Choronzon napisał: |
goral_ napisał: |
Dowody misiek! Dowody!
Pokaż ceny z zeszłego roku i dziś, porównamy a tak to sobie możesz paprać o 20% a czemu nie 22% albo 25%? |
Masz pierwszy z brzegu:
Lidl dżem truskawkowy Maribel Strawberry Conserve (450g), ceny poza promocjami:
dzisiaj: 1.15 https://www.lidl.co.uk/p/maribel/maribel-strawberry-conserve/p37998 |
No a ile ten dżem kosztował w styczniu?
A co to za link? Ja tam widzę tylko jakieś ruiny na sprzedaż i to w dolarach.
No ale można i tak.
Cytat: |
goral_ napisał: | Ja ci raz jeszcze napiszę, ja nie odnotowałem jakiegoś drastycznego wzrostu cen. |
Bo nie jesteś wystarczająco uważny, co już udowodniłeś w wątku wirusowym. Poza tym wzrost nie jest "drastyczny" tylko powolny i dotyczy większości importu z EU.
|
Nie, nie jest.
Wynika to z prostego faktu, że import do UK jest taki sam jak był przed Brexit. UK wycofała się jednostronnie z kontroli towarów spożywczych z UE jak i nie wymaga się certyfikatów, jedyne co wzrosło, to koszt transportu, ponieważ dziś do UK, ciężarówka jeszcze z towarem w jedną stronę a wraca pusta, ze względu na kontrole graniczne UE.
Jednak koszt transportu na jedną jednostkę towaru, jest dość niski.
Na pewno nie 20%
Podwyżka 20% była by zauważalna dla każdego. Może zauważyłeś podwyżki w Polskich Sklepach?
Bo ja nadal nie widzę, różnic. Ale sprawdzę aplikacje Lidla, bo tam są paragony.
goral_ napisał: |
Co to jest "Shrinkflacja"????
Przyznam, że pierwszy raz w życiu widzę takie słówko:))
I jak to się stosuje w UK? Bo mieszkam tu od dwudziestu paru+ lat i jakoś nawet nie słyszałem takiego słowa - hehe |
Nie znasz słowa a wypowiadasz się w temacie inflacji?
https://en.wikipedia.org/wiki/Shrinkflation[/quote]
A w sensie, że w tej samej cenie jest mniej zawartości? To się teraz tak nazywa?
)
Patrz pan, jakieś nowe słówka powstają. Nigdy bym na to nie wpadł, ze ktoś stworzy słówko mówiące o tym, że w opakowaniu jest mniej cukierków niż było 20 lat temu.
ps. Przeglądam właśnie paragony z aplikacji Lidl'a.
Mam je od 23 września 2020 - nie widzę jakiś różnić w zestawieniu z dziś, czyli prawi 9 miesięcy. Pewne produkty są nawet tańsze...
Pościągam te paragony i zaimportuję do Excela, w wolnym czasie. Będzie w sumie ciekawe:)