Cytat: |
Bronisław Geremek zostanie pochowany w poniedziałek o godzinie 14.30 w Alei Zasłużonych na warszawskich Powązkach. Trumna Profesora spocznie koło Jacka Kuronia
|
aj.... Będe o tej porze w pracy.. Tak bardzo chciałbym zobaczyć pogrzeb tego zasłużonego antypolaka
Pogrzeb będzie wielkim wydarzeniem z udziałem władz państwowych, kościelnych i dyplomatów z różnych państw. ... aha.. ciekawe czy jakiś mistrz masoński przybędzie ??
Zgodnie ze wstępnymi ustaleniami uroczystości będą miały charakter państwowy, z ceremoniałem wojskowym, czyli takim, jak jest przewidziany dla wybitnych mężów stanu - mówi szef kancelarii premiera Tomasz Arabski, który wspólnie z MSZ koordynuje przygotowania. ... dla wybitnych mężów stanu ? dobry żart
Do Ministerstwa Spraw Zagranicznych spływają już zapytania z ambasad o termin pogrzebu, ale nie ma jeszcze listy dyplomatów, którzy przyjadą do Warszawy pożegnać jednego z głównych architektów przemian demokratycznych w Polsce i byłego szefa MSZ. Obecność zapowiedział przewodniczący Parlamentu Europejskiego
Hans-Gert Pöttering. .. o jest jeden mason..
W pogrzebie weźmie udział prezydent Lech Kaczyński, były prezydent Lech Wałęsa, premier Donald Tusk, były premier Tadeusz Mazowiecki i
metropolita warszawski abp Kazimierz Nycz. ... kurcze.. nie wiedziałem, że arcybiskup katolicki będzie na pogrzebie masona.... ale to Polska przecież...
Uroczystości rozpoczną się w poniedziałek w południe mszą w Katedrze św. Jana Chrzciciela. Jeszcze nie wiadomo, czy trumna zostanie stamtąd przewieziona na Powązki Wojskowe, czy kondukt żałobny przejdzie ulicami miasta.
Wczoraj do późnego popołudnia ważyło się miejsce pochówku Profesora. - Zgodnie z ceremoniałem pogrzeb państwowy powinien odbyć się na Powązkach Wojskowych, a profesor Geremek powinien spocząć w Alei Zasłużonych. Jednak rodzinny grobowiec Pana Profesora znajduje się na Starych Powązkach i początkowo rodzina sugerowała, że tam powinno być miejsce jego spoczynku - mówił nam w południe jeden z urzędników MSZ.
Marszałek Sejmu zamierza też zorganizować wystawę poświęconą Bronisławowi Geremkowi. - Chcemy otworzyć ekspozycję zaraz po uroczystościach pogrzebowych, zaprosimy wszystkich członków OKP. Marszałek już dziś zlecił pracownikom Sejmu, żeby spróbowali ich odnaleźć - powiedział nam asystent Komorowskiego Jerzy Smoliński.
taak.. wystawe dla zasłużonego masona...