I tu proponuje obejrzeć najnowszy film o konsumpcjonizmie w najhardkorowszej postaci czyli USA. tytuł: What Would Jesus Buy niestety tylko angielski i znalazlem tylko na chomiku link na dole
http://chomikuj.pl/Filmochomik/DOKUMENTALNE+KONTROWERSJE/What+Would+Jesus+Buy
tytuł jest anagramem sloganu W.W.J.D czyli What Would Jesus Do w usa jest to popularny slogan swego czasu nawet w NBA gwiazdy koszykówki nosiły wstążki z WWJD. Ma on na celu przesd podjęciewm ważne j decyzji zastanowić się co by zrobił Jezus.
A propo religii, zauważyłem bardzo istotną sprawę: nawet dla laika spostrzeżenie jest oczywiste, że w krajach wysoko rzowinietych gdzie nie mareligii np. Francja, Szwecja, USA ci ludzię są puści, jakby nie mają żadnych refleksji, podróżowałem po tych krajach i miałem wrażenie, że rozmawiam z jakimiś kukłami, nie to żebym był nadwyraz religijny ale aż mi brakowało jakiejś refleksji na tych tempych mordach, żeby te grymasy zakłuciłą jakś istotna myśl... ah nieważne. Dla laików religijnych polecam na You Tube egzorcymzy Annielese Michel i w ogóle egzorcyzmy. Zadena nauka się nigy z nimi nie rozprawiła, a więc jeżeli isnieje zła strina musi być i dobra.
Ps. Wilki matematyk Pascala wyprowadziła dowód matematyczny :
Zakład Pascala (Gra Pascala) - rozumowanie przedstawione przez Blaise'a Pascala mające dowodzić, iż warto wierzyć w Boga. Pascal rozpatrzył dwa proste przypadki dotyczące istnienia Boga:
* Bóg istnieje i nagradza za wiarę życiem wiecznym.
* Bóg nie istnieje i nie istnieje życie wieczne.
Człowiek może wierzyć lub nie wierzyć w istnienie Boga. Jeśli wierzy, to traci życie doczesne (na rzecz modlitw i czynienia dobra) i otrzymuje życie wieczne, ale tylko w pierwszym przypadku. Jeśli nie wierzy, to zatrzymuje życie doczesne i traci życie wieczne. Pascal wywnioskował, że wiara bardziej się opłaca, ponieważ ryzykujemy tylko czas życia, który jest zazwyczaj krótki (człowiek żyje średnio około 70 lat), a nagrodą może być życie wieczne.