http://waluty.onet.pl/klaus-nalezy-zlikw.....news-detal
Cytat: |
Należy zlikwidować Międzynarodowy Fundusz Walutowy (MFW) - oświadczył w poniedziałek prezydent Czech Vaclav Klaus.
Swoją opinię na temat tej instytucji czeski przywódca wyraził na odbywającej się w Pradze konferencji poświęconej sytuacji Europy Środkowej i Wschodniej po globalnym kryzysie. Jego zdaniem MFW ma zbyt duże pełnomocnictwa i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swe działania.
"Jestem przekonany, że MFW należy jak najszybciej zlikwidować albo radykalnie ograniczyć, jak tylko się da" - powiedział Klaus. Instytucję tę uznał za relikt keynesizmu, XX-wiecznej teorii makroekonomicznej, odwołującej się od interwencji państwa w gospodarkę. "Zwiększanie jego roli w następstwie kryzysu to zła droga. MFW odpowiada za wdrażanie rozwiązań, ale nie ponosi za nie odpowiedzialności" - powiedział Klaus. |
http://wpolityce.pl/wydarzenia/48653-pre.....suwerennym
Prezydent Klaus pożegnał się z Czechami. I przestrzegł przed eurobiurokracją: "przestaliśmy być krajem w pełni suwerennym"
Cytat: |
"Starałem się nie dopuścić do żadnych ustępstw wobec wciąż powracających prób kwestionowania powojennego porządku Europy i naszego państwa, które tworzy jeden ze stałych elementów naszego życia narodowego. Starałem się promować ludzką wolność w sferze obywatelskiej i w sferze przedsiębiorczości przeciwko wszystkim naciskom, które jej zagrażają. Starałem się występować przeciwko rosnącej sile i władzy biurokracji oraz przeciwko nasilającemu się regulowaniu naszego życia czy to pochodzenia krajowego, czy to europejskiego. Nie mogę powiedzieć, że mi się to wszystko udało, nie miałem na to siły" - przyznał Klaus w czwartek w 20-minutowym wystąpieniu przed kamerami czeskiej telewizji publicznej.
Ustępujący prezydent zaapelował do narodu o obronę tradycyjnych wartości obywatelskich, uznając, że nie należy poddawać się pesymizmowi. Ostrzegł jednak przed politykami, którzy "stawiają się ponad nami, nas pozostałych pouczają i przypisują sobie, że są tymi, którzy wiedzą, jak łatwo i prosto ulepszyć świat i każdego z nas". |