Jedynie czesc lasow bylaby pod wykup fizycznie. Takie obligacje lesne moglyby przechodzic z ojca na syna itd. Kazdy by mial na wlasnosc cos realnego, z pokryciem. Oczywiscie kazdy mogl by to odsprzedac jesli by uznal ze to nieoplacalne. |
A ja tu widzę następna nieścisłość.
Cytat: | - Obniżenie podatków do 10% albo nawet 5% |
A obligacja zadłużyły by państwo na horrendalne kwoty. Jeśli każdy miałby jakąś cześć ziemi i było by to podstawione pod obligacje to jak myślisz jak mógłbyś to państwu odsprzedać skoro nie ma w ogóle pieniędzy i MAŁO tego jest w dodatku twoim dłużnikiem?
Obligacje państwo wydaję kiedy chce zarobić. Np wydaje obligacje w kwocie 20 milionów o procencie 3,5% i Ty który to kupiłeś zarabiasz rocznie czy kiedy tam 3,5 % jednak państwo może to od Ciebie odkupić by "spłacić" swój dług którego jesteś właścicielem.
Jak państwo będzie miało dochody w wysokości 5-10 % to wątpię byś miał komu te obligacje sprzedać. W dodatku ta "obligacja" będzie bez pokrycia bo sam Skarb Państwa nie będzie posiadał pieniędzy na odkupienie twoich obligacji.
Cytat: | Jesli zas chodzi o podatki - likwidacja wszystkich, stopniowa. Jedynie pozostalyby akcyzy na alkohol, gry liczbowe i od hazardu, najlepiej wysokie. |
Istnieje już od rządów SLD "podatek Belki" który zabiera ci % z gry na giełdzie oraz "Podatek od wygranej" który zabiera ci chyba 10 % wygranej.
Jak zwiększysz te podatki to ludzie przestaną grać w Lotka oraz na giełdzie po po co skoro państwo od ciebie zagarnia 30 % (powiedzmy)?
Cytat: | Jesli chodzi o akcyze na paliwo, to byc moze tak ale na rozsadnych warunkach. |
Wzrosną bilety autobusowe, energia, ceny paliw na stacjach, taksówki, samoloty, wycieczki itd. Pamiętaj iż wciąż duża liczba polaków jeździ na zwykłym ropniaku czyli jeszcze więcej zabulą.
Dochody z tych akcyz w zupelnosci starczylyby panstwu na pokrycie swojej dzialalnosci obronnej, porzadkowej. |
Wątpię. Za te pieniądze trzeba by było utrzymać armie (jeśli już tak tniemy po kosztach to chyba znowu poborowa), trzeba dostarczyć zaopatrzenie (w tym paliwo którego ceny podniosłeś) bo w końcu czołgi, samoloty na szczynach nie poleca nieprawdaż?
Cytat: | Jesli zas chodzi o role dyplomatyczne panstwa, powinny byc one ograniczone do roli reprezentacyjnej, zas wszelkie wazkie decyzje dla kraju winne byc podejmowane droga referendalna. |
Chciałbym aby były częstsze referenda ale problem widzę w tym że jeśli obniżyłeś podatki do 10 %, zwiększyłeś akcyzę na paliwo której wszyscy w kraju potrzebują (od cywila do eskadry F-16), zadłużyłeś państwo na biliardy na skupy ziemi to wątpie aby było państwo stać na referenda w których trzeba opłacić Państwową Komisję Wyborczą. Jeśli wprowadzimy elektroniczne głosowanie to trzeba będzie opłacić małą dywizję informatyków którzy będą sprawdzali czy system nie jest atakowany przez osoby prywatne (zwiększa się możliwość oszustwa w głosowaniu).
Cytat: | I zgadzam sie, jedna z najwazniejszych rzeczy byloby zdecentralizowanie administracji panstwowej, wieksza suwerennosc malych okregow, nawet mniejszch niz wojewodztwa. |
Tak ale to mój pomysł;p System świetnie się sprawdza w Niemczech gdzie każdy Land ma swego reprezentanta w UE i jesli sa podejmowane kluczowe propozycje gospodarcze to owy Land zabiega o to by surowce, dobra niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie zabrakło.
I Cytat: | zgadzam sie, zrobic z naszego panstwa panstwo w duzej mierze suwerenne, cos jak mieszanka Norwegii z Szwajcaria, wypowiedzenie krepujacych umow miedzynarodowych, kategoryczne wystapienie z eurokolchozu, NATO, conajwyzej zaiwazanie bardziej formalnej wspolpracy z panstwami o duzym potencjale jak Estonia, Czechy, Slowacja czy Slowenia. |
Tez mój pomysł;p Jednak aż tak radykalny nie jestem. Wypisuję Polskę z ONZ, NATO, OBWE etc. Co do UE to podpisuje umowę w której zastrzegam "Polska jako naród SUWERENNY oraz Niepodległy zastrzega sobie prawo do własnej polityki międzynarodowej oraz wewnętrznej, pozostaje w kluczowej organizacji europejskiej jaką jest UE JEDNAKŻE wyłącza również sobie prawo do innej polityki gospodarczej oraz monetarnej pozostając w bliskich stosunkach z państwami przynależnymi do UE i jej organów".
UE jest wg mnie kluczowym partnerem Polski. Dzięki niej istniejemy w strefie Schengen, nasza gospodarka jest stabilniejsza a duża część społeczeństwa jest za członkostwem Polski w UE. A wyżej wymieniony przeze mnie dekret daję nam suwerenność w podejmowaniu decyzji.
Cytat: | Zerwanie stosunkow dyplomatycznych z faszystowskimi Stanami, wycofanie wszelkich wojsk polskich z obcych ziem, nawiqazanie scislej gospaodarczje wspolpracy z dalekim wschodem i panstwami afrykanskimi, dywersyfikacja dostaw ropy i gazu, najlepiej droga morska. |
Moment słyszałem że lubisz UPR a UPR w soim programie ma "nawiązanie bliższej współpracy z USA". Potwierdza to mój "faszystowski" podręcznik przygotowawczy do matury z WOSu.
Cytat: | To jest w skali globalnej.Wprowadzenie czegoś takiego w skali państwa przy dzisiejszej polityce światowej nie jest możliwe.Twój system dobry, ale za dużo ludzi na wprowadzenie czegoś takiego. |
Nie jest dobry - to czysta utopia. Nie dość że bardzo wieje socjalizmem który M8 tak atakuje w swoim podpisie to daję ludziom więcej kasy niż samo państwo zarabia.
Cytat: | A uważasz że ich praca jest niepotrzebna? jeśli jest potrzebna to przecież mogą dalej pracować w prywatnych firmach, jeśli nie jest potrzebna to na cholerę mamy ich utrzymywać? |
Ale kto powiedział że ja ich chce utrzymywać? Zredukowałbym wszystkie urzędy to 6 i wsio.
Cytat: | Mniej prawa to szybsze procesy, można usprawnić procedurę, a i kosztami procesów możemy obciążyć zainteresowanych. |
Myślisz że ludzie będą chcieli chodzić po sądach by doszukać się sprawiedliwości i mieli jeszcze do tego dopłacać? Polska stała by się 1 krajem gdzie w sądach nic się nie dzieje.
Pomyśl - darłbyś koty z sąsiadem bo zabrał sztachetę z Twojego płotu i masz jeszcze dopłacać do wyroku? Już nie lepiej kupić nową sztachetę a sąsiada zastrzelić? Bo żona sąsiada też nie będzie dopłacała do sądu:roll:
Cytat: | Demokracja bezpośrednia to taka w której obywatele głosują nad każdą decyzją, taka jak w atenach, wybieranie przedstawicieli to demokracja pośrednia.
Nie będę tutaj pisał czym jest JOW, możesz w necie poczytać o jednomandatowych okręgach wyborczych. |
Można by spróbować ale to się nazywa federacja gdzie każda gmina bądź województwo spotykałoby się w Sejmie i głosowało tak jak ich ludność w tych okręgach.
Cytat: | Od tego jest bank żeby wystawiać papierki na posiadane złoto, nie musi być państwowy. |
Ale kto będzie regulował wartość papierka skoro każdy bank wyda swoje papierki? Bank Narodowy?
Cytat: | Cały system parlamentarny jest do przebudowy, ale ograniczenie pluralizmu i tworzenie sztucznych podziałów jest co najmniej dziwne. |
Widzisz wkurwia mnie jeden fakt w Polskim Sejmie. 10 milinów partii a każda się różni albo 1 wpisem w statucie albo nazwą. A dra mordy na całego kto oszust a kto nie.
Bardzo natomiast podoba mi się Senat w USA gdzie są Demokraci i Republikanie i to wynika z ich historii - Konfederacja(Republikanie) i Jankesi(Demokraci).
Ja bym założył w Sejmie trzy bloki albo 2. W 1 opcji mamy Prawice, Centrum oraz Lewice. Każda nowo powstała partia zostaje wcielona do 1 z tych 3 pod względem statutu i mam problem z głowy gdzie poseł zmienia partię jak rękawiczki.
Jednak byłbym za 2 opcją: Socjaliści i Demokraci. W końcu byliśmy w socjalizmie przez lat około 50 a w demokracji w okresie międzywojennym i teraz. Każde województwo opowiedziało się po której stronie jest (najprawdopodobniej "ziemie odzyskane" byłoby za Socjalistami - upadłe PGRy oraz sentyment + jakieś być może Lubelskie a reszta by była za demokratami).
A ten punkt tyczy sie oby pomysłów:
Ilość miejsc w Sejmie naliczana by była pod względem terytoria (by wykluczyć możliwość monopolizacji któregoś z bloków) a decyzje w sprawie głosowań podejmowane byłyby w każdym województwie i dopiero na zjeździe które odbywałoby się co kwartał (może szybciej może krócej) .
I wsio według mnie taki system by się sprawdził. Jednak trzeba by było go dopracować jak miałyby byc naliczane miejsca bo nie jestem pewien czy podział ze względu na terytorium nie monopolizowałby któregoś z bloków.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rivera
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:59, 08 Lis '08
|
|
Wunderwaffel, pomieszaly Ci sie chyba moje wypowiedzi z wypowiedziami M8, takie odnosze wrazenie, stad tez doszedles do paru blednych wnioskow. Ale spoko.
_________________ THE THREE FORCES
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
M8
|
Wysłany: 18:32, 08 Lis '08
|
|
Cytat: | Widzisz jak będzie 1 urząd to wg mnie korupcja wzrośnie gdyż będziesz wiedział komu dać w łapę. Jeśli będzie już 5 chociażby urzędów a każdy ściśle powiązany i będzie patrzał między sobą na ręce korupcja już taka łatwa nie będzie gdyż nie będziesz wiedział czy dobrej osobie dałeś forsę. |
Źródłem korupcji jest to że urzędnicy mogą decydować w sprawach dla nas ważnych, gdyby tych możliwości decyzyjnych ich pozbawić to nie byłoby korupcji.
Cytat: | Z tego co mi wiadomo to partie są finansowane s funduszu państwa . . . |
Niestety nie, finansowane są tylko te które osiągnęły odpowiedni prób wyborczy.
Cytat: | Właśnie to też mnie zastanawia - system M8 jest niedopracowany. Można by ich przekwalifikować ale raczej z tych 10 % tego nie zrobisz. |
To nie jest socjalizm, niech się sami przekwalifikują, nikt nie powiedział że muszą znaleźć równie dobrą pracę jaką mieli wcześniej - ich praca wcześniej była niepotrzebna to teraz przynajmniej mają szanse na robienie czegoś co jest przydatne dla społeczeństwa, nawet jeśli za mniejsze pieniądze. Powinni się cieszyć że ich nie stracimy na gilotynie
Cytat: | Po to by mieć więcej kasy? Ja bym poprostu doliczył do rachunku "Datki własne" w które by uściśliły iż MOŻESZ lekarzowi dać powiedzmy od 5 - 10 % kwoty leczenia ale NIE MUSISZ. Wg mnie wtedy lekarz nie musiał by brac łapówki bo i po co skoro pacjent sam zapłaci? |
Wtedy to się nie nazywa łapówka i problem z korupcją znika
Cytat: | To co w końcu robisz likwidujesz czy prywatyzujesz? |
W sumie to można prywatyzować przez licytacje. Ale pewne ograniczenia bym wprowadził dla kapitału zagranicznego - bo to co polskie powinno polskim pozostać
Wg mnie sam M8 nie ma planu co do tego bo rzucił myśl której nie rozwinął i stara się teraz wymyśleć jakiś sposób na wyjście obronną ręką. No ale zobaczymy jak to przedstawi. |
Spokojnie, mam plan ale jest rozpisany na wzorach, chciałbym do niego napisać jakiś szerszy opis
Cytat: | Jesli zas chodzi o podatki - likwidacja wszystkich, stopniowa. Jedynie pozostalyby akcyzy na alkohol, gry liczbowe i od hazardu, najlepiej wysokie. |
Ja jestem przeciwnikiem wszelkich akcyz i podatków od konkretnych produktów.
A i mam taką prośbę, nie komentujcie sobie wzajemnie postów, dyskutujemy nad tematem i wolałbym aby od niego nie odbiegać
_________________ Zapraszam na forum o ezoteryce i okultyźmie: http://transgresja.em8.pl
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rivera
|
Wysłany: 20:09, 08 Lis '08
|
|
Jesli chodzi o korupcje to akurat jestem zwolennikiem pomyslu JKM.
Przyjmowanie łapówek powinno być surowo karane, natomiast dawanie łapówek powinno byc legalne. W ten sposob zlikwiduje sie mocny lancuch zaleznosci pomiedzy lapowkarzem a lapowkobiorca. Jeden drugiego kryc nie bedzie. Osoby wczesniej przyjmujace lapowki teraz zastanawialy by sie czy aby osoba dajaca nie jest podstawion,a nie jest dziennikarzem, nie jest z konkurencji itd. Proste i genialne rozwiazanie.
I podoba mi sie argumentqacja JKM w tej sprawie, to nasze pieniadze wiec mozemy z nimi robic co chcemy, lacznie z dawaniem lapowki. Niech sie boi osoba ja bioraca.
_________________ THE THREE FORCES
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aqua
|
Wysłany: 21:06, 08 Lis '08
|
|
A dlaczego przyjmowanie łapówek ma być karane? Nie może być legalne i dawanie, i przyjmowanie?
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
|
|
Powrót do góry
|
|
|
pahol
|
Wysłany: 22:00, 08 Lis '08
|
|
Aqualinespirit napisał: | Nie może być legalne i dawanie, i przyjmowanie? |
Nie może. Wyobraź sobie, że Twoja koleżanka zostaje zgwałcona, a gwałciciel daje łapówkę i odchodzi wolno. Następną jego ofiarą może być ktoś z Twojej rodziny.
Łapówki mają przede wszystkim znaczenie w instytucjach państwowych, których to powinno być jak najmniej.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aqua
|
Wysłany: 22:32, 08 Lis '08
|
|
pahol napisał: |
Nie może. Wyobraź sobie, że Twoja koleżanka zostaje zgwałcona, a gwałciciel daje łapówkę i odchodzi wolno. Następną jego ofiarą może być ktoś z Twojej rodziny.
|
Jeżeli to by była moja koleżanka, to Ci gwarantuje, że ucieszyłbym się gdyby wyszedł wolny. Wtedy dopiero mógłbym mieć gwarancję, że nikogo następnego nie ruszy - do więzienia ciężko wnieść maczetę. Natomiast wiem o co Ci chodzi, ale sam zauważyłeś, że
pahol napisał: | Łapówki mają przede wszystkim znaczenie w instytucjach państwowych, których to powinno być jak najmniej. |
Tzn. w sumie wystarczy zlikwidować instytucje państwowe i problem z łapówkami zniknie sam.
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 23:52, 08 Lis '08
Temat postu: Re: Moje cele. |
|
|
M8 napisał: | No więc tak opiszę mniej więcej do czego dążę:
- Obniżenie podatków do 10% albo nawet 5%
Aby dokonać tych reform konieczne jest przejęcie władzy. |
To popatrz gdzie Ci najbliżej?
=======================
Proste podatki Nowość!AudioBot
Wprowadzone w niektórych krajach Europy Wschodniej proste, liniowe systemy podatkowe sprawdziły się zarówno z punktu widzenia państwa jak i podatników - twierdzą publicyści The Economist.
Wanda Żółcińska
Poborca podatkowy, według Jean-Babtiste'a Colberta, ministra skarbu na dworze Ludwika XIV,
musi tak skubać gęś aby otrzymać jak najwięcej piór przy jak najmniejszym syku.
To drastyczne porównanie wyraźnie trudno odnieść do sytuacji w USA, gdzie syki słychać zewsząd. Amerykanie nie są osamotnieni w swoim niezadowoleniu. Nowozelandzkie przepisy podatkowe wywołują "gniew, frustrację, zamieszanie i poczucie wyobcowania" wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie rządu w 2001 roku wśród biznesmenów.
Biały Dom twierdzi, że słucha tych skarg. Niedawno George Bush zorganizował panel dyskusyjny, który miał doradzić mu, w jaki sposób zreformować system podatkowy. Raport ma się ukazać latem tego roku.
Amerykanie rozmawiają o upraszczaniu podatków. Jednocześnie w Europie Wschodniej rządy po prostu to robią. W 1994 roku Estonia została pierwszym krajem w Europie, który wprowadził podatek liniowy. Obowiązuje tam jednolity podatek dochodowy PIT o stawce 26%, nie ma CIT-u. Dzięki uproszczeniu systemu podatkowego Estonia zaczęła intensywnie rozwijać się gospodarczo. Wkrótce za przykładem Estonii podążyły Litwa (1994 - stawka podatku liniowego 33%) i Łotwa (1995 - stawka podatku liniowego 25%).
W 2004 roku Słowacja wprowadziła jednolity podatek dla przychodów osób fizycznych i podmiotów prawnych w wysokości 19%, rozszerzając tę stawkę na podatek VAT.
Podatek liniowy wprowadzono również
w Rosji (2001 rok - stawka 13%),
w Serbii (2003 rok - stawka 14%),
na Ukrainie (2004 rok - 13%),
w Gruzji (2005 rok - 12%)
i w Rumunii (2005 rok - 16%).
Czy USA może zrobić to samo? - zastanawiają się publicyści The Economist. Na temat amerykańskiego systemu podatkowego od lat toczą się dyskusje. Przyczyną, dla której większość krajów utrzymuje zróżnicowane stawki podatkowe jest sprawiedliwość społeczna. Na przykład w Unii Europejskiej, Kanadzie i Australii podstawowe produkty żywnościowe (ale nie te serwowane w restauracjach) nie są objęte podatkiem VAT. Jest to uważane za sprawiedliwe, ponieważ najbiedniejsi wydają główną część swoich przychodów na nieprzetworzoną żywność. Może to jednak prowadzić do absurdów. Jeffrey Owens i Stuart Hamilton z OECD podają przykład gorącego pieczonego kurczaka z rożna, który jest opodatkowany i zimnego pieczonego kurczaka z rożna, który nie jest opodatkowany. "Czy ktoś oczekuje od administratorów podatkowych i biznesmenów trzymania termometrów w ręku podczas wykonywania rozliczeń podatkowych?" - pytają tylko na wpół żartem.
Mniejsza liczba progów podatkowych oznacza łatwiejsze nimi administrowanie. Jednak płaski system podatkowy wcale nie oznacza niskich podatków, choć większość krajów obniżyła stawki przy okazji wprowadzania podatku liniowego. Najwyższy podatek na Ukrainie przed ujednoliceniem progów sięgał 90%, teraz dla wszystkich obowiązuje stawka 13%. Jednak już litewskie liniowe 33% jest, zdaniem niektórych amerykańskich konserwatystów, stawką zbyt wysoką. Niemieckie propozycje jednolitej stawki podatkowej mówiły o 30% dla przychodów osobistych i firmowych.
Estonia po 2000 roku zdecydowała się na nie wprowadzanie podatku dla firm od zysków, o ile nie są one przekazywane udziałowcom jako dywidenda. To stwarza dla przedsiębiorstw zachętę do reinwestowania zarobków. Dzięki temu firmy estońskie mają niewiele bezpośrednich obciążeń podatkowych: w 2003 roku w całości wpływów z podatków wpłaty korporacyjne stanowiły jedynie 3,6%.
Od 1994 roku estońska gospodarka rosła w imponującym tempie. W 1993 roku podatki stanowiły 39,4% PKB, w 2002 roku 39,6%. Estonia planuje teraz obcięcie podatku liniowego z 26% do 20% do 2007 roku.
Najbardziej zauważalny zwrot w strukturze państwowych przychodów można obserwować w Rosji. W 1997 zaległości podatkowe sięgnęły 34% należności. W 1998 roku wpływy do kasy skarbu państwa z tytułu podatków spadły do 12,4% PKB, rząd nie był w stanie płacić swoich zobowiązań. Najwięksi przedsiębiorcy rosyjscy ignorowali 29% swoich podatków i płacili 63% zobowiązań w formie niekoniecznie pożądanej przez skarb państwa - w postaci towarów i usług. Na przykład zamiast 80 tys. USD jedna z firm zaoferowała rządowi tony toksycznych chemikaliów.
W 2001 roku Rosja ujednoliciła podatek dochodowy od osób fizycznych - z trzech progów 12%, 20% i 30% uczyniono jeden próg 13-proc.
Po roku podatki dochodowe przyniosły skarbowi państwa o 26% więcej niż przed reformą.
Z badań wynika, że Rosjanie nie zaczęli pracować ciężej po obniżeniu podatków. Po prostu przed wprowadzeniem reformy w dwóch wyższych progach podatkowych deklarowali zaledwie 52% swoich przychodów, a po wprowadzeniu jednolitego opodatkowania już 68%.
Wielu zwolenników podatku liniowego, zwłaszcza w USA podkreśla, że zwiększa on motywację do pracy. Podatek progresywny zniechęca do dodatkowego wysiłku najlepiej opłacaną (i najbardziej produktywną) warstwę społeczną. Rosyjskie doświadczenie sugeruje, że główną cnotą podatku liniowego jest jego prostota, zarówno z punktu widzenia poborców podatkowych jak podatników.
Na podstawie The Economist, "The case for flat taxes"
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Upierz
|
Wysłany: 23:51, 24 Gru '08
|
|
Powiem szczerze, że przeczytałem tylko 2 twoje pierwsze posty. Stwierdzam że chcesz z systemu zrobic kolejny system. Wcale nie lepszy. Masz trochę racji w swojich poglądach, ale to tylko kilka z podstaw.
Próbujesz zbudować solidną podstawe dla "świata" ale wcale nie bedzie ona solidna. Bo solidną to trzeba projektować całe życie. A ty zaplanowałeś ją w co najwyżej rok. A myślisz że zrealizujesz w całe życie.
No cóż troche zamieszałem, ale mam nadzieje ze ktoś zrozumie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shinobi
|
Wysłany: 10:24, 26 Gru '08
|
|
M8 Pozwól ze zamieszam troche w Twoim królestwie
na wstepie zaznacze ze tez popieram projekt Venus ale niezgadzam sie z Twoimi postulatami odnosnie Twojej "formy przejsciowej". Nie przyszedlem tu zeby sie z Ciebie nasmiewac, chce tylko zwrocic na pewne sprawy uwage, zebys wiedzial na jakie mozesz napotkac problemy, ale kazda sprawe musisz rozpatrywac zarowno z oczu rządzącego jak i podwładnego, bogatego i biednego, policjanta i sciganego, lekarza i chorego itd... to zabiera sporo czasu... chcialbym tez abys odparl jakos moje argumenty jesli potrafisz i bez ewentualnych epitetow
i moze zrobie Ci konkurencje ale niebawem opublikuje tu swoj manifest, bede wtedy takze Ciekawy Twojego zdania jak i innych uzytkownikow tego forum
no to jedziemy
M8 napisał: | No więc tak opiszę mniej więcej do czego dążę:
|
[ok ale tylko dla najbiedniejszych, ewentualnie do sredniej krajowej, inaczej zbańczysz i wtedy albo sie zacznie u nas 3-swiat albo bank swiatowy chetnie pozyczy Ci troche dolców na % a juz wiemy jak to sie konczy]
M8 napisał: |
- usunięcie państwowych: szkolnictwa, służby zdrowia, i dokładnie wszystkiego co państwowe
|
[chcesz zeby korporacje ksztalcily Twoje dzieci piorąc im mózgi uczac tylko wygodnych faktow lub je przekrecajac? chcesz zeby testowano na Tobie lub Twoich dzieciach nowe leki i szczepionki i ulatwic im kontrole populacji? kartel farmaceutyczny bardzo sie ucieszy, powysylaja lekarzy na majorke, a jak ci wroca kazdy pacjent dostanie leki od kartelu (no w koncu prywatny biznes), a co z najbiedniejszymi? niech poumierają?! boisz sie ze jest Korupcja? gdy wszystko bedzie prywatne to przy biurku lekarza bedzie lezal cennik, ktory teraz jest nieoficjalny i nie trzeba z niego korzystac.
Chcesz zlikwidowac korupcje? prosze bardzo wprowadz monitoring majatku lekarzy i pewna jedną rzecz o ktorej napisze w moim manifescie ]
- Zastąpienie aktualnego systemu monetarnemu pieniądzem który ma oparcie w surowcach(choć niekoniecznie w złocie)
|
[ogranicza cie ilosc surowca, a ludzie bogaci szybko wchłoną pieniadze z systemu i umieszcza je na swych kontach(a to z pozyczania na %, a to z handlu), i w koncu zabraknie Ci waluty bo jakichś 100 Bilow Gatesow bedzie posiadalo rownowartosc wszystkich surowcow jakie sa w systemie, a za co wydobedziesz nowe surowce i jak zaspokoisz popyt na walute? nie uwazasz ze wtedy Ci bogaci panowie dopiero beda rzadzic swiatem?? zauwaz ze przy braku waluty na rynku ceny ida w dol i jeden z tych panow moze wtedy wykupic pol kraju za grosiki.
Chcesz przykladu? prosze bardzo: zalozmy ze jestem bardzo bardzo bogaty i posiadam powiedzmy rownowartosc 10% wszystkich zasobow surowcow swiatowych i za ta rownowarosc je kupuje, w tym momencie zasoby dostepne dla spoleczenstwa swiatowego uszczuplily sie o 10%, a wiec ich cena rosnie zgodnie z prawem popytu, a teraz jak juz mam te surowce to szukam sobie klienta ktory boi sie ze cena znow wzrosnie i podpisujemy kontrakt ze bedzie je ode mnie kupowal po stalej cenie o powiedzmy 10% wyzszej niz moja cena zakupu, a wiec gdy sprzedam swoj towar mam juz wiecej o 10% czyli rownowartosc 11% wszystkich zasobow surowcow swiatowych, czyli 11% całej waluty i ten myk moge powtarzac ile razy mi sie podoba az wszystko bedzie moje
to tylko takie nawiazanie do ostatnich wałkow z cenami ropy: bylo po 140$ za barylke, wielkie firmy wystraszyly sie ze bedzie 200$ i podpisywaly masowo kontrakty na dostawy po stalej cenie za 150$ np LOT http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/9.....ienia.html
i nagle jak dostwacy mieli kontraktow pod dostatkiem, to jakims cudem popyt sie zmniejszyl a dostawcy majacy kontrakty na wylacznosc wyczesuja teraz spore sianko na tym
mysle ze ten przyklad bardzo tu pasuje. zastanow sie nad tym
trzeba by najpierw zniesc złodziejski kapitalizm i gospodarke wolnorynkową, giełde aby ukrócic pasozytnicze zycie z % a wielki brat Ci nie pozwoli]
- zredukowanie roli państwa do roli stróża i sędziego, czyli państwo miałoby pilnować umów i zajmować się obronnością.
|
[o tak gratuluje a panstwo bedzie zylo z mandatow za predkosc? a co z kulturą, sportem, budownictwem, infrastrukturą i ogolnie pojetym dobrem spolecznym (całą resztą)? na zasadzie kontraktow?
moze zaproponuje przyklad: naprawa starego mostu bedzie kosztowac 5 milionow zlotych a budowa nowego w tym samym miejscu 10, a 5 km dalej postwisz nowke za 2 miliony ale przy okazji cale miasto stanie w korkach, w budzecie masz tylko 5 baniek, ale jak je wydasz nie starczy ci na NIC innego, a stary most moze w kazdej chwili runac... jasne ze wybierzesz najtansza opcje, ale co z dobrem ogolu (publicznym) co powiesz klnacym kierowcom? ze zadecydowaly finanse / prywatne firmy / ustawione przetargi (firmy sie dogadaja aby nabic cene a ci co nie wygraja dostana cos pod stolem) / niski budżet? a moze sprzedasz obiekt inwestorom i postawia na moscie bramki jak na Autostradzie?
Panstwo musi miec znaczacy udzial w rynku, musi sie tam liczyć, aby w razie potrzeby byc konkurecyjne w stosunku do korporacji w interesie obywateli, a w przetargach muszą brac udział firmy nadzorowane przez panstwo i nalezace do niego. Nie mozesz sprzedac wszystkiego i zostawic działania korporacjom bo to prowadzi do szantarzy politycznych i chaosu, np firma X oraz y posiadaja wszystkie elektrownie, firmy te dogaduja sie aby podniesc cene na prąd o 1000% i co? mogą? no pewnie! ale ida z tym do premiera i mowia tak: podniesiemy cene tylko o 10 % a w zamian przepchnie pan ustawe na ktorej zarobimy na tym w inny sposob]
- zredukowanie prawa do kilku, albo kilkunastu ustaw
|
M8 napisał: | iejsze prawo tym bardziej mozna przeginac w obie strony, albo niewinni beda siedziec, albo winni beda wolni. zapanuje poczucie niesprawiedliwosci
[quote="M8"]
- zredukowanie urzędów, do tych najbardziej potrzebnych
|
[skoro jest jakis urzad to chyba jest potrzebny, skoro go likwidujesz to kto zajmie sie jego obowiazkami, chcesz stać w jeszcze wiekszych kolejkach i zeby Twoje sprawy co masz do pozalatwiania w urzedach ciągneły sie jeszcze dłuzej?]
- modyfikacja sądownictwa, procesy szybkie i sprawne
|
[nie ma rady trzeba wiecej kasy a my tniemy koszty, za co zatrudnisz sedziów i postawisz nowe sądy?]
- wprowadzenie demokracji bezpośredniej lub pośredniej z JOW.
|
[tu popieram bezposrednia]
- wprowadzenie systemu redystrybucji dóbr opartego na posiadaniu ziemi(jeżeli posiadasz ziemie to musisz płacić podatek który jest rozprowadzany między tych którzy jej nie posiadają) opiszę ten system(który jest moim pomysłem) w innym temacie.
|
[to juz bylo wiele razy od lenina po PGR http://pl.wikipedia.org/wiki/PGR cuś nie wypalilo, ale trzymam kciuki, tez o tym mysle ale w nieco innej formie a tak na marginesie to co to ma byc z ta ziemia? czyby Belka w zmienionej formie? ]
Aby dokonać tych reform konieczne jest przejęcie władzy. |
brawo tak trzymac, ale z tym planem wyborczym bedzie narazie cienko przejac wladze, sugeruje jakis upgrade.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rep
|
Wysłany: 13:04, 31 Mar '09
|
|
M8
Mam bardzo podobna wizje. Rowniez zamierzam dzialac.
Program dalekosiaznie jest swietny tylko aby zrealizowac te cele od razu bedzie b. trudne.
Trzeba zastosowac podejscie ewolucji. Tak aby ludzie to strawili i nie przerazili sie i poparli.
A to jest konieczne aby cos zrealizowac. Slusznie zauwazyles ze UPR jest nieskuteczne - to jest wlasnie jeden z glownych powodow. Brak podejscia do ludzi.
Dlatego zamiast
proponuje
- obnizenie podatkow,
zamiast
- usunięcie państwowych: szkolnictwa, służby zdrowia, i dokładnie wszystkiego co państwowe
proponuje
- wprowadzenie dobrowolnosci korzystania z państwowych uslug: szkolnictwa, służby zdrowia.
zamiast
- zredukowanie roli państwa do roli stróża i sędziego, czyli państwo miałoby pilnować umów i zajmować się obronnością.
proponuje
- obnizanie kosztow funkcjonowania panstwa,
zamiast
- zredukowanie prawa do kilku, albo kilkunastu ustaw
proponuje
- upraszczanie i usprawnienie systemu prawnego,
zamiast
- zredukowanie urzędów, do tych najbardziej potrzebnych
proponuje
zrezygnowac bo zrealizuje sie poprzez cel wyzej : obnizanie kosztow funkcjonowania panstwa,
zamiast
- modyfikacja sądownictwa, procesy szybkie i sprawne
proponuje
zrezygnowac bo zrealizuje sie poprzez cel wyzej : upraszczanie i usprawnienie systemu prawnego,
zamiast
- wprowadzenie demokracji bezpośredniej lub pośredniej z JOW.
proponuje
- wprowadzenie demokracji bezpośredniej. (zdecydowanie)
zamiast
- wprowadzenie systemu redystrybucji dóbr opartego na posiadaniu ziemi(jeżeli posiadasz ziemie to musisz płacić podatek który jest rozprowadzany między tych którzy jej nie posiadają) opiszę ten system(który jest moim pomysłem) w innym temacie.
proponuje
zrezygnowac bo zrealizuje sie celem: obnizenie podatkow, Tam bedzie musiala byc pelna koncepcja systemu podatkowego. Redystrybucja jest sprzeczna z celem ograniczania panstwa.
zamiast
- Zastąpienie aktualnego systemu monetarnemu pieniądzem który ma oparcie w surowcach(choć niekoniecznie w złocie)
proponuje
- eliminacja deficytu budzetowego i dlugu panstwowego.
"Aby dokonać tych reform konieczne jest przejęcie władzy."
To raczej bym sformulowal inaczej. Trzeba stopniowo zmieniac swiadomosc ludzi. Efektem bedzie stopniowe osiagniecie celow. Nacisk widze na demokracje bezposrednia jako narzedzie realizacji wszystkich celow.
_________________ Referendum to inicjowanie dobrych oraz wetowanie wrogich nam ustaw. To sprawdzilo sie w Szwajacarii.
Skonczmy z partiokracja.
Demokracjabezposrednia.org
*Nie odpowiadam na posty lekcewazace i niskiego poziomu.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
Wysłany: 15:15, 31 Mar '09
|
|
M8 napisał: | i dokładnie wszystkiego co państwowe |
hmm a kto zapłaci za autostrady i drogi?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jozo2009
|
Wysłany: 15:54, 31 Mar '09
|
|
Ktoś już wcześniej napisał, i z tym się zgodzę - niemal niemożliwe. Tak samo mówiono o obaleniu komunizmu - ale to była sprawa wewnętrzna. Gdy nasz pieniądz będzie oparty o surowce - automatycznie zostanie wyłączony z światowej ekonomi - no chyba że znajdzie się jakiś przelicznik. Takie państwo popełnia samobójstwo ekonomiczne oraz eksportowe i importowe na arenie rynku świata. To już nie taki sam pieniądz.
Posiadanie ziemi będzie budziło spory. Wielu ludzi jest niesprawiedliwych, zachłannych - przypuszczam że przestępczość w tej materii drastycznie wzrośnie.
Jeden urząd? Z założenia wygodne, lecz co z ludźmi którzy stracą pracę? Dostaną 1ha lasu i szyszki jeść będą? Zmiany drastyczne, będzie wiele zamieszek - powstanie państwo policyjne. Ludzie przy "korycie" tak łatwo się nie dadzą!
Prawo ograniczone może do dekalogu co? Wielka ilość przepisów, nie jest dobra, wręcz fatalna! Jednak nowe zasady będą musiały być klarowne, i egzekwowane sprawiedliwie. Tak czy owak nie da się kontroli prawnej zredukować w stopniu takim jak by się oczekiwało - formy kieszonkowej broszury (a szkoda).
Szkoły prywatne? Szybko wyłonią się elitarne, bardzo drogie, na które stać będzie tylko najbogatszych (czyli nie lepiej niż dziś). Edukacja stanie się niemożliwie kosztowna, na kieszeń przeciętnych. To samo ze służba zdrowia.
Sama idea nie jest zła! Jednak to nie jest takie "hop-siup" - jest znacznie bardziej skomplikowane, i ekstremalnie trudne.
Konieczna jest zmiana globalna - nie tylko wewnętrzna.
Czy udało się coś zrobić w tym kierunku od listopada? Jak idzie tworzenie grupy??? Macie jakiś szczegółowy program???
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 22:12, 31 Mar '09
|
|
M8 napisał: | AQuatro, przeczytaj mój poprzedni post.
Chodzi mi o usunięcie sytuacji w w których może się pojawić korupcja, czyli takich gdzie coś zależy od decyzji urzędnika.
Jeżeli sprywatyzujemy służbę zdrowia to lekarze nie będą brać łapówek, bo i po co ?
ropppson, trzeba pieniędzy, trzeba ludzi chętnych do działania, tych dwóch ograniczeń nie przeskoczysz. Więc zarabiajmy, bogaćmy się aby mieć z czego finansować naszą działalność. Ew. można poszukać sponsorów.
Era ryb dobiega końca, w następnej erze ludzie mają być mniej manipulowalni |
Rząd tylko o tym marzy, aby sprywatyzować służbę zdrowia!
Jedyny problem , to ten , że trzeba by ludziom oddać ich pieniądze, które wpłacali na służbę zdrowia , a które "Nasz Rząd" ZDEFRAUDOWAŁ!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|