PeZook może byś zaczerpną informacji najpierw, czy to co pisze jest autentyczne, a nie od razu twierdzisz, że plotę 3 po 3, interesuje się tą tematyką dość długo i swoje wiem, nie chce też się kłócić bo wiem, że każdy tutaj wie swoje.
Aby zrozumieć to co napisałem na temat wahadłowców najlepiej przeczytać pierwszy rozdział książki pt. Początki Cywilizacji Kosmicznej.
co do aurory, nie interesowałem się na tyle tą tematyką, aby wiedzieć jakiego typu jest to samolot i faktycznie się pomyliłem ale pokaż mi gdzie napisałem, że silnik strumieniowy jest rewelacyjną niesamowitą nową technologią??
ale ty PeZook zareagowałeś jak troll, nie będę karmić trolla, dlatego nie będę dalej wchodzić w dyskusje typu ja mam racje ty nie, zobacz ile taki post wnosi pożytku.
Napęd strumieniowy rewolucyjny by był w zastosowaniu aeronautycznym jako sposób na tanie osiąganie LEO, ponieważ 90% masy startowej to paliwo, a przy mieszance 1:3 masa samego ciekłego tlenu wynosi 60% masy pojazdu. W przypadku silnika strumieniowego tlen jest pobierany z otoczenia.
W początkowej fazie projektu ISS nie maił mieć tak dużej masy i wyniesienie go za pomocą Energii było możliwe, ponieważ można było zastosować 8 zewnętrznych jednostek napędowych, których moc powalała wynieść 170 ton na LEO.
Masa stacji wzrosła, gdy zwiększyła się ilość krajów biorących udział w projekcie ale nawet wyniesienie stacji w 4 elementach za pomocą rakiety byłoby bardziej opłacalne niż 40 lotów wahadłowca, a projekt istniał. Szkoda Energii, że została zniszczona choć i tak się marnowała.
W jedności siła nie w budowanych murach!!!