pszekombinator napisał: |
-przez cały okres trwania Imperium Rosyjskiego konflikty etniczne były zjawiskiem nieznanym.Były,jak wszędzie,konflikty o charakterze socjalnym,ale etnicznym czy religijnym-nigdy.W przed rewolucyjnej Moskwie było więcej meczetów niż we wspólczesnej.Zarazę waśni etniczno religijnych zasiali tam Anglicy.Był to jeden z elementów tzw Wielkiej Gry którą na początku ZSRR Anglicy "robili" rękami Polaków a po jego (ZSRR) upadku robią do dziś. |
No nie kurwa wcale i w ogóle w prześwietnym caracie ruskim żadnych konfliktów religijnych i etnicznych nie było. A zbrojne działania tarikatu sufickiego Nakszbadijja na Kaukazie? Powstanie Mansura w XVIII wieku, powstanie Bejbułata Tajmijewa i Muhammada al-Jarego w Czeczenii i Dagestanie czy powstanie Szamila w XIX wieku, i inne zbrojne wystąpienia Nakszbandijja i mirunidów a potem również sunnitów na Kaukazie? Zbrojne powstania tarikatu Nakszbandijja w Azji środkowej, Baszkirii i Tatarstanie. Pogromy Tatarów nadwołżańskich i eksterminacja rdzennych ludów Syberii w tym Jakutów, Jukagirów, Chantów, Mansów, Koriaków, Czukczów, Samojedów i Ewenków wraz z niejednokrotnymi próbami ich siłowej chrystianizacji i rusyfikacji? Odwieczny konflikt Alańsko-Gruziński o kaukaskie przełęcze podsycany przez Carat w celu realizowania polityki dziel i rządź. Celowe osiedlenie przez Cara Osetyńców w dzisiejszej Południowej Osetii w celu szczucia Osetyńców na Gruzinów mimo że ziemie płd Osetii od wieków były rdzennie Gruzińskie. Celowe osiedlanie przez Cara kozaków w dolinach i dorzeczach Kałki i Tereku i szczucie ich na autochtonów. Krwawo tłumione bunty kozackie z okresy XVII-XIX wieku. Wyniszczenie narodów Ingrii i Iżerii oraz próby wyniszczenia innych Ugro-Finów. Konflikty religijne i podsycane przez Ochrane pogromy na Żydach oraz antyjudaistyczne i antykatolickie dekrety i ukazy carskie. Papierowy propagandzista bez szkoły i z dziurą w skarpetkach. Do szkoły pszek.
Ordel napisał: |
Akurat @pszek , ( czy ktoś się z nim zgadza czy nie ) jest jedyną osobą za którą "tęskni" ta inteligentniejsza część forumowiczów |
Nie pochlebiaj sobie. Nie jesteś wcale inteligentniejszą częścią tego forum. Ale przyznam szczerze że też chciałbym żeby @pszek wrócił bo nie lubię niedokończonych sporów i marzy mi się konfrontacja z nim i ostateczne dobicie tego duginowskiego pomiota. Tak, jestem w pewnym sensie sadystą (sprawia mi przyjemność dewastowanie takich typów jak pszek czy kombi) i chciałbym go dobić dlatego mam nadzieję że wróci na to forum.