|
Autor
|
Wiadomość |
franek12
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:30, 19 Kwi '08
Temat postu: Bałwan ekonomiczny znow atakuje. Schlodzic umysł... |
|
|
http://www.dziennik.pl/gospodarka/articl.....eform.html
Cytat: | Nie chodzi o to, by z Polski z dnia na dzień robić Szwajcarię, ale by systematycznie poprawiać kondycję gospodarki. Na razie rośnie ona w imponującym tempie 5-6 proc. Na jak długo starczy jej siły? Balcerowicz pyta: "Czy możemy się tak rozwijać przez 20-40 lat?"
Ostrzega: "Tak jak zdarzają się przyjemne niespodzianki - a taką był szybki wzrost przez ostatnie trzy lata - tak zdarzają sięteż niespodzianki przykre".
"Co trzeba zrobić, by Polska stała się gospodarczym tygrysem?" - pyta Balcerowicz. Przeprowadzić najważniejsze reformy:
• znieść przywileje emerytalnych dla wszystkich bez wyjątku, "łącznie z baletnicami, górnikami, mundurowymi, nauczycielami". A jak jest teraz?
Wprawdzie minister pracy Jolanta Fedak chce, aby prawo do wcześniejszej emerytury od 2009 r. miały tylko osoby pracujące w najtrudniejszych warunkach, czyli ok. 140 tys. osób, ale do tej pory nie przedstawiła projektu ustawy.
• przeprowadzić prywatyzację. "Jeżeli sprowadzi się ona do drobnicy, to właściwie nie będzie prywatyzacji" - mówi Balcerowicz. Wymienia, czego państwo powinno się pozbyć: m.in. całej energetyki, górnictwa węglowego, KGHM, PKO BP, PGNiG. Balcerowicz przestrzega przed nadużywaniem pojęcia "strategiczny". "To słowo nic nie znaczy, a jest używane jako alibi, aby zachować dominację polityków nad firmami, co zawsze dla ludzi źle się kończy" - mówi. Co na to rząd? Wprawdzie zapowiada prywatyzację ponad 700 państwowych firm, ale z ogłoszeniem planu wciąż zwleka. Owszem, chce sprzedawać, ale resztki swoich udziałów, natomiast na pewno nie wielkie firmy czy całe branże.
• uzdrowić ochronę zdrowia. Balcerowicz: Źle zarządzane szpitale są złe dla podatnika i niebezpieczne dla pacjenta. Jak ten problem chce rozwiązać rząd? Nie ma na to pomysłu. Zamierza przekształcać szpitale w spółki, ale pozostawić je pod państwową kontrolą.
• zreformować szkolnictwo i edukację. "Prawdziwa reforma powinna obejmować także reformę czesnego. Nie znam liczącej się w skali światowej uczelni finansowanej głównie z budżetu" - mówi Balcerowicz. Rząd ma na ten temat inne zdanie: premier Donald Tusk zapowiada, że nie będzie odpłatności za studia dzienne.
Te postulaty według Balcerowicza będą testem prawdy dla obecnego rządu. Pozwolą one sprawdzić, z jakimi ministrami mamy do czynienia, na ile różnią się oni od poprzedniej ekipy.
Michał Boni, minister w kancelarii premiera, który uczestniczył w debacie FOR i "WSJ Polska", zapowiada, że kończy się etap, w którym ministrowie zgłaszali tylko swoje oczekiwania wobec budżetu państwa. Teraz otrzymają listę zadań. Boni przyznaje: "Setki przepisów trzeba uciąć". |
skad sie tacy bezwstydnicy biora?
porzadzil sobie, popomagal swoja fundacja... wypad marksistowski dziadku, miejsce dla mlodych wkoncu zrob
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Łukasz555
|
Wysłany: 23:42, 19 Kwi '08
Temat postu: |
|
|
Balcerowicz ma głowę na karku. Jego plan był bardzo dobry jak na tamte czasy i częściowo się powiódł. Mówię częściowo, bo pierwsza faza reform została zrealizowana, ale plan jako całość nie do końca. Powód? Prozaiczny i oczywisty. Szanowny Pan Prezydent zawetował ustawy. Kto mu to doradził? Nie wiem, może ktoś z Was wie.
Wiele osób krytykuje Balcerowicza kompletnie nie mając pojęcia o jego działalności, a ściślej o jego projektach reform gospodarczych. Jak już ktoś chce krytykować, niech robi to merytorycznie. Mówiąc kolokwialnie - żal za dupę ściska. Cudów nie ma. Ekonomia się kłania.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
franek12
|
Wysłany: 08:58, 20 Kwi '08
|
|
zal dupy mi nie sciska, ekonomia sie nie klania. tak balcerowicz to guru, tak...
mimo to pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Łukasz555
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jabba
|
Wysłany: 13:00, 20 Kwi '08
|
|
Łukasz555 napisał: |
a Balcerowicz to nie żaden guru, to samo zrobiłoby wielu ekonomistów w Polsce w tamtym okresie, gdyby tylko mieli swobodę działania |
No pewnie że nie żaden guru. A ten niby jego cudny plan to w rzeczywistości plan Sachs'a słynącego z tego że każdą gospodarkę potrafi rozpiździć
Poniżej cytacik z wiki
Kod: | Po sukcesach gospodarczych reform w Polsce, Sachs doradzał też Jugosławii i Rosji, |
No czemu w Jugosławii nie wyszło to wiemy. Trudno rozwijać gospodarkę pod amerykańskimi bombami. Ale gospodarkę Rosji to on rozwalił nawet lepiej niż naszą. Putinowi naprawa tego wszystkiego zajęła 10 lat.
A wracając do Balcerowicza to zwykły tuman i bandyta który na pewno w wolnej Polsce znajdzie swoją gałąź.
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Pablo-ya
|
Wysłany: 13:28, 20 Kwi '08
|
|
Łukasz555 napisał: | Wiele osób krytykuje Balcerowicza kompletnie nie mając pojęcia o jego działalności |
No to wyobraźmy sobie jak by krytykowało gdyby to pojęcie miało.
Łukasz555 napisał: | Balcerowicz ma głowę na karku. |
Ooo tak, jak każdy żyd wie jak wycyckać naiwnych Polaczków na fure kasy. Takiego oszusta w Polsce przy władzy jeszcze nie było i długo nie będzie. Jeżeli to nazywasz posiadaniem głowy na karku to...
Wszyscy śmieją się z Leppera i jego hasła: ,, Balcerowicz musi odejść" a tek na prawdę to gówno wiedzą, co Lepper miał na myśli.
Zresztą rozmowa na ten temat już była: http://tnij.org/a2kt
_________________ http://fa.most.org.pl/obrazki/bannery/logo.jpg
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 15:48, 20 Kwi '08
|
|
nóz mi się w kieszeni otworzył jak zacząłem czytać wypociny tego bałwana gospodarczego co gospodarakę schładzał w latach 1997-2000...
może jeszcze sprywatyzować wojsko i policję, i bank centralny
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 20:46, 20 Kwi '08
|
|
Nie wiem, dlaczego o Balcerowiczu musimy rozmawiać w dziale "Polska i Polacy".
Mnie na widok tej globalistyczno-żydowskiej szuji po prostu mdli. Jednego tylko nie mogę zrozumieć - jak to się stało, że "Solidarność" po roku 1989 otworzyła "parasol ochronny" nad tym byłym lektorem ekonomicznym KC PZPR i nikt jakoś nie protestował, a może nawet nikt nie wiedział kim on był przedtem?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
franek12
|
Wysłany: 08:31, 21 Kwi '08
|
|
Easy_Rider napisał: | Nie wiem, dlaczego o Balcerowiczu musimy rozmawiać w dziale "Polska i Polacy".
|
tak mi sie zalozylo na szybko temat w tym dziale
Easy_Rider napisał: | Mnie na widok tej globalistyczno-żydowskiej szuji po prostu mdli. Jednego tylko nie mogę zrozumieć - jak to się stało, że "Solidarność" po roku 1989 otworzyła "parasol ochronny" nad tym byłym lektorem ekonomicznym KC PZPR i nikt jakoś nie protestował, a może nawet nikt nie wiedział kim on był przedtem? |
kasa, interesy, stolki. jak lumpoploretariat zobaczyl gory szmalu to zapomnial o idealach solidarnosci, pierwszej solitarnosci ma sie rozumiec...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Cortez
|
Wysłany: 14:21, 21 Kwi '08
|
|
Hmm, a moglibyście dać jakieś materiały na temat pracy, reform Balcerowicza? Bo ja się w ogóle nie orientuje, narazie nie jestem ani za, ani przeciw.
_________________ "Sekretarz generalny ONZ, Kofi Annan mówi, że nie widzi żadnych powodów dla, których należałoby zaatakować Irak. A ja widzę ich aż pięć: Shell, Exxon, Mobil, Texaco i BP." - Jay Leno
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
cyrax
|
Wysłany: 07:50, 23 Maj '08