|
Autor
|
Wiadomość |
kolo
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 11:45, 02 Gru '24
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 08:48, 04 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 04:47, 05 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 12:19, 05 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 13:45, 05 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 19:03, 05 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 10:13, 06 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
krycha
|
Wysłany: 15:17, 06 Gru '24
|
|
to też nadaje się do "idiokracji":
https://archive.ph/JQpo6#selection-941.10-2147.68
Cytat: | julita.tumidajewicz
Policjanci weszli do banku zwrócić 20 złotych. Zatrzymali dyrektorkę, bo odmówiła podania daty urodzenia
policja
04.12.2024, 06:00
Z pozoru błahe zadanie, jakie gdańskim policjantom zleciła prokuratura, zakończyło się awanturą w banku w centrum Gdańska. Funkcjonariusze zatrzymali, przeszukali i przewieźli na komisariat dyrektorkę placówki, bo odmówiła podania pełnych danych osobowych.
Pani Małgorzata jest dyrektorką oddziału jednego z banków w ścisłym centrum Gdańska. Ma 17 lat doświadczenia zawodowego. - Na przestrzeni lat wielokrotnie współpracowałam z policją i innymi służbami, które zgłaszały się do naszej placówki z różnymi sprawami. Nigdy nie było problemów - opowiada pani Małgorzata. Prosi o anonimowość i o nieujawnianie nazwy banku.
Wizytę, jaką złożyło jej dwóch funkcjonariuszy policji z komisariatu II komendy miejskiej, zapamięta jednak na długo. 9 października policjanci przyszli do banku, aby zwrócić banknot o nominale 20 zł, który, jako rzekoma fałszywka, był sprawdzany w śledztwie prowadzonym przez Prokuraturę Rejonową w Kościerzynie. Funkcjonariusze działali w ramach pomocy prawnej zleconej przez śledczych.
Awantura o kasę
Pani Małgorzata, jako zarządzająca placówką, podjęła rozmowę z policjantami na tzw. sali operacyjnej, gdzie przebywają pracownicy razem z klientami. W gabinecie odbywało się akurat spotkanie jednego z pracowników z klientem.
- Na początku rozmowy przedstawiłam się, miałam też przypiętą plakietkę ze swoim nazwiskiem - relacjonuje nasza czytelniczka. - Zaznajomiłam się ze sprawą i pomogłam im z tym, z czym przyszli. Zadzwoniłam do przełożonego. Okazało się, że policjanci trafili nie pod ten adres, który podała prokuratura, a pieniądze powinny zostać zwrócone w centrum obsługi gotówkowej. Zgodnie z procedurą bankową, nie mogłam przyjąć banknotu. Wtedy policjant zaczął być nerwowy.
Według relacji dyrektorki, funkcjonariusz podniósł wówczas głos i zaczął rozmowę, jak słyszymy, "z pozycji siły". Zażądał podania nazwiska, daty urodzenia oraz numeru PESEL. - Kiedy powiedziałam, że jestem w pracy i mam identyfikator, wówczas policjant stwierdził, że plakietkę mogłam przecież podrobić. A on potrzebuje danych, aby wpisać w dokumentach, kto odmówił odebrania banknotu.
- Nie chciałam podawać danych na sali, gdzie przebywało około siedmiu klientów, nie licząc pracowników. Tzw. "akwarium" było zajęte. Uważałam też, że policjanci nie mają żadnej podstawy faktycznej do tego, aby mnie legitymować. Świadomie odmawiałam podania pełnych danych. Wtedy policjant oświadczył, że zostaję zatrzymana na podstawie artykułu 65 Kodeksu wykroczeń, z powodu niemożliwości ustalenia mojej tożsamości. I że jedziemy na komisariat - słyszę od pani Małgorzaty.
"I jak się pani czuje?"
Policjanci, co prawda bez użycia kajdanek, wyprowadzili dyrektorkę z banku, a klienci zaczęli krzyczeć, że będą świadkami łamania prawa.
- Przed radiowozem policjant powiedział do swojej towarzyszki, aby mnie przeszukała. Zabrali mi torebkę i rzucili ją na fotel obok kierowcy - opowiada moja rozmówczyni. - W trakcie jazdy oznajmił jeszcze, że może mnie legitymować, bo przecież mogę być poszukiwana.
Na komisariacie dyrektorka banku spędziła około godziny. Policjanci ustalili pełne dane na podstawie dowodu osobistego kobiety. - W pewnym momencie wszedł pan, który przedstawił się jako zastępca komendanta komisariatu i złośliwie zapytał "jak się czuję" - skarży się gdańszczanka.
Po przesłuchaniu policjant oświadczył, że należy się mandat za niepodanie danych. Pani Małgorzata odmówiła jego przyjęcia, sprawa będzie rozpatrywana w sądzie. Kobieta złożyła także skargę do komendanta miejskiego policji oraz zawiadomienie do prokuratury o przekroczenie uprawnień przez funkcjonariuszy. - Byłam już przesłuchana. Czekam na dalszy bieg sprawy - słyszę od pani Małgorzaty.
Komendant: Policjanci działali prawidłowo
- Jesteśmy uczciwymi ludźmi, nigdy nie mieliśmy powodu, żeby skarżyć się na policjantów, ale żona została potraktowana jak przestępca - słyszę od męża pani Małgorzaty. - Byliśmy przekonani, że komendant miejski podzieli nasze argumenty.
Pismo ze skargą trafiło na biurko inspektora Sylwestra Mieszczaka, komendanta miejskiego Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku. Komendant uznał, że legitymowanie i zatrzymanie pani Małgorzaty było w pełni zasadne. Zgodził się jedynie z uwagą, że policjanci powinni mieć założone czapki, których nie mieli. Tożsame stanowisko wyraziło biuro prasowe komendy, odpowiadając na pytania "Wyborczej".
- Realizując postanowienie prokuratora, policjanci mieli obowiązek ustalenia danych osoby, która udzieliła informacji - przekazuje aspirant sztabowy Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku. Dodaje, że policjanci poprosili panią Małgorzatę, aby dane podała w miejscu, gdzie nie ma klientów, ale kobieta odmówiła.
- Pracownica placówki, z którą rozmawiali funkcjonariusze, pomimo wskazania podstawy prawnej i faktycznej oraz pouczenia o konsekwencjach, kilkukrotnie odmówiła podania swoich danych, a także okazania dokumentu tożsamości. W myśl obowiązujących przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, policja ma prawo zatrzymać sprawcę wykroczenia, jeżeli nie można ustalić jego tożsamości - informuje rzecznik.
Policja utrzymuje też, że sprawdzenie, co pani Małgorzata ma w torebce i kieszeniach, nie jest przeszukaniem. - Przed doprowadzeniem policjanci dokonali sprawdzenia prewencyjnego, które nie jest czynnością przeszukania. Po zatrzymaniu policjanci odpowiadają za bezpieczeństwo osoby pozbawionej wolności i muszą mieć pewność, że nie ma przy sobie niebezpiecznych przedmiotów. W takim przypadku nie sporządza się protokołu [z przeszukania] - oznajmia Chrzanowski. A okazania takiego dokumentu domagała się zatrzymana.
Rzecznik policji podkreśla też, że pani Małgorzata na komisariacie okazała dokument tożsamości, "choć wcześniej twierdziła, że nie posiada". Po odmowie przyjęcia przez dyrektorkę banku mandatu, policja sporządziła wniosek o jej ukaranie do sądu.
Policjanci interweniujący wobec pani Małgorzaty pełnią służbę w komisariacie II, tym samym, w którym pracują kryminalni będący bohaterami głośnego nagrania z legitymowaniem nastolatka na przejeździe kolejowym. Przypomnijmy: funkcjonariusze zażądali danych osobowych od młodego mężczyzny, który nagrywał przejazd tzw. pociągu retro. Wobec policjantów nadal prowadzone jest postępowanie wyjaśniające. |
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 19:14, 06 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 05:58, 07 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 15:28, 07 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 17:09, 07 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 20:04, 07 Gru '24
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zjiraback
|
Wysłany: 13:46, 08 Gru '24
|
|
Świetny temat. Robisz mega dobrą robotę! Żałuję, że nie trafiłem na ten wątek wcześniej.
Pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kolo
|
Wysłany: 09:36, 09 Gru '24