|
Autor
|
Wiadomość |
dino2008
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 20:22, 28 Wrz '08
Temat postu: Porwany Polak w Pakistanie - akcja GROMU |
|
|
natknąłem się na taki temat:
Cytat: | Jednostka specjalna GROM dysponuje możliwościami uwolnienia Polaka porwanego w Pakistanie - powiedział twórca i dwukrotny dowódca GROM gen. bryg. Sławomir Petelicki.
Około 6 rano w okolicy wsi Pind Sultani uzbrojeni napastnicy uprowadzili na północy Pakistanu polskiego inżyniera. Dwaj pakistańscy kierowcy i ochroniarz towarzyszący Polakowi zostali zastrzeleni. Nie wiadomo, kim są porywacze i jaki był cel ich działań. Porwany to inżynier, pracownik Geofizyki w Krakowie.
Odbicie zakładników jest najtrudniejszą operacją antyterrorystyczną, w której liczy się ogromna precyzja - zaznaczył Petelicki. Na świecie jest niewiele jednostek o takim poziomie, który umożliwiłby powodzenie takiej operacji - mówił generał i podkreślił, że GROM mógłby uczestniczyć w takiej akcji. |
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,G.....;_ticrsn=5
może być ciekawie...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
p4lm
|
Wysłany: 20:49, 28 Wrz '08
Temat postu: |
|
|
zagadka : co dino ma w avatarze??
dino nie podpowiadaj
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 20:52, 28 Wrz '08
|
|
kawalek chevrona hehe
co wygralem ?
_________________ Czego sie nie dotkne to spierdole !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
p4lm
|
Wysłany: 20:58, 28 Wrz '08
|
|
nie wiem czy to dobra odp. niech dino potwierdzi to pomyslimy nad nagroda
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dino2008
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zulugula
|
Wysłany: 21:11, 28 Wrz '08
|
|
dino2008 napisał: | hehe muszę się przyznać że nie wiem co na tym obrazku jest... podobał mi się widok planety i statków kosmicznych hehe ale z jakiej to "bajki" to nie wiem |
To ze StarGate Atlantis, 1sze to gwieznde wrota, a w tle prawdopodobnie statki Wraith. Teraz już wiesz.
A jeszcze jedno, żeby nie było, że totalny offtop. Niech posyłają GROM, za to im płacą chyba nie?
To rząd i wojsko naraziło obywateli Polski na ryzyko więc niech teraz odbijają.
_________________ http://www.youtube.com/simonus666
soundcloud.com/simonus
soundcloud.com/szymonp
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mashine
|
Wysłany: 21:32, 28 Wrz '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
Wysłany: 10:30, 29 Wrz '08
|
|
Dziwne że żadne zagraniczne media o tym nie piszą. Przeglądałam różne strony i nic nie znalazłam. Natomiast piszą o porwaniu turystów w Egipcie. Gdyby takie porwanie miało miejsce, myślę że BBC czy inne napisaliby. Przecież nie porywają ludzi codziennie. Może on po prostu zostal zabity, tak jak wielu innych ktorzy giną w zamachach.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 10:42, 29 Wrz '08
|
|
Czy to ten .... "geofizyk", co pracował dla ..... Blackwater?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dino2008
|
Wysłany: 08:08, 30 Wrz '08
|
|
Cytat: | Pakistańscy porywacze mogą się domagać gigantycznego okupu za Piotra Stańczyka - czytamy w "Super Expressie".
Los porwanego w Pakistanie polskiego inżyniera, Piotra Stańczyka, nadal pozostaje nieznany. Nasze władze w porozumieniu z rządem w Islamabadzie robią wszystko, by uwolnić rodaka, choć żadna organizacja nie przyznała się dotąd do jego uprowadzenia. Najbardziej prawdopodobny motyw porwania to - jak wskazują eksperci - porwanie dla okupu. Terroryści mogą chcieć za niego nawet 10 mln dolarów!
Jak zauważa "Super Express", w takich sytuacjach porywacze potrafią się domagać milionów dolarów za uwolnienie przetrzymywanego. Za 19 Koreańczyków uwolnionych w zeszłym roku w Afganistanie talibowie otrzymali grubo ponad 20 milionów dolarów. [...] |
http://fakty.interia.pl/polska/news/10-milionow-dolarow-za-zycie-polaka,1185921
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
vendetta7
|
Wysłany: 13:34, 02 Paź '08
Temat postu: Porwany Polak w Pakistanie - akcja GROMU |
|
|
haha zgadnijcie na kogo ( jak zawsze ) zwalili winę za to porwanie?
Do uprowadzenia polskiego inżyniera przyznali się pakistańscy talibowie - informuje RMF FM, powołując się na irańską agencję informacyjną IRNA.
Rzecznik terrorystów oświadczył, że Polak został przewieziony w bezpieczne miejsce. Talibowie twierdzą, że zostanie on uwolniony, gdy wolność odzyskają aresztowani wcześniej ich towarzysze - informuje RMF FM.
Tymczasem Piotr Adamkiewicz, sekretarz polskiej ambasady w Islamabadzie, powiedział, że informacja podana przez agencję IRNA "nie ma najmniejszego potwierdzenia". Sekretarz zaznaczył, że informacja ta opiera się na wiadomości podanej przez jedno z mediów pakistańskich.
- Z naszych informacji wynika, że Polak żyje, nie chcemy na razie komentować doniesień na temat miejsca jego przetrzymywania - powiedział Adamkiewicz w TVN24.
TERRORYŚCI! a to niespodzianka, nikt by się nie spodziewał...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dino2008
|
Wysłany: 13:56, 02 Paź '08
|
|
Cytat: | Talibowie przyznali się do porwania polskiego inżyniera w Pakistanie. W zamian za jego uwolnienie żądają wypuszczenia aresztowanych bojowników - podała irańska agencja informacyjna IRNA. Tej informacji nie potwierdziła jak na razie polska ambasada w Islamabadzie.
Irańska agencja powołuje się na rzecznika talibów Muslima Khana, który powiedział, że Polak został przewieziony w bezpieczne miejsce i zostanie uwolniony dopiero wtedy, gdy pakistańskie władze wypuszczą terrorystów aresztowanych w prowincjach Bajaur, Swat i Darra.
Jeśli rząd w Islamabadzie nie spełni tego żądania, życie Polaka będzie w niebezpieczeństwie - ostrzegł.
Talibowie domagają się też uwolnienia 136 swoich kolegów w zamian za życie dwóch porwanych miesiąc temu chińskich inżynierów.
Inżynier pracujący dla firmy Geofizyka Kraków został uprowadzony przez uzbrojonych napastników w niedzielę rano, ok. 200 km na południowy zachód od Islamabadu. Napastnicy zabili trzech towarzyszących mu Pakistańczyków: kierowców i ochroniarza. |
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,T.....caid=16b66
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
XTC88
|
Wysłany: 18:14, 02 Paź '08
|
|
GROM - Najlepsza na świecie jednostka specjalna do zadań specjalnych w tzn. terenie. Nawet amerykańscy eksperci są tego zdania. US MARINES sie chowa, czy delta force.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
|
Wysłany: 19:37, 02 Paź '08
|
|
XTC88 napisał: | GROM - Najlepsza na świecie jednostka specjalna do zadań specjalnych w tzn. terenie. Nawet amerykańscy eksperci są tego zdania. US MARINES sie chowa, czy delta force. |
Może nie najlepsza, ale najtańsza.
Tzn. 'polski" rząd oferuje i sprzedaje jej usługi najtaniej na rynku, przy wystarczająco przyzwoitej jakości .
Reszta to PR.
Pamiętaj:
jak cię inni chwalić nie chcą , to chwal się sam!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mashine
|
Wysłany: 20:46, 02 Paź '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
|
Wysłany: 21:26, 02 Paź '08
|
|
XTC88 napisał: | GROM - Najlepsza na świecie jednostka specjalna do zadań specjalnych w tzn. terenie. Nawet amerykańscy eksperci są tego zdania. US MARINES sie chowa, czy delta force. |
Mnie odkąd się urodziłem zaskoczyło wiele rzeczy.
Kraj w który się urodziłem okazał się najlepszym,
Religia, którą wszczepili mi moi rodzice okazała się tą prawdziwą,
A GROM, z mojego kraju jest najlepszym na świecie, i w dodatku najtańszym !
To było dobre Jerzy.
Ja sugerował bym żeby wzięli ze sobą Jackowskiego, szybciej go znajdą. .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
inecki
|
Wysłany: 15:18, 07 Lut '09
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Volv
|
Wysłany: 15:40, 07 Lut '09
|
|
Wygląda na to, że Grom za dużo gadał, za mało robił.
Trudno powiedzieć jaki miał być tego cel. Poczekajmy na więcej komentarzy w tej sprawie.
Dla tych co jeszcze nie wiedzą: uprowadzony Polak najprawdopodobniej został zamordowany.
_________________ Więcej zrozumiesz patrząc oczami zamkniętymi. Więcej dostrzeżesz, mając otwarty umysł.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 15:43, 07 Lut '09
|
|
inecki napisał: | I co teraz... ? |
Dlaczego nie chca wydac ciala ?
_________________ Czego sie nie dotkne to spierdole !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Loko
|
Wysłany: 16:08, 07 Lut '09
|
|
otelodreiP napisał: | inecki napisał: | I co teraz... ? |
Dlaczego nie chca wydac ciala ? |
Podobno nadal czekają na spełnienie kilku postulatów.
Moim zdaniem ładnie im się to ułożyło. Raz obława na jakiegoś gwałciciela, dwa terrorysci w Pakistanie. Społeczeństwo już wystraszone zaakceptuje coś jeszcze nieokreślonego. A w Monachium Tusek i światowa klika dobrze się bawi na międzynarodowej konferencji o bezpieczeństwie. Pewnie dyskutują jak Szetyna we wrześniu o przeglądaniu dysków twardych "pedofili i terrorystów".
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
forrest_
|
Wysłany: 16:32, 07 Lut '09
|
|
Jak czytam posty XTX to odechciewa mi się wszystkiego.
_________________ 13:13 13.09.1979 Caulbearer
Unos nacen con estrella y otros nacen estrellados
******* Ad astra per aspera ******
.............! Semper paratus !.............
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Volv
|
Wysłany: 16:34, 07 Lut '09
|
|
forrest_ napisał: | XTC88 napisał: | GROM - Najlepsza na świecie jednostka specjalna do zadań specjalnych w tzn. terenie. Nawet amerykańscy eksperci są tego zdania. US MARINES sie chowa, czy delta force. |
Jak czytam posty XTX to odechciewa mi się wszystkiego. |
Ja czasami się zastanawiam czy on pisze na serio, czy sobie kpi z tego forum.
_________________ Więcej zrozumiesz patrząc oczami zamkniętymi. Więcej dostrzeżesz, mając otwarty umysł.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zibi123
|
Wysłany: 16:53, 07 Lut '09
|
|
otelodreiP napisał: | Dlaczego nie chca wydac ciala ? |
Na wp napisali że chcą kasę za ciało
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kowal
|
Wysłany: 18:42, 07 Lut '09
|
|
Dla mnie wygląda to tak:
1.Cała sprawa jest prowokacją CIA (nie pierwszą ostatnio w tym obszarze świata), by pokazać Polakom, że Pakistan jest be, i że trzeba, gdy przyjdzie pora przyłączyć się do odpowiedniej koalicji, a postać porwanego jest fikcyjna - prawdopodobieństwo 80%.
Świadczy o tym to,iż nikt, oprócz naszych mediów o tym nie mówi, nikt nic nie robi, rodzina mówi o zaginionym bez emocji, tak samo mówi o swojej sytuacji porwany w nagraniach, niespotykany rozgłos medialny w czasie pertraktacji z dywagacjami użycia GROMu.
2.Postać jest prawdziwa, a Talibom zapłaiło CIA. Być może dla odpowiednio mocnego efektu naprawdę go zaszlachtują. Prawdopodobieństwo 19%.
3.Naprawdę go porwano, a do sprawy dorobiono "polityczną gębę". Prawdopodobieństwo 1%.
Pożyjom- uwidiom, jak mawiają Amerykanie.
_________________ Moja chata z kraja.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|