|
Autor
|
Wiadomość |
Bimi Site Admin
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 18:09, 01 Sty '19
Temat postu: |
|
|
W Niemczech panuje konsensus: wprowadzenie stawki minimalnej za godzinę pracy cztery lata temu nie zaszkodziło. Wprawdzie ubyło blisko 80 tys. nisko płatnych miejsc pracy, ale wakatów wciąż jest 1,2 mln. Dlatego od 1 stycznia 2019 roku stawka minimalna znów poszła w górę.
Mindestlohn - czyli niemiecką stawkę minimalną za godzinę pracy - wprowadzono 1 stycznia 2015 roku przy akompaniamencie żywych protestów pracodawców. Początkowo wynosiła 8 euro i 50 centów, po roku została podniesiona do 8,84 euro.
Najgłośniejsze veto dochodziło z szeregów przedstawicieli branż, w których płacono 5 euro za godzinę i mniej: przede wszystkim hotelarstwa i gastronomii. Na sztandar wzięto ogórki spreewaldzkie, kultowy regionalny wyrób. Kto oglądał film "Goodbye, Lenin", z pewnością pamięta scenę, kiedy wybudzona ze śpiączki już po upadku muru berlińskiego kobieta właśnie ogórki ze Spreewaldu wymienia jako jeden z pierwszych produktów, których pragnie spróbować.
http://wyborcza.pl/7,155287,24320434,jes.....oxWyboImg1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 18:33, 01 Sty '19
|
|
Płaca minimalna jest dziś wręcz niezbędna.
Ważne jest by była egzekwowana.
Dla informacji, w UK zmienił się system płacy minimalnej.
Kiedyś ustalono ją na posiedzeniu trójstronnym, w marcu i obowiązywała od października, teraz zmieniła nazwę na National Living Wage. Sprytny zabieg, bo nie ma już minimum wage.
Tak czy inaczej, National Living Wage zmienia się od 1 kwietnia. Obecnie wynosi 7.83 od 1 kwietnia tego roku będzie to 8.23 za godzinę.
Konserwy (prawica) wprowadzili też, zróżnicowanie co do wieku pracownika, tak więc ktoś kto ma 25 lat zarabia minimum 7.83 a ten co ma 24 lata i robi dokładnie to samo, ma płacone 7.38
Nie wiem na ile polega różnica w wieku 25 a 24 lata... Zyski są na pewno nie do pogardzenia.
ocenia się, że obecnie w UK, płaca zapewniająca minimalne potrzeby - to 10 funtów na godzinę, i kilku pracodawców to płaci - np. niemiecki Aldi:)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 18:50, 01 Sty '19
|
|
interesujące, co już szeroko poruszaliśmy w tym wątku, jak pracodawcy/przedsiębiorcy/biznesmeni zawsze płaczą, że praca minimalna zwiększa bezrobocie i przez to jest niekorzystna nie tylko dla gospodarki, ale też dla samych pracowników.
to trochę tak jakby właściciele zwierząt postulowali, że przepisy o ochronie zwierząt (m.in. nakazujące że trzeba swego gada karmić, poić i zapewnić mu bezpieczne schronienie) są dla tych zwierząt niekorzystne.
więc zdaje się, że nasze społeczeństwo ma jeszcze wiele do nadrobienia, nim zacznie postrzegać drugiego człowieka co najmniej jak to zwierzę.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 19:08, 01 Sty '19
|
|
Bimi napisał: | interesujące, co już szeroko poruszaliśmy w tym wątku, jak pracodawcy/przedsiębiorcy/biznesmeni zawsze płaczą, że praca minimalna zwiększa bezrobocie i przez to jest niekorzystna nie tylko dla gospodarki, ale też dla samych pracowników.
to trochę tak jakby właściciele zwierząt postulowali, że przepisy o ochronie zwierząt (m.in. nakazujące że trzeba swego gada karmić, poić i zapewnić mu bezpieczne schronienie) są dla tych zwierząt niekorzystne.
więc zdaje się, że nasze społeczeństwo ma jeszcze wiele do nadrobienia, nim zacznie postrzegać drugiego człowieka co najmniej jak to zwierzę. |
Efekty lansowania polityki hasła "robta co chceta".
I twierdzenia, ze "niewidzialna ręka rynku" załatwi sprawę. To nadal w Polskim społeczeństwie funkcjonuje.
Zobacz jakie oburzenie wywołuje program 500+
Nie dziwię się, ze z Polaków można zrobić co się tylko komu podoba i, ze faszyzm tak łatwo trafia w Polsce.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 19:33, 01 Sty '19
|
|
goral_ napisał: | Efekty lansowania polityki hasła "robta co chceta".
I twierdzenia, ze "niewidzialna ręka rynku" załatwi sprawę. To nadal w Polskim społeczeństwie funkcjonuje. |
Coś takiego jak wolna ręka rynku nie istnieje, to tylko sprytny zabieg marketingowy mający przekonać naiwnego odbiorcę, że w wolnym rynku nikt nie manipuluje, nie reguluje i nie ingeruje w rynek, co jest nie prawdą bo owa ingerencja zachodzi na poziomie nieoficjalnym, tzn. regulacji rynkowych nie stanowią jawne ustawy czy dekrety państwowe, a zmowy korporacyjne za zamkniętymi drzwiami.
Wolny rynek to idealny system dla wszelkiej maści beztroskich idiotów, drobnych cwaniaczków, szumowin i ludzkiego bydła, bo to system który stwarza iluzję wolności i swobody, przy ślepym i naiwnym przekonaniu pewnych jednostek o własnej sile i pozycji w tym akwarium pełnym rekinów.
_________________ Stagflacja to połączenie inflacji i hiperinflacji ~ specjalista od ekonomii, filantrop, debil, @one1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
de93ial
|
Wysłany: 19:56, 01 Sty '19
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 20:45, 01 Sty '19
|
|
de93ial napisał: | Książkę czytaj. |
Jaką książkę? Na pewno więcej ich w życiu przeczytałem niż ty, i nie sądzę by była jakaś książka która by mnie przekonała, że wolny rynek, austriacy, bankokracja, Kochy, Rockefelery i Rothschildy to samo dobro... Zapewniam cie, że takiej książki nie ma
_________________ Stagflacja to połączenie inflacji i hiperinflacji ~ specjalista od ekonomii, filantrop, debil, @one1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 20:52, 01 Sty '19
|
|
@deial
To żeś głupi i naiwny to tylko i wyłącznie twoja brożka... Dopóki nie zaczynasz robić za nauczyciela. Naczytałeś się literatury ezoterycznej z której zrozumiałeś trzy po trzy, doprawiłeś pseudo-wolnościowymi bajdułami dla naiwnych gojów których zapewnia cie, sami Żydzi i Anglo-sasi nie przestrzegają, mimo że są ich autorami, i na podstawie tego stworzyłeś sobie qazi-ideologię na fundamentach z papieru. Skończ waść, wstydu sobie oszczędź
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Forged
|
Wysłany: 09:45, 02 Sty '19
|
|
To co nazywane jest "niewidzialną ręką wolnego rynku" to tylko talmudyczny bełkot dla przygłupich Gojów.
Jedyne co w tym mafijnym, kryminalnym i kryminogennym, złodziejskim systemie istnieje, to
Wolna (od odpowiedzialności karnej) złodziejska, parchata, ręka niewidzialnego (dla Gojów), koszernego rynku.
_________________ "Demokracja niesie wyłącznie piękne słowa ale ani pracy ani chleba." - Labadine
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
de93ial
|
Wysłany: 22:01, 02 Sty '19
|
|
Krótka i wybiórcza pamięć czy zwykła amnezja?
Jakiś rok temu odgrażałeś się, że przeczytasz pewną konkretną książkę, a potem - jak sam to ująłeś - napiszesz "artykuł" po którym miało pójść w pięty. I co? Ani dowodów na to, że przeczytałeś nie widać ani tekstu też, że o piętach nie wspomnę. Wiesz jak nazywa się człowieka, który mówi jedno a robi drugie? Hipokryta.
Przestań nim być Azyren i może zacznę poważnie traktować twe wypowiedzi. A jak inni chcą cię słuchać to niech przynajmniej wiedzą z jakiego rodzaju osobnikiem mają do czynienia. Każdy sam sobie wybiera źródła z jakich czerpie i sam je weryfikuje, czego nie robisz i dowiodłeś tego wiele razy na tym forum.
O takich osobnikach zwykło się drzewiej mawiać "wyżej sra niż dupę ma".
_________________ http://www.triviumeducation.com/
Punkt startowy dla wszystkich.
http://trivium.wybudzeni.com/trivium/
Wersja PL
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 00:34, 03 Sty '19
|
|
de93ial napisał: | Krótka i wybiórcza pamięć czy zwykła amnezja?
Jakiś rok temu odgrażałeś się, że przeczytasz pewną konkretną książkę, a potem - jak sam to ująłeś - napiszesz "artykuł" po którym miało pójść w pięty. I co? Ani dowodów na to, że przeczytałeś nie widać ani tekstu też, że o piętach nie wspomnę. Wiesz jak nazywa się człowieka, który mówi jedno a robi drugie? Hipokryta.
Przestań nim być Azyren i może zacznę poważnie traktować twe wypowiedzi. A jak inni chcą cię słuchać to niech przynajmniej wiedzą z jakiego rodzaju osobnikiem mają do czynienia. Każdy sam sobie wybiera źródła z jakich czerpie i sam je weryfikuje, czego nie robisz i dowiodłeś tego wiele razy na tym forum.
O takich osobnikach zwykło się drzewiej mawiać "wyżej sra niż dupę ma". |
Nie czytam byle gówna, i mówiłem że może przeczytam co tam Ayni powypisywała, ale w sumie wystarczy mi wiedza że była zwyrodniałą i amoralną żydówą i adoratorką pewnego seryjnego mordercy (jakbyś poznał bliżej jej życiorys to byś wiedział o czym mówię). Nie muszę czytać Mein Kampf by wiedzieć, że Hitler był zbrodniarzem wojennym, tak i lektura jakiejś tam książeczki Ayn Rand nie jest mi do niczego potrzebna, skoro znam jej biografię i wiem jak bardzo skurwiała a to osoba.
Swoją drogą, dobrze że mi o tym przypomniałeś. Ja mam trochę taka tendencje do zaczynania jakichś prac, a potem zostawiania ich w połowie, niedokończonych, i zabierania się za coś innego jeśli akurat w trakcie jakiś temat mnie bardziej zainteresuje. Trochę jak Leonardo Da Vinci, tez miał ta przypadłość, dlatego ma on na koncie wiele niedokończonych dzieł, planów, bo jak coś tworzył i nagle go naszła wena, pasja, zauroczenie nad czymś innym, to zostawiał to co robił i zaczynał coś nowego. Analogicznie, ja kiedyś dokładnie analizowałem temat Ayn Rand, ale w trakcie zgłębiania tego tematu zafascynowało mnie co innego i porzuciłem go.
Ale ty się debialku nie bój, co się odwlecze, to nie uciecze, i na pewno do tematu jeszcze wrócę. Zajmę się tą twoją wyzutą z moralności idolką
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 00:39, 03 Sty '19
|
|
Zresztą taki nadmuchany jak ryba fugu riserczer, filtrator, i ekspert od ANALizy i szukania prawdy, jak ty @deial, powinien o tym o czym mówię wiedzieć
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
bordowy
|
Wysłany: 01:55, 03 Sty '19
|
|
W sprawie płacy minimalnej to polecam artykuły i analizy ekonomistów heterodoksyjnych.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 15:52, 03 Sty '19
|
|
Tylko Michael Hudson. Z forumowych perełek Kaczafi i p.e.1984.
_________________ "Uwielbiam good why'a" - chemicloo
"Aj waj, wypunktował mnie. Lecę po ratunek do gei" - chemicloo vel WZBszambo alias szeklan itp.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
de93ial
|
Wysłany: 22:37, 03 Sty '19
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 06:40, 04 Sty '19
|
|
bordowy napisał: | W sprawie płacy minimalnej to polecam artykuły i analizy ekonomistów heterodoksyjnych. |
Co to jest "ekonomista heterodoksyjny"?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 15:13, 04 Sty '19
|
|
np. patrz wyżej
_________________ "Uwielbiam good why'a" - chemicloo
"Aj waj, wypunktował mnie. Lecę po ratunek do gei" - chemicloo vel WZBszambo alias szeklan itp.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 19:47, 04 Sty '19
|
|
goral_ napisał: | bordowy napisał: | W sprawie płacy minimalnej to polecam artykuły i analizy ekonomistów heterodoksyjnych. |
Co to jest "ekonomista heterodoksyjny"? |
zapewne ortodoksyjny heteroseksualista interesujący się ekonomią.
czyli przeciętny polak
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|