To, że chcą zacząć wypłacać emerytury po śmierci delikwenta specjalnie mnie nie dziwi. Daje mi raczej do myślenia, żeby nie odkładać na emeryturę lecz do własnej kieszeni.
Baccalus napisał: |
Z jednej strony papież gorąco wspiera cesarza, z drugiej, cesarz ten niszczy kościół na terenie okupowanej Polski. |
Chodziło o to, że tworzyły się odłamy. Oddalone od Watykanu części kleru, żyły własnym życiem i często zaczęły się umacniać w siłę i uniezależniać od głowy, jak w przypadku Krzyżaków. Watykan użył wtedy całych swoich sił, żeby stłumić to w zarodku, zresztą i tak urośli już w siłę. Jeszcze trochę i albo staliby się niezależni albo ucięli łeb papieżowi i posadzili w Watykanie swojego.
Ciekaw jestem reakcji Watykanu i polskiego kleru, jeżeli faktycznie rząd polski odebrałby im dotychczasowe przywileje. Przewaga Palikota jest taka, że mają swoją gazetę i będą na bieżąco wszystkie decyzje sejmu ujawniać i krytykować. Dlatego jest ostatnio na tą gazetę taki atak w gazecie wyborczej. Chcą zniszczyć konkurencyjne media, które robią wyborczej koło dupy. Zobaczymy czy dadzą radę i jak to się skończy.