Witam serdecznie!
Wielu z was pewnie słyszało już o działaniu lewej i prawej półkuli mózgu.
Chciałabym jednak przybliżyć nieco więcej w tym temacie...
PRAWA I LEWA PÓŁKULA MÓZGU - DZIAŁANIE
Lewa i prawa półkula to dwie całkowicie od siebie odrębne linie. Nie są one ze sobą w żaden sposób połączone. Jedyne połączenie, jakie istnieje między nimi to połączenie w kręgosłupie, poprzez wszystkie przewody nerwowe, które tam przechodzą, stanowiąc tym samym jedyne połączenie między tymi dwoma półkulami. W mózgu są od siebie całkowicie odrębne; i też działają – jedna inaczej niż druga. Można to porównać do działania komputera szeregowego i równoległego – czyli jest to odrębne działanie.
Prawa półkula to ta, która czuje, odczuwa i gdybyśmy byli zależni tylko od tej prawej linii (strony), tzn. gdybyśmy mogli wyłączyć lewą stronę, nie widzielibyśmy też samych siebie, nie widzielibyśmy swoich kończyn, gdyż wtedy one po prostu by dla nas nie istniały. Nie mielibyśmy też możliwości komunikacji, jaką znamy teraz, gdyż nie słyszelibyśmy słów, ani nie potrafilibyśmy ich wypowiedzieć.
Odczuwalibyśmy wtedy to prawdziwe połączenie, które istnieje przez cały czas i które ogranicza nam lewa nasza półkula, z tego względu, iż ta lewa półkula określa mnie jako tego, ograniczonego z góry.
Dlatego też jeżeli ktoś z was miał tam kiedyś przeżycie, które w pewnym momencie odłączyło tą lewą stronę, w tym momencie odczuł on prawdziwą rzeczywistość.
Gdyby ta półkula została jednak odłączona mechanicznie, mielibyśmy tylko prawą stronę, czyli bylibyśmy jak anioł, ponieważ anioł ma tylko tą stronę prawą i to właśnie ta strona, która jest całkowicie przyłączona do nieskończoności, nie odczuwa nic związanego z sobą samym.
Lewa półkula to ta, która mi mówi co ja mam teraz zrobić, jak ja mam teraz zareagować, jakie są moje plany na jutro itd.
Pytanie: A dla ludzi leworęcznych? Czy to nie ma znaczenia żadnego?
To nie ma znaczenia.
Przez cały czas odbiera ona informacje, ale porównuje też te informacje, które już ma.
Pytanie: Czy porównuje do prawej strony?
Nie. Prawa strona (prawa linia) tylko czuje, a lewa to ta, która analizuje. Prawa strona może czuć euforię, jeśli lewa jej tego nie zepsuje.
GDZIE JEST MÓJ WYBÓR?
Wszystko zawsze jest we mnie. Nie ma nikogo na zewnątrz – tzn. nie ma tam jakiegoś złego, który mnie trzyma lub też dobrego np. aniołka, który mnie ciągnie. Wszystko jest we mnie. Związane jest to z moim wyborem i to jest ten mój wybór: KTO ja chce, żeby mnie prowadził? Czy ta prawa strona uczucia, czy ta lewa strona, która jest rozumem, analizą, komputerem, działającym w ten sposób, że porównuje tylko dwie rzeczy (i wtedy np. potrzebny jest plus do minusa).
Gdy wybieram być tą prawą stroną, jestem wtedy podłączony do całej nieskończoności, z tego względu, że ta lewa tylko mnie ogranicza. Prawa natomiast nie zna ograniczeń.[...]
Jak wzmocnić prawą stronę?
Kiedy decydujesz, że nie chcesz już więcej brać dla siebie, jest to mimo wszystko decyzja z lewej strony. Widzisz osłabienie prowadzenia tej lewej linii, jednak nadal postrzegasz jeszcze tych wszystkich wokół siebie, jako nie siebie. Powstaje więc coś takiego, że nadal działasz i to tylko w tej jednej – lewej stronie. Po prostu sam tej różnicy wywołać nie możesz. Jedyne co możesz zrobić – to masz tylko tego chcieć.
Masz bardziej chcieć CZUĆ co się dzieje, czuć tą rzeczywistość, która w tej chwili jest nieodczuwalna.[...]
Myślę, że jak na razie wystarczy tych informacji. Jeśli jednak będziecie głodni na więcej - tu macie źródło całego tekstuhttp://zdrowieducha.pl - wykład 1.
Warte przynajmniej przejrzenia, jeśli oczywiście ważne jest wam by poszerzać percepcję tej rzeczywistości, którą widzimy i odczuwamy...
Ładunek spory - ale bez wysiłku - nie ma osiągnięcia taka jest PRAWDA więc do usłyszenia!