Kościół Rzymsko Katolicki nie dość złupił Polskę i Polaków ,wynika to ze
szczęśliwie odnalezionych dokumentów. Dodajmy - dokumentów kościelnych.Sądzę że w tak ważnym dla wszystkich prawdziwych Polaków momencie jak beatyfikacja Jana Pawła II ,wypada jakoś zrekompensować tę jawną krzywdę.Uważam że Kościól powinien otrzymać tytuł własności do wszystkiego czego zapragnie ,to znaczy na co
znajdą się dokumenty. Chory kraj ,chorzy ludzie i znikąd pomocy.
Przełomowe odkrycie. Wiadomo, co zagrabiła PRL
"Rzeczpospolita": W archiwach kościelnych odnaleziono nieznany dokument z maja 1957 r. Dokładnie informuje o tym, co państwo komunistyczne zabrało Kościołowi. Dokument pokazuje, że władze PRL zagarnęły więcej mienia kościelnego, niż sądzono.To prawdziwy przełom. Dotychczas uważano, że takiego zestawienia nie ma, i opierano się na szacunkowych danych. Spis w dużej mierze potwierdza szacunki, gdy chodzi o utraconą ziemię, ale pokazuje też, że państwo zabrało Kościołowi dużo więcej budynków, niż sądzono. Spis odnalazł w ramach prowadzonych badań naukowych prawnik ks. prof. Dariusz Walencik z Uniwersytetu Opolskiego.
- Jego istnienie nie było dla mnie zaskoczeniem. Wiedziałem, że gdzieś taki spis musi być – mówi ks. prof. Walencik. - Dane zasadniczo dotyczą nieruchomości rolnych. Definitywnie obalają mit, którego absurdalność wykazywałem wcześniej na podstawie częściowych danych, jakoby po 1989 r. państwo oddało Kościołowi więcej, niż zabrało - dodaje.
Spis mówi tylko o tych nieruchomościach, które zostały zabrane przez państwo do 1957 r. Okazuje się, że Kościół utracił wówczas 108 tys. hektarów ziemi i 3709 budynków. A nie był to przecież koniec grabieży majątku kościelnego. Od 1957 r. aż po lata 70. XX wieku następowało dalsze przejmowanie przez państwo własności Kościoła
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/przelomow.....omosc.html