Voltar napisał: |
kiros poczytaj dokładnie czym zajmował się synod nicejski i jakie walki trwały w Imperium pomiędzy arianami a ortodoksami - po Konstantynie dwóch kolejnych cesarzy wyznawało arianizm a sam Konstantyn również przyjął chrzest w obrządku ariańskim
ewangelia jana to jedynie jeden z wielu poglądów na osobę Jezusa sporządzona i poprawiana kilkukrotnie przez biskupów efeskich, to że ktoś napisał że Logos był Bogiem (dosłownie jest na odwrót kai qeos hn o logos - I Bóg był Logosem) nie jest żadnym dowodem że Jezus Nazorejczyk był BOGIEM
ewangelie synoptyczne i listy pawłowe przedstawiają sprawę nieco inaczej, a w częściach teologicznych jezus nazywany jest synem człowieczym a nie synem bożym
w ewangelii marka jezus zaprzecza że jest bogiem
w ewangelii mateusza syn człowieczy jest podległy ojcu i nie ma tej wiedzy co ojciec
więc przyhamuj nieco w szerzeniu katolickiej propagandy
skoro wszyscy tak bardzo wierzyli w współistotność syna z ojcem to skąd te ciągły ruchy schizmatyczne zwieńczone antytrynitarną reformacją ? ano stąd że ewangelie synoptyczne są w wielu miejscach sprzeczne z katolicką dogmatyką, co częstokroć tuszuje się w tłumaczeniu lub interpretacji... |
a w którym momencie szerzyłem, katolicką propagandę (dziwne bo nie jestem katolikiem wg kryterkiów KRK).
czy w tym momencie gdy poprawiałem ewidentne historyczne fakty?
Jeśli ktos napisze , że 1 listopada 1939 roku USA napadły na Polskę, aj mu napiszę , że nie 1 listopada a 1 wrzesnia i nie USA ale Niemcy to rozumiem, że otrzymam kontrargument typu: "zamknij się! ważne ze ktoś na Polaków napadł w tym 1939 roku! reszta nie ma znaczenia!" Otóz chyba raczej ma..
Chyba nie czytałeś jednak ewangelii wg Marka skoro twierdzisz, że w ewangelii marka jezus zaprzecza że jest Synem Bożym Mr 14,60
Ewangelia wg św. Łukasza 1:35 twierdzi: „Anioł Jej odpowiedział: Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym”. W czasach biblijnych słowa „syn człowieczy” opisywały człowieka. Syn człowieczy jest człowiekiem.
Wiara w Trójcę jest wyznawana przez wszystkie Kościoły katolickie, prawosławne, oraz wszystkie główne wyznania wyrastające z nurtu reformacji takie, jak luteranizm, kalwinizm, anglikanizm, metodyzm i prezbiterianizm. Dogmat o Trójcy Świętej jest więc „centralną prawdą wiary teologii chrześcijańskie