Nie wiem dlaczego nie mogę znaleźć tematu z tym filmem na forum, bo z tego co pamiętam to własnie tu się o nie dowiedziałem, ale ponieważ wczoraj se go znowu wciągnąłem to postanowiłem odświeżyć ową publikację na forum.
Film "Iron Sky" z 2012 roku - fabularny fińskiej produkcji.
Po prostu mistrzostwo świata; prawda o świecie w którym żyjemy, jak i nas samych - pokazana w postaci satyry w tak zajebisty sposób, że jak ten film oglądam to sobie niektóre sceny wręcz przewijam, żeby je obejrzeć raz jeszcze. A do tego wszystko zmieszczone w 90 minutach - czyli dokładnie tak jak lubię, bez dłużyzny.
Efekty specjalne co prawda odbiegają od Prometeusza, ale nie dla efektów specjalnych powinno się go oglądać, lecz dla fabuły, a raczej tego czego fa fabuła nas uczy o nas samych. Wojna niemieckiego nazizmu z amerykańskim komparatyzmem pokazana z perspektywy jednostek w nią zaangażowanych - po prostu kurwa mistrzostwo!
Post zebrał 0.000 mBTC Podarowałeś BTC
Wysłany: 19:13, 22 Mar '14
Temat postu:
Specjalnie się pofatygowałem i obejzalem to badziewie. Ja osobiście widze tu kolejny przykład robienia sobie jaj z poważnej sprawy. Faktycznie film pokazuje trochę jak działa swiat i jebana ameryka, jest nawet pokazana gazeta i NWO. Niestety ten film to komedia czy tez jakas parodia, czyli dobre miejsce gdzie można tu takie wstawki wstawić żeby ludzie nie brali tego poważnie tylko chichrali się z tego jak jebani debile.
Wysłany: 20:43, 22 Mar '14
Temat postu:
życie człowieka szczęśliwego polega na robieniu sobie jaj z poważnej sprawy, co bynajmniej nie znaczy, że nie rozumie jej powagi.
depresją systemu pokonać się nie da - szczekan i alkohol najlepszym tego dowodem. a jak lubisz hardcore to zawsze se możesz wciągnąć piłę, tudzież inny hollywoodzki gniot nie robiący sobie jaj z poważnej sprawy. ewentualnie, jak lubisz filmy oparte na "faktach", to proponuję listę szindlera!
ale skoro już obejrzałeś - to powiedz: uważasz że bardziej źli w tym filmie byli naziści, czy amerykanie?
Również obejrzałem sobie ten film ale nie zachwycił mnie. Może dlatego, że nic nie wniósł do mojej wiedzy a humor nie w moim guście. Każdy ma inny. Na pewno autorzy chcieli przekazać tym filmem istotne kwestie ale komedia jako taka średnia. Tylko końcówka była naprawdę fajna jak jedyną opcją został księżyc.
No wiec skuszony pozytywna recenzja admina i ja postanowilem poswiecic te kilkadziesiat minut na obejrzenie owego dziela. Sprytnie uknuta satyra ukazujaca koleracje pomiedzy imperializmem made in america, a faszyzmem w postaci jaki znamy z podrecznikow do historii oczywiscie w znacznie przerysowany sposob pietnujacy zarowno demokratyczny system wyborczy czy z drugiej strony slepe posluszenstwo jednostki i zwykly paradoks, bezsens czy poprostu glupote takich systemow rzadzenia. Przykladow na potwierdzenie tej tezy rezyser zawarl wiele i tak czym blizej konca pomimo utrzymywania sie tej samej stylistyki przez caly film robi sie coraz bardziej powaznie - tak sie robi polityke w dzisiejszych czasach.
Podsumowujac nie zawiodlem sie, bo i nie spodziewalem sie genialnego przelomowego dziela bylo raczej latwo milo i przyjemnie, a co najwazniesze mozna sie bylo trochu posmiac. Zgadzam sie, ze nie kazdy gustuje w tego typu prostym humorze ale branie wszystkiego zawsze na serio jest moim zdaniem lekko niepowazne, a i ludziom, ktorzy chca poszukiwac wiedzy w filmach fabularnych proponuje zweryfikowanie swojego stanowiska.
_________________ "Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją.
Są niebezpieczni"
G. J. Cezar
Eee tam, lepsza była scena, jak Korea Północna przyznała się do inwazji, albo jak prowadzili kampanię wyborczą cieszyli się, że każdy prezydent, który porawdził wojnę doczekał się reelekcji
Wysłany: 22:07, 25 Mar '14
Temat postu:
No fakt, że lepsza to pojęcie względne. Ale ta ostatnia scena zabawnie konkluduje, że nazi czy inny chuj - koniec końców i tak wszystko sprowadza się do tego kto trzyma łapy na energii. Taka jest prawda o życiu
Ja zakończenie zrozumiałem trochę inaczej, a mianowicie energia (hel-3), był tylko przypadkową, albo celową przenośnią. Kraje niezależnie od wszystkich porozumień międzynarodowych i tak będą potajemnie wytwarzać broń, w przypadku wpsólnego wroga (cokolwiek by to nie było - marsjanie, ruscy, żółtki) się zjednoczą (naziole, lewacy, komuchy, kapitaliści) żeby odeprzeć atak, a na koniec i tak się chuje pokłócą o wpływy i korzyści (oczywiście energia - ropa, gaz, itp., ale również terytorium, kruszcze, wpływy).
Co do trzymania łap na energii, to wydaje mi się, że każde terytorium jest w stanie w taki czy inny sposób zapewnić sobie energię, bo źródeł jest wiele, co nie zmienia faktu, że dystrybucja energii znacznie poszerza potancjalne wpływy.
W każdym razie film całkiem ciekawy i jestem pod wrażeniem, że przeszedł bez cenzury (może ze względu na satyryczny charakter).
Chyba maj problemy z produkcją , znaczy się zapewne z funduszami . Film był zapowiedziany na 2016 rok , a będzie miał premierę na początku 2019 roku ( nawet z tego zakpili w trailerze ) .
Post zebrał 0.020 mBTC Podarowałeś BTC
Wysłany: 20:52, 22 Lut '19
Temat postu:
Z tą premierą jest lekka paranoja.
Cytat:
Niestety jest tylko jeden problem - na razie film ma potwierdzoną datę premiery tylko i wyłącznie w Finlandii. W Helsinkach 16 stycznia 2019 roku odbędzie się oficjalna, uroczysta premiera "Iron Sky The Coming Race", produkcja zostanie wyemitowana również w kilku wybranych skandynawskich kinach. Twórcy spieszą jednak z pomocą i na swojej oficjalnej stronie internetowej http://ironsky.net/release/ dali możliwość zgłaszania miejsc, gdzie fani chcieliby zobaczyć film. Cała procedura jest wręcz banalna - wystarczy wpisać swój adres e-mail, kraj, a także miasto, gdzie chcielibyśmy zobaczyć "Iron Sky The Coming Race". Możemy również dodać kilka słów od siebie, które przekazane zostaną dystrybutorom, ale nie jest to wymagane.
Iron Sky The Coming Race - kiedy premiera?
Pierwsza część serii była w naszym kraju dystrybuowana przez Kino Świat, ale na razie firma nie zdradziła swoich planów dotyczących "Iron Sky The Coming Race". Więc jeżeli chcecie zobaczyć film, to polecamy wysłać miłą wiadomość na oficjalnej stronie projektu i mieć nadzieję, że w Polsce również będzie nam dane zobaczyć kontynuację "Iron Sky".
Na torrentach pewnie szybciej będzie można znaleźć.
Pewnie, lecz lepiej 'glosowac portfelem' chocby po to by nakrecili nastepne.
Jako swoista alternatywe dla swiata z holywood, ktory jak mi sie zdaje, glownie programuje nasze mozgi,
Wysłany: 16:09, 29 Sie '20
Temat postu:
Na vimeo można obydwa filmy wypożyczyć na 30 dni lub kupić (druga opcja z możliwością ściągnięcia HD bez DRM).
Jeszcze jakiś czas temu jedynkę udostępniali za darmo, teraz już nie, za to jest w wersji "Dictator's cut" - rzekomo rozszerzona o 20 minut (nie oglądałem, może niedługo;) ).
Dzisiaj pojawiła się zapowiedź nowego filmu -Mad Heidi.
Wygląda na to że zmienia się nieco model dystrybucji, unikający dzielenia się kasą z pośrednikami.
Tematyka i fabuła zdaje się być że tak powiem... celowana w zdecydowanie szersze grono odbiorców niż poprzednie filmy.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: 1, 2 »
Strona 1 z 2