Cytat: |
"nie rób tego, ponieważ..." |
to cytat z rajskiego Boga... (!?)
Myślałem, że Wąż powiedział: "Zastanów się, co takiego jest w tej jabłoni, że Bóg nie chce byś jej skosztował/a? Możesz żyć swoim dotychczasowym życiem lub skosztować owocu i poznać prawdę"
Wydaje mi się, że wolność łączy się z
autonomicznym wyborem. Manipulując (nie rób tego bo: umrzesz, pójdziesz do piekła, stracisz pracę) odbieramy prawo do wolnego i suwerennego wyboru, zresztą kusząc też(skocz, trzeba mieć jaja - nic ci się nie stanie).
Jeśli chcemy w sposób odpowiedzialny edukować, powinniśmy starać się przekazać jak najwięcej wiedzy, jednak szanując wolność przekonań i nie narzucając moralności.
Osobiście wierzę w człowieka i ufam, że moralność rozwija się w warunkach dobrego i pełnego wzrostu.
Dlatego wolę powiedzieć:
"Jeśli to zrobisz to najpewniej(...), jeśli nie zrobisz to(...) ale decyzja jest Twoja i jakkolwiek nie wybierzesz, mam nadzieję, że postąpisz słusznie i mądrze
."
Upieram się tak strasznie, bo wolność woli jest fundamentalną różnicą między nami, a innymi ssakami - i dlatego jest dla mnie tak cholernie ważna, i dlatego też chcę ją budzić w ludziach - n.p. poprzez udział w Twojej inicjatywie releasu, czy pisując na tym forum.