Jaka gazeta, takie artykuły...
Poza tym chyba każdy z nas się już pogodził, że przeciętny odbiorca takich arcydzieł prasy światowej jak CKM, Bravo czy inne Życie na gorąco to umysłowo zdegenerowana banda idiotów, do których trafia tylko i wyłącznie nastawiony na przeciętnego debila przekaz medialny.
Wiem, może i ostro, ale jak zdarza mi się rozmawiać z przeciętnym szarym młodym człowiekiem to darujcie, dużo czasu muszę poświęcić na dojście do tego o czym on mówi - bo podejście ludzi do większości tematów jest przynajmniej dziwne.
Więc może wzorem CKM przedstawię wyłowione w rozmowach (głównie z młodymi Anglikami) tezy (i oni NA PRAWDĘ w to wierzą)
1. Wyrzucając jedzenie przyczyniasz się do tego że inni chodzą głodni (w UK wyrzuca się około 60% jedzenia)
- Bzdura, przecież nie mam jak oddać im tego czego nie zjadłem
2. Może skończyć się ropa naftowa
-no to co? - znajdę prace tak, żeby na piechotę blisko było...
3. W jedzeniu mogą być substancje szkodliwe dla człowieka...
-WIEM! (błysk zrozumienia w oczach) I dla tego kupuje w supermarkecie, tam badają jedzenie!
4. co sądzisz o Ekologii
- Jest ważna, inaczej będzie dużo śmieci i będą chorować ludzie (mówiąc to wyrzuca przez okno w aucie niedopałek na ulicę)
5. A co sądzisz o globalnym ociepleniu
- To bardzo niebezpieczne, będzie potop i zaleje mi dom, ale naukowcy wiedzą co robić a jak nawet się nie uda to na pewno dostane nowy dom i będzie luzik... ...ale matka mówi że jak będzie cieplej to w zimę mniej wydamy na grzanie, więc nie jest źle.
6. CO2 - czy wiesz o co chodzi?
- A co to jest?
- no "Carbon efect"
- Aaaa! no tak, węgiel w powietrzu jest bardzo zły, zginą ludzie, nie będzie czym oddychać, chmury zasłonią słońce i wogle będzie bardzo źle!!
7. Świńska grypa i szczepionka - co o tym wiesz
- To straszna choroba, kolega w pracy miał, zadzwonił do lekarza i sąsiad kupił mu tamiflu, prawie umarł, bo sąsiad bał mu się je przynieść, dopiero po 2 dniach sąsiadka mu przyniosła - szkoda że nie ma szczepionki, bo wtedy można by bezpiecznie chorym przynosić tamiflu bez obawy o zarażenie!
8. czy szczepionka może być niebezpieczna?
- Tak może być problem jak dostaniesz zły zastrzyk i będzie zakażenie, ale w UK są jednorazowe igły i nic nikomu nie grozi!
Wszystkie tłumaczenia wierne, podaje tylko te odpowiedzi, które były wspólne dla minimum 10 rozmówców (z około 40 z którymi o tym rozmawiałem) rozmówcy to anglicy w wieku 18-35 lat lub Polscy emigranci (podobna grupa wiekowa)
a teraz odpowiedzi jakich udzielali Angielscy rolnicy w wieku powyżej 40 lat (rozmowa w Pubie na wsi)
1. Wyrzucając jedzenie przyczyniasz się do tego że inni chodzą głodni (w UK wyrzuca się około 60% jedzenia)
- Nie ma znaczenia, mogę produkować 10 razy więcej jedzenia ale limity UE mi nie pozwalają, nie wywalę żarcia, to okroją limity - biedni i tak nic nie dostaną!
2. Może skończyć się ropa naftowa
-Wrócimy do pary i koni - rolnik z głodu nie zdechnie, a miastowi mają problem... (dłuższa chwila zastanowienia) ale i tak będzie do dupy - będzie trzeba otwierać kopalnie które zamknęła Tatcherka, i bajzel się zrobi znowu...
3. W jedzeniu mogą być substancje szkodliwe dla człowieka...
-Hehe (błysk zrozumienia w oku) a myślisz że nie wiem czym pryskam? - no ale na coś i tak się umrze...
4. co sądzisz o Ekologii
- No rząd zdziera kasę ekstra niby na ekologie, i buduje za to sobie wille, a ekolodzy blokują co się da i ktoś im daje kasę - a naturalnego nawożenia zabronili, więc ryby pozdychały w rzekach od nawozów - to jest ekologia.
5. A co sądzisz o globalnym ociepleniu
- Pie...nie, no ale klimat się zmienia, jaja totalne - teraz już pogody nie wyczujesz, jak dalej pójdzie to zostanie uprawiać tylko szklarniowo, o ile wiatr szklarni nie rozwali.
6. CO2 - czy wiesz o co chodzi?
- O kasę dla rządu - za chwile każą podatek od tlenu płacić co go rośliny na polach robią i za szczanie pod płotem bo krety smrodu nie lubią (gromki śmiech)
7. Świńska grypa i szczepionka - co o tym wiesz
- Dupa nie choroba, zadzwoni se cwaniak że chory, albo poudaje i już tydzień wolnego wpada - jak by nie to to żadnej pandemii by nie było.
8. czy szczepionka może być niebezpieczna?
- Piwo jest bezpieczne, kiełbaska jest bezpieczna (tu muszę się nie zgodzić - każdy kto zna angielskie kiełbaski, wie o co chodzi
) a ładowanie sobie zarazy w żyłę to jak by zboże randapem zalać i cieszyć się że choroby na polu nie ma.
I tak to przedstawia się różnica między wykształconym (różnie
) młodym miejskim anglikiem i starszym rolnikiem dzielącym życie na prace i piwko w pubie...