Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 22:58, 04 Lis '25
Temat postu:
po prostu kup jakieś rękawiczki chodź w rękawiczkach i problem rozwiązany _________________ Fahrenheit451 - piękna idea! Wszędzie pełno ogłupiających książek! (począwszy od tej najstarszej)
Nie zauważyłeś że z nudów zaczęłam oglądać wrestling bo tu się nic nigdy nie dzieje ? To najnudniejsze forum na świecie tak bardzo ssie że nowi użytkownicy się rejestrują... i nic nie piszą i to tak 1/4 nowych tak się zachowuje albo napiszą 5 postów przez całe swoje życie na tym forum i papa. Co jest w mózgach takich ludzi ?
"Jury duty to obowiązek zasiadania w ławie przysięgłych.
Wyrok “winny” lub “niewinny” w sprawach największego kalibru jest w Wielkiej Brytanii wydawany przez dwanaście losowo wybranych osób.
Pewnego pięknego dnia dostałam list, wzywający mnie do stawienia się w sądzie dnia takiego a takiego, o godzinie takiej, a takiej, żeby odbyć dwa tygodnie obowiązku jurysdykcyjnego. Wezwanym może być każdy dorosły rezydent wpisany na listę wyborców. Nie trzeba być nawet obywatelem. Wystarczy legalny pobyt. Wezwani wybierani są losowo spośród populacji. Można zostać wezwanym w swoim życiu więcej lub raz, można nie zostać wezwanym nigdy."
" "Jury duty" to obowiązek zasiadania w ławie przysięgłych lub udział w procesie jako sędzia przysięgły. Jest to publiczny obowiązek obywateli (zwłaszcza w krajach takich jak USA czy Wielka Brytania) polegający na dołączeniu do grupy ławników, którzy wspólnie decydują o werdykcie w sprawach sądowych, np. "winny" lub "niewinny". "
czy to nie absurd że decydują o werdykcie losowi ludzie ? widziałam to na filmach zawsze zastanawiałam się WTF ?
Ja bym mogła ławnikiem takim polskim zostać jest tyle różnych zawodów o których nic nie wiem.
"Ławnikiem może zostać obywatel polski, który ma ukończone 30 lat i nie przekroczył 70 lat, posiada co najmniej średnie wykształcenie, korzysta z pełni praw obywatelskich i ma nieskazitelny charakter. Kandydat musi również być zdolny do pełnienia obowiązków ze względu na stan zdrowia, mieszkać lub pracować w miejscu kandydowania od co najmniej roku. Ławnik uczestniczy w rozprawach sądowych w sprawach karnych i cywilnych, biorąc udział w wydawaniu wyroków na równi z sędziami zawodowymi. Jego głównym zadaniem jest ocena dowodów, ustalenie faktów oraz wniesienie perspektywy społecznej do procesu sądowego. "
Przecież to też kolejny zawód dla wtajemniczonych, ja tam nie mam z rodziny nikogo w sądzie i nawey nie wiedziałam za bardzo kim jest łąwnik i że każdy może zostać jak zbierze podpisy.
"Jak wspominaliśmy wcześniej, w ciągu roku może uczestniczyć w rozprawach tylko przez 12 dni co przekłada się na to ile zarabia ławnik. Czas ten można wydłużyć, jednak tylko z uwagi na ważne przyczyny. za jeden dzień pełnienia obowiązków ławnika obowiązuje rekompensata w wysokości 2,64% podstawy ustalenia wynagrodzenia zasadniczego sędziego, to jest około 212,21 zł. Dlatego też zazwyczaj pełnią ją osoby nazywane społecznikami, którym zależy na ideach i społeczeństwie.
Dodatkowo warto dodać, że jeśli ławnik zostanie powołany do wykonywania czynności w sądzie, pracodawca ma obowiązek zwolnienia go na ten czas z obowiązku pracy. Zachowuje on prawo do świadczeń ze stosunku pracy, ale nie ma prawa do wynagrodzenia."
co ?? tylko 2546,52 zł maksymalnie rocznie za to, ee to szkoda zachodu
spróbuj robić coś co lubisz(dobrze), a później dopiero pomyśl jak na tym zarobić.
Nie nie nie to droga to znienawidzenia pasji jak się robi to codziennie po 8 godzin taki grafik np. spoko zawód się wydaje jak ktoś lubi tworzyć rzeczy ale to i tak AI zaraz zastąpi i wcale nie jest fajne robienie tego do emerytury codziennie droga do znienawidzenia. Ja już nie znoszę księgowości dlatego będę to robić
Wiecie że jako obywatele macie prawo uczestniczyć w wyrokach ? uczyli tego w ogóle na WOSie ? miałam taki przedmiot kiedyś gówna tam uczą, w ogóle w szkołach niczego nie uczą
"Tylko w czterech krajach Unii Europejskiej w sądach orzekają wyłącznie sędziowie zawodowi. Obecność i udział sędziów niezawodowych w składach orzekających jest uznawane za najbardziej włączającą i bezpośrednią formę udziału społeczeństwa w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Twórcą idei powierzenia obywatelom prawa do sądzenia był Arystoteles. Pisał: „pojęcia obywatela w istotnej jego treści
nic bezwzględnie trafniej nie określa niż prawo udziału w sądach i rządzie” "
.
.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 13:39, 06 Lis '25
Temat postu:
A czemu 8 godzin? Masz wpojone że jedyne na co Cię stać to etat.
Wymyśl coś co wystarczy robić, nie wiem, 3 godziny dziennie.
Pierwszy mój pomysł, fotograf - ale taki co wymyśla scenografie i robi sesje tematyczne.
Przychodzi baba z dzieckiem i pyk 4-5 stówek jak robisz dobrze
Jak robisz chujowo to trzeba zrobić wiele tanich sesji i wtedy faktycznie będziesz dupić godziny.
Zrób dobrze
A o ławnikach wiem. To robota dla społeczniaków, takich wiesz, to w starostwie jest radym, to tu jest sołtysem, ziarnko do ziarnka i się zbiera że jakoś da się tak żyć.
Z fotografem sesyjnym można by to zgrać.
kloaka psioczy na sądy cały czas... ale że sam może zostać ławnikiem i że może coś zmienić choćby minimalnie już nie pomyślał. Przecież on nic nie robi to może zostać.Brak ławników spowolni sądy w 2026 r.jeszcze bardziej Ja tam nigdy nawet w sądzie miałam jakiś proces online lol za niezapłacenie kary za bilet ale nawet nie wiedział że się odbył
Ale praca na etat i księgowość to najbardziej nudny, stabilny zawód na świecie. Nie chce mi się dłużej użerać, zresztą całe życie się użeram z czymś a tu umowa dzieło na jakiś czas, tu sobie dorobię tu coś innego babrać się latami tylko dlatego żeby robić coś co w miarę lubisz to niestety nie dla mnie także ja sobie spokojnie w księgowości będę gnić, czas na zmiany
Dla ciebie Pyszczooś tylko Kontrwywiad, będziesz wtedy stalkowała takich kloaków, albo Policja, wtedy będziesz zajmowała się różnymi zwyrodnialcami, pedofilami i innymi zjebami.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: « 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz moderować swoich tematów