Piszę dopiero teraz, bo naspamiłem i limit nie pozwolił więcej.. A dopiero teraz znów mam dostęp do swojego komputera.
--------------------------------------
Yamakusa, okej. Nie zrobię tych vlepek ale podsunę pomysł jak mogą być zrobione.
Pomyślmy... najbardziej znaczącą grupą w tym kraju są młodzi ludzie. Jest ich dużo, są w trudnej sytuacji, mają (jeszcze) otwarte umysły i łatwo chłoną nowe idee. Miejsca rozlepiania: akademiki (już wspomniane), uniwersytety i akademie, wydziały (a tych jest często w pizdu porozrzucanych po całym mieście), licea, technika (tak to się odmienia?), nawet gimnazja (ważne żeby młodzi natknęli się na idee stosunkowo wcześnie). Najróżniejsze placówki edukacyjne to że tak się wyrażę "naturalne siedlisko młodych".
No dobra, wchodzimy w temat. Czym się zajmujemy? Teoriami spiskowymi? Teorie to za słabo, trzeba nam solidnej podstawy. Prawda? Okej, ale pic or didn't happen. Jak mamy umieścić jakiekolwiek dowody na małej karteczce?
Podzieliłbym vlepki mojego pomysłu na dwie kategorie:
I. Twarda rzeczywistość
1. Czy polski rząd naprawdę jest polski? (widok jakiegoś znanego polityka obmacującego innego) - mają się nasunąć wątpliwości, osoba która to przeczyta powinna wpaść mimowolnie w autorefleksję.
2. Gdzie te pieniądze? (wysoko pretensjonalny ton)(tu jakaś statystyka ile forsy idzie do skarbu państwa, a ile jest faktycznie wydawanych)
3. Czy ty też wyjeżdżasz szukać lepszych warunków życiowych? (na zdjęciu cokolwiek co kojarzy się z trudnymi warunkami życiowymi, albo rzesze młodych spakowanych z torbami i walizkami)
4. Masz zamiar zbudować dom, znaleźć pracę, założyć rodzinę? Teraz jest świetna okazja: polski rząd obniżył podatki na bilety lotnicze! (posiliłem się na dowcip, ale raczej nie mam do tego talentu
)
Ogólnie zasada jest taka, że pytania prowokują do refleksji. Sentencje stwierdzające zamykają temat (a my nie chcemy żeby ktoś przeczytał, podumał i zapomniał).
II. Odległa utopia. Czyli wszystkie te finezyjne i fikuśne wizje jak mogła by wyglądać rzeczywistość gdybyśmy ją wzięli w łapy.
1. Dlaczego płacisz podatki, na planecie na której się urodziłeś? (w miarę duża czytelna czcionka, podcieniowania tak aby można ja było odczytać na tle naszej pięknej Ziemi) - vlepka na jasnym tle (bo sama jest ciemna).
2. Marzenia w zasięgu ręki, obudź potencjał swojego umysłu (jakaś futurystyczna grafika) (zdaję sobie sprawę, że trochę zalatuje tym tym, niu ejdżem czy inną sektą, ale tu chodzi tylko o to aby siać ziarno)
3. Człowiek osiągnął tak wiele na przestrzeni technologii i wiedzy. Dlaczego jednak ciągle pozwalamy na wojny? (obraz ofiar wojennych)
4. Dlaczego władza decyduje o twoim życiu? (wymowna byłaby grafika człowieka skutego kajdanami i mającego nad sobą jakiegoś nadzorcę)
A inne grupy? Zapracowana klasa średnia, robole dla których polityka to abstrakcja, emeryci którzy chcą tylko na leki? Zauważcie że ci ludzie z trudem budują/zbudowali spokój który chcą zachować. Mają może pracę, zasiłek, doświadczyli w życiu tyle trudów, że są styrani jak szmata, chcą tylko spokoju i będą grzeczni. Oni nie dokonają przemiany. I nie mam tu na myśli krwawą rewolucję, ale mówienie stanowczego "nie" dla współpracy w zbrodniczym systemie. Oni nie mieliby na to jaj, za dużo mogą stracić.
------------
Ogólnie muszę ci przyznać rację że nie jest to taka prosta sprawa. A może to dlatego że próbuję zrobić coś perfekcyjnego, co będzie jak uderzenie młotem kowalskim w łeb? No cóż, powodzenia.
p.s. widziałem niedawno plakat "Głosuj na kogo chcesz. I tak my będziemy rządzić" - na obrazku jakieś bankstery z wymownym $ na piersi
Bo trzeba siać, siać, siać..