Post zebrał 80000 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 19:21, 16 Kwi '14
Temat postu:
Dokument o pozornie zwyczajnej rodzinie – mamie, tacie i sześciorgu dzieci. Oraz o ich 50 dzikich koniach. Nagrodzony Kryształowym Niedźwiedziem na Berlinale 2010 film o rodzinie Maorysów żyjącej na łonie natury.
Nowa Zelandia. Bohaterami filmu są Peter Karena i jego żona Colleen, którzy żyją w górach, z dala od cywilizacyjnych zdobyczy. Codziennie starają się wpoić swoim dzieciom takie wartości, jak niezależność i odwaga oraz wytłumaczyć, na czym polega prawdziwe szczęście. Rodzina posiada niewiele dóbr materialnych. Za to wielu z nas może im pozazdrościć hartu ducha, sprawności fizycznej i wolności. Ich dzieci jeżdżą konno na oklep, polują i bawią się w lasach. Nieustraszone i nieokiełznane, są bardzo pewne siebie, a ryzyko czy strach jest im pojęciem obcym.
Kręcony w ciągu czterech lat dokument „Żyć na swoich warunkach” to intymny portret rodziny Maorysów – ich związku z naturą, walki z przeciwnościami losu, niezwykłej więzi z końmi i stosunku wobec społeczeństwa. Karenowie posiadali umiejętność „czarowania” codzienności, zamieniając trudności w sensowne i satysfakcjonujące życie, wolne od szumu cywilizacji i dóbr materialnych.
Żyć na swoich warunkach
http://www.alterkino.org/inne/zyc-na-swoich-warunkach/
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 09:51, 21 Maj '14
Temat postu:
życie jest piękne, gdy ma sens... gdy wiem, że istnieję dla kogoś i moja przyjemność w odczuciu jego przyjemności...
czy to w ogóle możliwe?
dla człowieka, który nie jest w stanie kochać bez warunku? i chce kochać tylko to co jest słodkie i piękne?...
bo gdy nie czuję w czymś przyjemności jest to brzydkie, złe, niedobre, krytykowane...
komu np. podoba się cierpienie?
a dzięki jego istnieniu wznosimy się w swoim rozumowaniu, zaczynamy dostrzegać to, co nie widoczne okiem...
ale na co to komu... niech inni se szukają sensu życia dla mnie piękne jest siedzieć na plaży i się opalać... czy tam przed telewizorem na kanapie... i jeszcze niech ktoś przyjdzie i mi umili czas... mmmm.... to jest przecież piękne! ) pozdr.
_________________ POCZUJ co dla ciebie ważne.
ZDROWIEDUCHA.PL <- Polecam!
Wysłany: 07:24, 18 Gru '14
Temat postu:
Przepraszam wyczulonych czytelników - to właśnie w tym temacie powinny być zamieszczone obydwa klipy, które przez własne roztargnienie zamieśćiłem w temacie polityka na wesoło to naprawdę powód do wstydu. Proszę o wybaczenie -wasz tokebit1.
_________________ */ Wróżę z fusów. Na księżycu. I to na pewno nie jest ziemski księżyc.
Wysłany: 17:31, 26 Sty '15
Temat postu:
68-letni Aleksander Doba, który na przełomie 2013/2014 roku jako pierwszy człowiek na świecie przepłynął kajakiem Ocean Atlantycki pomiędzy najbardziej oddalonymi jego wybrzeżami w Europie i Ameryce Północnej, został nominowany do prestiżowej nagrody National Geographic - Adventurer of the Year. To pierwsze takie wyróżnienie dla Polaka w dziesięcioletniej historii plebiscytu.
Aleksander Doba znalazł się w grupie 10 wyselekcjonowanych podróżników z całego świata, których dokonania w 2014 roku zdobyły szczególne uznanie jako niezwykły wyczyn eksploratorski. Zwycięzcę w tym plebiscycie wyłonią internauci, którzy od 6 listopada do 31 stycznia 2015 roku mogą każdego dnia oddać jeden głos na wybranego kandydata.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: « 1, 2, 3 »
Strona 2 z 3