Agre napisał: |
Cytat: | Akademia platońsk w Atenach, pierwsze wspólnoty chrześcijańskie, słowiańskie obszcziny |
te socjalizmy funkcjonowały dzięki najprawdopodobniej pracy niewolników
którzy nawet pewnie nie byli obywatelami więc można by rzec że społeczeństwo obywateli było zajebiście zadowolone ba to była wręcz utopia, a że po drodze ludzie konali zatyrani na śmierć to już nikogo nie |
O czym ty pierdolisz gościu? :O Ty chyba zielonego pojęcia w temacie nie masz, jacy kurwa niewolnicy? Przyznaj się szczerze, te trzy wymienione wyżej nazwy to ty widzisz pierwszy raz w życiu, co nie?
Nie szkodzi, szybko i w skrócie żebyś dalej takich farmazonów nie pierdolił: Akademia Platońska, dobrowolne zrzeszenie filozofów i adeptów filozofii założone w Atenach przez Platona i działające na zasadzie komuny. Wspólnoty pierwszych chrześcijan, działające na zasadzie komuny, gminy religijne w których wszyscy mieli równe prawa i obowiązki, zajmując się wspólną pracą i modlitwą, często żyjąc w konspiracji lub na granicy prawa. Obszcziny, wspólnoty komunalne zakładane przez ruskich i słowiańskich chłopów rolnych w celu zwiększenia produktywności i zabezpieczenia w żywność, poprzez pomnożenie owoców pracy w naturalny sposób wynikające z dobrowolnej współpracy, zamiast mało efektywnej wtedy (w tych czasach nie było traktorów czy kombajnów, a mało którą samotną rodzinę stać było na konie z radłem i zaprzęgiem) pracy pojedynczych rolników. W żadnym z tych systemów nie było niewolnictwa.
Agre napisał: |
Nie znam historii ale wiem żadna istota a już tym bardziej społeczeństwo nie przetrwa jeżeli nie będzie (w im większym stopniu tym lepiej) samowystarczalne/a
a socjalizm obrazuje mi doskonale taka opowiastka
Babka od kilku lat dokarmia gołębie , ptaki z czasem oduczają się polować tylko lecą pod blok babki bo wiedzą że żryć da, zresztą to optymalne rozwiązanie dla nich bo przy minimalnym wysiłku się najedzą .
Po kilku kolejnych latach dokarmiania, babka która dokarmia gołębie ma nagły nieszczęśliwy wypadek i umiera.
A następnego dnia gołębie siedzą pod balkonem i czekają na jedzenie które już nie nadejdzie.
A już gołębie nawet nie pamiętają jak się poluje na jedzenie bo nie było im to potrzebne bo po co?? babka żryć z okna dała. No i co się stanie z tymi gołebiami ?? |
Sraty pierdaty. Gościu, ja ci dosłowne przykłady empiryczne podaje, z realnych, sprawdzonych w praktyce socjalizmów, a ty mi cos pierdolisz o jakiejś anegdotycznej czy teoretycznej bajeczce, porównując kurwa gołębie do ludzi i w dodatku posługując się fałszywą analogią. Gwarantuje Ci że w żadnym socjalizmie nie ma tak że 100% populacji dostaje jedzenie za darmo i odzwyczaja się od pracy, a tak wynika z twojej bajeczki. Nawet w najbardziej patologicznej wersji socjalu (nie socjalizmu, socjal a socjalizm to nie to samo), nigdy nie ma tak że wszyscy nie pracują, część owszem, ale też część musi na nich pracować, więc analogia chujem o ścianę nie trafiona. Poza tym podałem ci kurwa przykłady, kibuce w Izraelu (9% produkcji przemysłowej, 40% produkcji rolnej i 30% wysoko wykształconych ludzi, mimo 2% udziłu w populacji kraju). Huteryci w Kanadzie, kolejny przykład, stanowią z 1% populacji prowincji Manituba a odpowiadają bodaj za 20% produkcji rolnej stanu, nie pamiętam w sumie dokąłdnych danych ale coś takiego, też w chuj nadreprezentacja. Z tym gościu dyskutuj, z empirycznymi przykładami i dowodami działania socjalizmu, skąd te komuny osiągają kurwa taką nadprodukcje i nadreprezentacj w niemal każdej dziedzinie, skoro według twojej logiki, nie powinno tak być bo taki system pobudza do lenistwa i bumelanctwa?