Jak rozpoznać, że produkt zawiera dodatek owadów? Szukaj tych słów na etykiecie
W styczniu tego roku dopuszczono do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej mąkę ze świerszczy. To jednak niejedyne owady, które mogą być dodatkiem do żywności – gatunków jest aż cztery. Jak rozpoznać, że produkt zawiera dodatek owadów? Taka informacja powinna pojawić się na etykiecie.
W Europie owady mogą być składnikiem żywności już od 2021 roku – to wtedy Unia Europejska zezwoliła na dodawanie do produktów żywnościowych dwóch ich gatunków. W tym roku lista dopuszczonych do spożycia owadów jeszcze się rozszerzyła – znalazł się na niej kolejny owad, a także nowy produkt, jakim jest mąka ze świerszcza (odtłuszczony proszek ze świerszczy). Lista produktów, w których mogą się znaleźć owady jest długa. Jeśli nie chcemy jeść produktów zawierających takie składniki (lub przeciwnie: właśnie chcemy), warto wiedzieć, jak je rozpoznać. Informacja powinna znaleźć się na etykiecie. Czego szukać?
Jakie owady mogą być dodawane do żywności?
Jak można przeczytać na rządowej stronie, Unia Europejska dopuściła do sprzedaży w Europie tzw. nową żywność. To m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE. Są nimi właśnie owady. Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu.
W unijnym wykazie nowej żywności znajdują się aktualnie 4 rodzaje owadów:
mącznik młynarek – mrożony, suszony i sproszkowany
szarańcza wędrowna – mrożona, suszona i sproszkowana
świerszcz domowy – mrożony, suszony i sproszkowany
pleśniakowiec lśniący – mrożony, pasta, suszony i sproszkowany.
W wykazie nowej żywności wskazano m.in. warunki jej stosowania oraz dodatkowe wymagania dotyczące etykietowania.
W jakich produktach mogą znaleźć się owady?
Mąka ze świerszcza domowego i z szarańczy wędrownej oraz sproszkowane larwy mącznika młynarka mogą być składnikiem wielu produktów, dostępnych w sklepach. Można je znaleźć zwłaszcza w takiej żywności jak:
batoniki zbożowe
chleb i bułki
przetworzone zboża i płatki śniadaniowe
płatki owsiane
makarony
zupa
pizza
przekąski, np. chipsy, krakersy lub paluszki
masło orzechowe
przetwory mięsne
produkty wegetariańskie
produkty mleczne, np. jogurty
czekolada.
Więcej:
https://zdrowie.radiozet.pl/w-zdrowym-ci.....zie-owadow