|
|
| Autor |
Wiadomość |
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 14:00, 18 Gru '09 Temat postu: Antydepresanty mogą zmienić osobowość |
|
|
Antydepresanty łagodząc objawy mogą zmienić osobowość
Zgodnie z raportem opublikowanym w grudniowym wydaniu "Archives of General Psychiatry" u osób zażywających leki antydepresyjne mogą wystąpić zmiany osobowości, niezależnie od łagodzenia samych objawów depresji.
| Cytat: | Antidepressant May Change Personality While Relieving Symptoms
Individuals taking a medication to treat depression may experience changes in their personality separate from the alleviation of depressive symptoms, according to a report in the December issue of Archives of General Psychiatry, one of the JAMA/Archives journals.
Więcej: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091207164846.htm |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Norbi
|
Wysłany: 14:53, 18 Gru '09 Temat postu: |
|
|
Sama depresja powoduje zmiany w charakterze. W terapii kładzie się nacisk na odpowiednie wartościowanie otaczającej nas rzeczywistości. Ktoś, kto skutecznie poradził sobie z depresją (z pomocą chemii lub bez) nigdy już nie patrzy tak samo na Świat.
Świadoma rezygnacja w naszych czasach z "wyścigu szczurów" może zostać oceniona jako dziwactwo.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Voltar
|
Wysłany: 15:09, 18 Gru '09 Temat postu: |
|
|
ale o co chodzi? zmiany pozytywne czy negatywne? antydepresanty mogą powodować "przymulenie", ataki agresji, pobudzanie negatywnych emocji (strach zastępowany jest przez złość), koszmary senne i halucynacje, działają jak narkotyk - najpierw człowiek jest szcześliwy a potem organizm domaga się coraz większej dawki bo efekty zaczynają słabnąć
jak ktos ma problemy z depresją czy przemęczeniem to polecam Magnez B6, 1 tabletka dziennie czyni cuda
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 15:59, 18 Gru '09 Temat postu: |
|
|
chodzi o trwałą zmianę osobowości, czyli już po odstawieniu "leku".
np. ktoś jest energiczny i wylewny, a po 2 latach brania prozacu staje się ospały i oziębły.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Voltar
|
Wysłany: 17:09, 18 Gru '09 Temat postu: |
|
|
| tak swoją drogą to ani leki, ani psychoterapia nie pomoże jeśli sami sobie nie pomożemy
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
R_G_M
|
Wysłany: 17:36, 18 Gru '09 Temat postu: |
|
|
A u niektórych skrytych i nieśmiałych powodują otwarcie się na ludzi i skłonności do "szaleństw"
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
chemicloo
|
Wysłany: 13:31, 19 Gru '09 Temat postu: |
|
|
| chroń swoją osobowość!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
slidexman
|
Wysłany: 15:43, 19 Gru '09 Temat postu: |
|
|
jak ktos ma depresje to prosze mi ja oddac
gwarantuje e zaopiekuje sie ja nalezycie
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hoo
|
Wysłany: 22:59, 19 Gru '09 Temat postu: |
|
|
a jest tu dokładnie określone jakie leki antydepresyjne, czy wszystkie, czy bazujące na jakimś związku chemicznym.
Ale tak ogólnie to na depresje podobno najlepsza metoda to terapia behawioralna w połączeniu z lekami, same leki kompletnie nic nie dadzą i to wie każdy kto się leczył na depresję.
| R_G_M napisał: | | A u niektórych skrytych i nieśmiałych powodują otwarcie się na ludzi i skłonności do "szaleństw" Wink |
raczej samobójstwa...
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
nobody
|
Wysłany: 08:51, 21 Gru '09 Temat postu: |
|
|
primo - nie mogą, tylko zmieniają i to na bank
@Norbi
| Cytat: | | Ktoś, kto skutecznie poradził sobie z depresją (z pomocą chemii lub bez) nigdy już nie patrzy tak samo na Świat. |
i to jest prawda - dodam tylko, że właśnie dzięki tym proszkom człowiekowi łatwiej spojrzeć obiektywnie na problemy, to baaardzo pomaga, no, oczywiście jeśli prochy traktuje się jako środek, a nie cel, tj. ostateczne rozwiązanie problemu - znałem oba przypadki, a sam chyba byłem tym 1.
@Voltar, Bimi
zmiany są różne i zależą pewnie od wielu czynników - mnie zmieniły dość radykalnie, powiedziałbym o 360st. z nieśmiałego małomównego człowieka zostałem... handlowcem, który lubi to co robi
ok, jeśli mam być 100% szczery - dość długa kuracja prozackiem przeplatana była madame india
z własnego doświadczenia - uważam, że w skrajnych przypadkach lepiej podać człowiekowi tę poduszeczkę, pod warunkiem, że na tym "leczenie" się nie zakończy!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mariel
|
Wysłany: 19:13, 21 Gru '09 Temat postu: |
|
|
depresja jest przypisywana ludziom którzy często jej nie mają i jak to w medycynie walczy się z objawami
objawy depresyjne występują przy wielu różnych schorzeniach
niestety diagnoza jest pobieżna i dlatego jest to niebezpieczne
nie robi się badań poziomu hormonów
nie robi się diagnozy poprzez wykluczenie innych przyczyn
wypisanie recepty jest szybkie i proste, zyski krociowe a człowiek cóż...
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kredki
|
Wysłany: 21:48, 22 Gru '09 Temat postu: |
|
|
| nobody napisał: |
zmiany są różne i zależą pewnie od wielu czynników - mnie zmieniły dość radykalnie, powiedziałbym o 360st. z nieśmiałego małomównego człowieka zostałem... handlowcem, który lubi to co robi
|
To dużo Cię nie zmieniły
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adwokat Diabła
|
Wysłany: 23:42, 22 Gru '09 Temat postu: |
|
|
| Mariel napisał: | depresja jest przypisywana ludziom którzy często jej nie mają i jak to w medycynie walczy się z objawami
|
Czy można skutecznie leczyć takie anomalie jakimikolwiek tabletkami czy wizytą u "psychiatry" który spogląda co chwila na zegarek?
Z własnego doswiadczenia wiem, że z tą "depresją" trzeba się zmierzyć osobiście i samotnie. Wtedy nigdy już nie zagości w twojej głowie, bo wiesz z czym miałeś do czynienia.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
nobody
|
Wysłany: 08:53, 23 Gru '09 Temat postu: |
|
|
@kredki
nieźle wyszło
chodziło oczywiście o pełną zmianę - jak w tekście
@adwokat
tylko sam możesz to zrobić i ja się z tym zgadzam! prochy dają Ci tylko perspektywę, z której łatwiej to uczynić
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalfas
|
Wysłany: 12:31, 27 Gru '09 Temat postu: |
|
|
Człowiek to chemia - ale depresja to myśli.
Jaki jest sens leczyć dusze chemia?
To tak jak kalece bez kończyny wmawiać werbalnie że ja posiada......
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Caramba
|
Wysłany: 15:32, 22 Kwi '10 Temat postu: |
|
|
| Dobrze powiedziane Kalfas. Kiedyś słyszałem opinie że depresja pojawia się gdy zaczynamy patrzeć na świat taki jakim jest i nie potrafimy się z tym obrazem pogodzić. Wiele w tym prawdy.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiedzmin
|
Wysłany: 16:49, 22 Kwi '10 Temat postu: |
|
|
| Zastanawia mnie czemu czlowiek nie ma mozliwosci regeneracji utraconej konczyny. Kazda z tkanek ma zdolnosci regenracyjne. Skora, tkanka kostna, laczna itd. Jaszczurce odrasta utracony ogon. Ciekawe czemu ewolucja nie odbarzyla ludzi taka zdolnoscia.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|